MFBfreaks gevestigd in Lochem opent op 25 november a.s. een winkel met daarin ruim honderd vierkante meter vintage Philips audio apparatuur. Elk toestel is grondig in de eigen werkplaats gereviseerd met hoogwaardige onderdelen. Daarom geeft MFBfreaks maar liefst twee jaar garantie op elk apparaat. Gereviseerd als nieuw, dus ook garantie als nieuw, zo is de gedachte. MFB freaks heeft een eigen reparatiedienst, verkoopt onderdelen en is één van de weinige bedrijven die nieuwe cassettebandjes en spoelen verkoopt.
MFBfreaks
De oprichter van MFBfreaks.com is Thomas Baur (42). Circa tien jaar geleden maakte hij van zijn hobby zijn werk door naast de website met een drukbezocht forum ook een webshop en reparatiedienst op te richten. In eerste instantie begon dat thuis op zolder en later in de garage, maar de activiteiten groeiden zo hard dat in 2017 een bedrijfspand van 500 vierkante meter werd betrokken. Philips liefhebbers uit de hele wereld komen naar Lochem om hun audioapparatuur te laten repareren en reviseren. “We krijgen bezoekers uit heel Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Engeland en zelfs Italië. Ik heb één keer iemand uit Maleisië op bezoek gehad,” aldus Baur.
MFBfreaks.com is al ruim twintig jaar actief als community, webshop en reparatieservice voor liefhebbers van vintage Philips audio apparatuur. De naam is afgeleid van het MFB luidsprekersysteem waarmee Philips midden jaren zeventig hoge ogen gooide op de audiomarkt. Deze actieve luidsprekers maken gebruik van bewegingsterugkoppeling (Motional Feedback) om een bovengemiddeld nauwkeurige basweergave uit een relatief kleine luidsprekerbox te verkrijgen. “Door ons jarenlange contact met Philips medewerkers hebben we alle mogelijke informatie over de apparatuur verzameld. De huidige Philips klantenservice verwijst zelfs mensen naar ons door voor reparatie en onderdelen. We zijn echt de Philips specialist van Nederland geworden.”
MFBfreaks: “liever repareren en hergebruiken dan weggooien”
De motivatie om van dit hobbyproject een dagelijks bestaan te maken is gebaseerd op meerdere aspecten. Ten eerste natuurlijk de liefde voor vintage audio apparatuur. “Deze apparaten zijn oerdegelijk en zijn gemaakt om een mensenleven mee te gaan,” aldus Thomas Baur. “We verkopen voornamelijk apparatuur uit de periode 1970-1980. Dat betekent dat de apparatuur tussen de veertig en vijftig jaar oud is. Toch zien we keer op keer dat een apparaat met relatief weinig inspanning weer in nieuwstaat kan worden teruggebracht. Een handje nieuwe onderdelen en wat aandacht, meer is er eigenlijk niet voor nodig. Als je dan hoort en ziet hoe goed zo’n apparaat werkt en klinkt dan is het eigenlijk absurd om nog iets nieuws te kopen.”
Ook de behoefte aan hergebruik speelt een rol. “Ik ben als kind opgegroeid in een bijstandsgezin. Er was niet veel geld en ons werd geleerd om zuinig te zijn op spullen. Als iets kapot ging dan werd het niet vervangen maar gerepareerd. Ik ben er trots op dat ik die normen en waarden heb meegekregen. Tegenwoordig is het hip om spullen te hergebruiken, maar voor ons was het vanzelfsprekend. Ik vind het niet meer dan normaal.”
Als jochie van veertien, vijftien leerde Baur dat repareren helemaal niet moeilijk hoefde te zijn. “Als klein jongetje sloopte ik radio’s en haalde ik de luidsprekertjes en lampjes eruit en daar bouwde ik weer wat nieuws van. Maar soms kreeg ik een apparaat en ontdekte ik waarom het niet meer goed werkte. Een losse draad of een kapotte aandrijfsnaar. Simpele dingen, maar ik wist het op te lossen en dan werkte zo’n apparaat weer. Dat was een ware overwinning.”
