HI-VISIT

Een goed audiofiel gesprek bij... importeur Mafico Pro

Ernst Neve | 04 januari 2024

Onlangs mocht ik deel uitmaken van een interessant initiatief van onze vrienden van HIFI.NL en die van importbedrijf van de betere audio Mafico Pro. Vooral die laatste toevoeging bleek treffend toen Marijke van Holsteijn, Marketing Manager van Mafico Pro, uit de doeken deed wat zij van plan was met, wat ik tot dan toe dacht, het voorgenomen interview met de gastsprekers, drie van hun meest prominente high-end audiodealers. Het werd zowaar een feest van multimediale kanalen, waarvan print er slechts één was. Hierover later meer.

Kom je via het Hifidelity Jaarboek op deze pagina en/of ben je op zoek naar de podcast: die vind je helemaal onderaan deze pagina! En bij dezen ook de mooie samenvatting/trailer:

Mafico

Voordat ik kan uitleggen wat zich spontaan uitvouwde ten burele van Mafico aan de Dorsvloerweg in Bergschenhoek, even een korte inleiding van het tbedrijf. Zo blijkt dit import- en distributiebedrijf al dertig jaar actief in de muziek-, video-, installatie-, en hifibranche. Ikzelf ken ze als importeur van het bekende professionele merk dat is doorgedrongen tot in de huiskamer Bryston dat ze al decennialang succesvol in hun pakket hebben. Toch is de absolute focus op hifi-producten van hoge kwaliteit een ontwikkeling die ‘pas’ sinds 2021 gaande is. Naast Bryston voert Mafico merken als AVM, Bergmann, Chord Electronics, DS Audio, Furutech, Harbeth, Final, Velodyne, V/Coustic, Fostex, M&K Sound en Lindemann.

Om het reilen en zeilen van deze merken in goede banen te leiden is het verfrissend om te zien dat het Mafico team deskundig is met een vernieuwende en jonge blik op de markt. Samen met de overige merken in de verschillende branches is een interessante mix ontstaan van onderdelen die elkaar weten te complementeren. De visie van Mafico liegt er overigens niet om, ze willen niets minder dan de ‘Distributieboom van Europa’ worden die duurzaam ‘groen’ opereren volledig omarmt. Humor en klantvriendelijkheid zijn hierbij belangrijke kernwaarden voor hun bedrijfscultuur. Het moet wel leuk blijven. Kijk, now we are talking!

Audio van hoge kwaliteit

Zoals eerder gezegd was ik uitgenodigd om in het kort de vertegenwoordigers van drie gerenommeerde hifi-speciaalzaken aan het woord te laten en ze via algemene onderwerpen als de digitale bron, de analoge bron en de weergever hun licht te laten schijnen op het fenomeen audio van bovengemiddelde kwaliteit. Ik ontwijk hier opzettelijk de term high-end omdat sommigen al bij het horen van die term afhaken. En dat zou wel zeer zonde zijn, omdat we dan niet eens de kans zouden krijgen om uit te leggen waar ‘betere’ audio voor zou moeten staan.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een dergelijke discussie verzandde in het creëren van een karikatuur, gebaseerd op prijs alleen. Het zou de betere audio echt tekortdoen, als we je niet zouden kunnen uitleggen dat het zoveel meer is dan status of hobby. Het lijkt veel meer op een keuze die je op een gegeven moment maakt. Kwaliteit in plaats van kwantiteit. Een keuze overigens die veel verder gaat dan het luisteren naar muziek. Je kunt immers overal de keuze voor kwaliteit maken. Hoe dan ook, gedurende dit interview zullen we via de algemene onderwerpen, die tevens de rode draad vormen, inzoomen op het fenomeen DA-converter, pick-up element en luidspreker en preciezer de DAC’s van het merk Chord Electronics, de optische elementen van DS Audio en de luidsprekers van Harbeth. Het zal niet verbazen dat Mafico de importeur is van deze merken en de drie gasten de gewaardeerde wederverkopers.

Chord Electronics, DS Audio en Harbeth

Voordat we met het interview beginnen een korte beschrijving van de zojuist genoemde merken. Chord Electronics is een toonaangevende fabrikant van hoogwaardige hifiproducten. Sinds 1989, vanuit haar indrukwekkende locatie aan de rivier in Kent, Engeland, creëert Chord Electronics enkele van 's werelds beste streamers, versterkers en DA-converters. Als pionier op het gebied van technologie blijft Chord Electronics streven naar niets minder dan perfectie. Dankzij grensverleggende audiotechniek, innovatief design en een diepgaand begrip van esthetiek, biedt Chord Electronics een ervaring die de meeste verwachtingen overstijgt. Zo maken ze bijvoorbeeld geen gebruik van standaard DAC-chips, maar kiezen ze ervoor deze zelf, in eigen beheer te maken.

