NIEUWS

Wat voor soort luidsprekers zijn er?

Gastauteur | 11 december 2023 | Fotografie Gastauteur

Wanneer je op zoek bent naar luidsprekers is het goed te weten welke soort je eigenlijk nodig hebt. Boxjes voor bij je computer, een soundbar, subwoofer of een set boxen om aan te sluiten op je televisie. Omdat het een doolhof is van mogelijkheden zijn er een aantal luidsprekers geselecteerd die we hieronder belichten. Het is niet de bedoeling dat je moet gokken als in een casino welke speakers je nodig hebt.

Externe bijdrage  dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL

Het is afhankelijk van verschillende factoren welke luidsprekers het beste passen. In een bepaalde situatie is een actieve speaker gepast, terwijl dit in een andere situatie juist niet past. Heb je al een versterker dan is het goed te kijken wat deze wel en niet aan kan. Heb je nog geen versterker bepaal dan eerst wat je voor luidsprekers je wilt en ook het budget.

Is de grootte van de conus belangrijk?

De combinatie van de grootte van de luidspreker en de conus bepalen hoeveel en hoe krachtig lucht verplaatst wordt. Een grote box hoeft niet beter te zijn dan een klein model. Wel kunnen de geluiden anders overkomen, bij een grote box kan het geluid anders overkomen dan bij een kleine box. Bij een subwoofer zal sneller een grote conus nodig zijn om de bass goed te voelen. Zoek je een kraakheldere speaker, dan maakt de conus niet veel uit.

Speakers hebben een grote hoeveelheid aan specificaties die veel zeggen over de box. De kwaliteit van de audio, de grootte van de box, het vermogen en nog veel meer dingen. Het bereik van de speaker wordt in Hertz (Hz) uitgedrukt. Dit is ook bepalend voor de prijs van een speaker. Ook de merknaam en het design van een speaker zijn kenmerkend voor de prijs. Bij passieve speakers, in de volksmond normale speakers is de versterker ook belangrijk. 

Boekenplankspeakers

Compacte luidsprekers worden ook wel boekenplank speakers genoemd. Ze zijn eenvoudig ergens neer te zetten en vallen niet op binnen je interieur. Voor de kwaliteit van de speaker is de grootte niet bepalend, vanwege de grootte past een kleine speaker perfect in een kleinere ruimte. Met lage tonen hebben boekenplank speakers nog weleens moeite. Om dit op te lossen kun je een subwoofer aanschaffen. Wil je geen grote speakers in het zicht, dan zijn de compacte modellen een uitkomst.

Een staande luidspreker die je op de vloer kunt zetten is groter dan een compacte speaker. Deze modellen zijn in staat om over grotere afstanden geluid te verplaatsen, perfect voor de grotere ruimten. Lagere tonen komen bij een staande speaker beter uit dan bij een compacte speaker, door de extra ruimte van de extra driver. Een nadeel kan zijn dat ze lomper ogen en moeilijk uit het zicht te zetten zijn.

Subwoofer

Een speciale speaker voor de lage tonen is een subwoofer. Te gebruiken in combinatie met andere speakers omdat deze speaker maar een klein spectrum van de klanken weer kan geven. Een subwoofer is los te koop, let er bij aanschaf wel op of deze past bij je andere speakers. Probeer een subwoofer te kopen van hetzelfde merk als je speakers, luister in ieder geval naar de kwaliteit van de speaker. Gokken dat de speaker er wel bij past is geen optie.

Bij het kopen van speakers is het belangrijk om erachter te komen wat je ervan verwacht. Speakers moeten niet alleen aan je verwachtingen voldoen, maar ook in de ruimte passen. Net als het geluid, moeten speakers ook in je interieur passen. Naast complete systemen is het ook mogelijk om losse speakers te kopen. Door er aandacht aan te besteden heb je niet alleen een mooi geluid in huis, maar ook mooie decoratie in je interieur.


EDITORS' CHOICE