MFBfreaks: weg met de wegwerpmaatschappij
De aversie die Baur al jaren heeft tegen de wegwerpmaatschappij kan hij nu inzetten om op kleine schaal het tij te keren. “Alles wat wij repareren wordt niet weggegooid. Ik heb liever dat mensen hier hun geld uitgeven dan bij de Mediamarkt. Zo’n apparaat gaat een paar jaar mee, gaat dan stuk, kan niet worden gemaakt en belandt op de grote afvalberg. Fabrikanten houden bij het ontwerp geen rekening meer met ‘serviceability’, de mogelijkheid om het apparaat te kunnen repareren. We vinden dat we heel duurzaam bezig zijn maar onze berg elektronisch afval wordt alleen maar groter. Dat stoort mij enorm. Wil je echt duurzaam? Kies dan eens niet voor nieuw.”
MFBfreaks: repareren en reviseren
Inmiddels heeft Baur drie mensen in dienst en worden jaarlijks meer dan duizend apparaten gerepareerd en gereviseerd. Het gebruik van die twee woorden wil soms voor verwarring zorgen. “Repareren is het oplossen van een probleem en zorgen dat het apparaat weer bruikbaar is,” aldus Baur. “Met reviseren gaan we een stap verder. We vervangen ook veel onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage en zorgen dat het apparaat weer jarenlang betrouwbaar zal werken. Van een gereviseerd apparaat mag je verwachten dat het weer net zo goed presteert als hoe het uit de fabriek komt.”
De keuze om uit te breiden met een winkelruimte was een logisch gevolg van de reparatie activiteiten. “We krijgen heel vaak apparatuur aangeboden, soms zelfs hele partijen,” licht Baur toe. “Omdat het niet meer nieuw gemaakt wordt, probeer ik zo veel mogelijk te verzamelen. Je weet nooit wanneer je het weer kunt gebruiken.” Het magazijn van MFBfreaks telt inmiddels meer dan duizend apparaten met een stekker en vele onderdelen en gesloopte apparaten die als donor kunnen dienen. “Vorig jaar kregen we een collectie aangeboden van een verzamelaar die naar het buitenland ging verhuizen. Hij wilde zijn apparatuur niet meenemen. Toen ik om een lijstje vroeg, kreeg ik een bestand met meer dan vierhonderd apparaten toegestuurd,” lacht Baur. Die collectie gaf de doorslag om een winkelruimte te gaan inrichten. “We zijn twee keer met een bakwagen door Nederland gereden om alles op te halen. Het was fantastisch.” Baur glundert nog bij het idee.
MFBfreaks: nostalgie, het behoud van erfstukken en circulaire economie
Veel klanten van MFBfreaks zijn nostalgisch ingesteld. Zij kochten hun Philips installatie van hun eerste salaris of toen ze trouwden. Ook komen er vaak erfstukken voorbij, bijvoorbeeld een platenspeler van een overleden vader of opa. Mensen hebben er dan een extra emotionele band mee en willen het toestel graag blijven gebruiken. “Het is verrassend hoeveel mensen vroeger familie hadden die bij Philips werkte. Iedereen had wel een oom of een vader die op de één of andere manier bij Philips betrokken was.”
Door het openen van de winkel hoopt Baur ook een breder publiek aan te kunnen spreken. “Je hoeft geen speciale Philips tik te hebben om bij ons te kunnen slagen. Iedereen die op zoek is naar een betrouwbare platenspeler, bandrecorder of versterker kan bij ons terecht. Uiteraard zal er Philips op staan, maar bovenal willen we iedereen een betrouwbare en passende oplossing bieden. Doordat we een eigen werkplaats hebben, kun je altijd bij ons terecht als er iets mee is. Dat vind ik belangrijk. Het is net als een oldtimer; je kunt er pas lol mee hebben als alles werkt zoals het hoort.”
MFBfreaks: opening winkel op 25 november 2023
De MFBfreaks showroom wordt op zaterdag 25 november a.s. officieel geopend. MFBfreaks is van maandag tot en met vrijdag geopend van 9:00 tot 17:00 uur.
Adres en contactgegevens MFBfreaks
MFBfreaks
Leichelweg 24
7241 CV Lochem
Tel.: 0573 - 78 90 91
Website: www.mfbfreaks.com
E-mail: info@mfbfreaks.com