Chord Electronics maakt hoogwaardige apparatuur voor de kleine (lees: hoofdtelefoons) én grote weergevers (lees: luidsprekers). Wereldwijd geniet het merk ultiem vertrouwen en bewondering, met een klantenbestand dat enkele van de meest iconische studio's omvat, zoals Metropolis Studios, Abbey Road Studios in Londen, Sony Music Studios in New York, en vele andere. Kies je thuis voor Chord Electronics dan ervaar je de wereld van hoogwaardig geluid op zijn best.

DS Audio is een Japans elementbouwer. We hebben het dan over pick-up elementen. Meestal worden deze onderverdeeld in MM (moving magnet) en MC (moving coil), de elementen van DS Audio werken volgens een ander principe. Wat de drie soorten elementen gemeen hebben is een naald. Waar MM en MC elementen magnetisch/elektrisch werken, werkt een element van DS Audio optisch/elektrisch door het interpreteren van schaduw en helderheid in plaats van verschillen in een magnetisch veld. Het grote voordeel is een werking die vele malen schoner en sneller is dan bij de traditionele elementen, een nadeel dat je een geschikte phonoversterker nodig hebt.

Het Britse bedrijf Harbeth werd vier decennia geleden opgericht met als doel de luidsprekerafdeling voor onderzoek en ontwikkeling van de BBC naar de commerciële markt te brengen. Dit markeerde het begin van een opmerkelijke reis naar het perfecte geluid. De hedendaagse Harbeth-luidsprekers zijn aanzienlijk geëvolueerd.

Ze zijn uitzonderlijk transparant, levendig, dynamisch, open en realistisch, en dit alles is mogelijk gemaakt door de exclusieve RADIAL2™-technologie. Harbeth heeft voortdurend elke technologische vooruitgang geïntegreerd in hun nieuwste luidsprekers, variërend van de compacte P3ESR (foto boven) tot het indrukwekkende vlaggenschip, de Monitor 40.3. Alle luidsprekers zijn verkrijgbaar in prachtige fineeruitvoeringen en leveren uiteraard het wereldberoemde, open en natuurlijke Harbeth-geluid.

Als kers op de taart presenteert Harbeth hun allereerste subwoofer, de Nelson. Het is absoluut de moeite waard om deze indrukwekkende en unieke in een stand geïntegreerde sub te beluisteren! | De review lees je hier

The Hifi Studio in Leiden, Multifoon in Rotterdam en Poels Audio in Ospel

Terwijl een importeur excelleert in saaie zaken als voorraad, marketing, strategie en service, rust er een bijzonder belangrijke verantwoordelijkheid op de schouders van de wederverkoper. Ze worden, geheel en al in de lijn met de verslavingsgevaren van ons aller hobby die we wel high-end audio noemen, ook wel dealers genoemd. Ik refereer liever aan deze mensen als hifi-specialisten.

Foto rechts: Leen Koopman, Multifoon

Naast het genereren van verkoop, wat deze audio-ondernemers ongetwijfeld als pregnante bezigheid zullen zien, rust op de schouders van de hifi-specialist de verantwoordelijkheid om geïnteresseerden als geen ander te kunnen informeren wat voor hen de beste keuze zou zijn. Aangezien dit voor iedereen anders is, houdt dit onder meer in dat kennis over techniek, de producten en hun werking vereiste nummer één is, op de voet gevolgd door een gedegen mensenkennis en empathisch vermogen.

Het is dan ook niet gek dat zelfs onder de hifi-specialisten plekken zijn waar nog verder gespecialiseerd is in bijvoorbeeld het digitale aanbod (denk aan streaming), het analoge aanbod (denk aan draaitafels) en zelfs luidsprekers (denk aan bepaalde merken). De specialisten die nu bij Mafico zijn verzameld, hebben hier allen wel iets over te melden, de rode draad is toch dat ze ieder wederverkoper zijn van ofwel Chord Electronics, ofwel DS Audio, ofwel Harbeth.

Eerst even wennen, daarna best lekker

Terwijl aan de lunchtafel het interview al half was begonnen, werd meer en meer duidelijk dat de daadwerkelijke invulling van de middag net even anders zou zijn dan gedacht. Toen Marijke voor de aanwezigen uit de doeken deed dat we een podcast zouden maken, waar ondergetekende de gespreksleider zou zijn en binnen de gestelde onderwerpen de gasten aan de hand zou nemen, was bij mij in ieder geval de verwarring compleet. Hoewel compleet, toen ik hoorde dat de podcast ook gefilmd zou worden voor een vertoning op het YouTube kanaal ging de verwarring nog een stapje verder.

Gelukkig voor het vervolg van de middag besloot iedereen net te doen of dat voor ons de gewoonste zaak van de wereld was en kordaat voor de microfoons en camera’s plaats te nemen. Geen kappertje, geen visagist (alsof er iets te redden zou zijn), en geen bevallige assistente om de zweetdruppels te deppen. We moesten er aanvankelijk even aan wennen, maar het in het diepe gegooid worden heeft ook z’n voordelen. Laten we zeggen dat het gesprek organisch tot stand kwam om daarna best lekker verder te gaan. Het was wat het was. Nederlands’ eerste podvidcasterview!

Podvidcasterview

Aan de lunchtafel hadden we al een stief uurtje volgekletst en waren de piketpalen reeds gezet voor goede gesprekken gezeten achter Røde microfoons en voor diverse filmcamera’s. Voor mij zaten dus drie specialisten op het gebied van de betere audio. De jongste van de drie, Vincent van Nimwegen (foto onder), bleek geïnfecteerd met ruim drie decennia audio-ervaring.

Dat had hij opgelopen bij vader Rick en moeder Caecile die vanaf 1982 het hifilandschap mede hebben bepaald en waar hij vanaf zijn 14e kind aan huis was. Letterlijk. Aanvankelijk gezeten in Het Gangetje 14, een begrip in Leiden en later met een tweede winkel op het voorname en Koninklijke Noordeinde. In 1993 vestigden ze zich op de huidige locatie aan de Korevaarstraat waar de familie Van Nimwegen kwaliteit en stijl vermengen met mooie muziek. Vincent is misschien jong, maar zeker niet onervaren, zo bleek.

De middelste, Rob Poels (rechts), bleek de nieuwkomer van het drietal. Hij had van zijn hobby zijn beroep weten te maken, en dreef nu drie jaar met succes vanuit huis zijn hifi-uitspanning. Ook hier spraken vele jaren ervaring, maar dan vanuit de bevlogenheid van de liefhebberij.

Mastodont in het gezelschap was de immer olijke Leen Koopman. Met de voor een retailer zo toepasselijke achternaam, is Leen goed voor ruim vijftig jaar actie in de hifibranche. Vanaf 1972 bij Multifoon in Delft, toen nog een platenzaak. Vanaf 1981 maakten ze de stap naar de hifi aan de Koornmarkt. Vervolgens een tweede Multifoon in De Doelen en in het Alexandrium Woonmall in Rotterdam en ten slotte neergestreken in de Claes de Vrieselaan, waar ze nu nog steeds gehuisvest zijn. De rode draad in de winkel mogen we samenvatten met ‘gezellig’ en ‘huiselijk’. Leen heeft de hoogtijdagen van het vinyl inmiddels twee keer meegemaakt.

Het goede gesprek

Tijdens de sessie zelf zijn de meest uiteenlopende onderwerpen aan bod gekomen. We zijn laagdrempelig en persoonlijk begonnen, door de røde draad van analoge bron, digitale bron en weergevers te volgen en vervolgens de verdieping te zoeken in de specialisatie van de aanwezigen op deze gebieden. Bij Multifoon hebben we het fenomeen draaitafel gehandeld met als einddoel de optische elementen van DS Audio. Dit was gelijk een brug naar het digitale domein van Chord Electronics bij The HiFi Studio, om te eindigen bij de weergevers van Harbeth bij Poels Audio. 

Uiteraard waren er onderlinge raakvlakken, al was het maar omdat alle aanwezigen een geheel eigen mening hadden over zo’n beetje alle onderwerpen. Wat goed uit de verf kwam is dat hifispecialist een ambacht genoemd mag worden. Er rust een behoorlijke verantwoordelijkheid op de schouders om het hifi-woord (en het hifi-idee) zo goed mogelijk te verkondigen. Hiervoor is kennis een vereiste, net als de omgang met de medemens bovengemiddeld moet zijn. Ondanks dat we met zeer verschillende persoonlijkheden te maken hadden, lag dit beginsel aan hun aller basis.

We hebben altijd de beelden nog (en de woorden ook)

Om nu ad verbum verslag te doen van het goede gesprek lijkt me dan ook niet zo’n goed idee, al was het maar omdat het als podcast her te beleven is. Volg daarvoor de QR-code verderop. Opvallend voor mij was in ieder geval te merken dat alle aanwezigen echt zichzelf konden zijn.

Omdat het gesprek redelijk impulsief tot stand kwam en organisch groeide tot een informatief geheel, liet het bij ons allemaal de notie achter dat we er wellicht een terugkerend fenomeen van zouden kunnen maken. Misschien moeten we die vraag wel bij de luisteraars/kijkers neerleggen. Als een soort bindend referendum. Lekker actueel ook. In de woorden van Michael Jackson “It’s a wrap, guys!” | Onderstaand de hele video

Nederlands’ eerste podvidcasterview         
Marijke van Holsteijn, Mafico Pro en gastvrouw
Ernst Neve, HVT en gespreksleider
Leen Koopman, Multifoon te Rotterdam, gastspreker
Vincent van Nimwegen, The HiFi Studio te Leiden, gastspreker
Rob Poels, Poels Audio te Ospel, gastspreker






EDITORS' CHOICE