NIEUWS

De evolutie van geluid en muziek in videogames

Gastauteur | 01 januari 2024 | Fotografie Gastauteur

Aan videogames geen gebrek tegenwoordig, maar vaak wordt het belang van muziek onderschat als het gaat om het creëren van de juiste atmosfeer in die games. Zonder muziek zou zelf het beste videogame maar flauw zijn en dat maakt het dus de moeite waard om ook eens te kijken naar de evolutie van die muziek. Zelfs in casinospellen zijn soundtracks van groot belang, zoals je kunt zien op de beste Nederlandse goksites.

Externe bijdrage – dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL

Een ding is zeker: de toenemende technische mogelijkheden hebben ervoor gezorgd dat gamemuziek steeds beter wordt. In de jaren 80 waren computerspellen al erg populair, maar de muziek werd dan vooral nog gemaakt op basis van simpele synthesizerchips, die niet veel mogelijkheden boden. Gelukkig stond de wereld van de game muziek niet stil en gebruikt men tegenwoordig veel betere technieken en hulpmiddelen. Hoe bewonderenswaardig de traditionele 'chiptune'-muziek ook was in de kinderjaren van de videogames, ze kan niet op tegen de technologie die vandaag de basis vormt van game music.

Een trage evolutie

Na de synthesizerchips volgden de zogenaamde PC-geluidskaarten, eerst met FML-synthese en daarna met PCM-samples. In die periode waren de meeste soundtracks van games opgebouwd uit MIDI-bestandjes die vanaf de geluidskaart van een computer konden worden afgespeeld. Welke geluiden dat waren, hing vooral af van de hardware. Pas later was het mogelijk om digitale audiofiles af te spelen in een spel. Het resultaat daarvan was dat men steeds complexere muziek kon componeren en afspelen, die dus niet meer louter afhankelijk was van de hardware van het spel zelf.

Van cartoon sounds naar opgenomen muziek

De eerste speelkasten of spelcomputers speelden muziek af met een typisch cartoonachtig karakter. Dit was een gevolg van het typerende geluid van de chips zelf, maar natuurlijk ook de gebruikte melodie. In veel games, zoals de Mario-reeks, werden geluiden in games op de een of andere manier verweven met de muziek, wat blijkbaar een verslavend effect had op de speler.

Bepaalde games brachten en revolutie teweeg met hun muziek, waaronder:
- Mario
- Zelda
- Mega Man
- Final Fantasy

Dergelijke games creëerden een aparte sfeer met hun muziek, onder andere door middel van pixel graphics en 8-bit geluiden. Veel van de toenmalige componisten van game music zijn ook nu nog razend populair en hebben een stevige fan base weten op te bouwen.

De grootste verandering die in een studio opgenomen muziek met zich meebracht, was waarschijnlijk het feit dat er geen grenzen meer waren aan de mogelijkheden. Alle methodes en arrangementen die voorheen enkel denkbaar waren in de wereld van de film, waren nu ook een mogelijkheid in games. Dat betekent dat games ook de basisstructuren van filmmuziek hebben overgenomen: specifieke personages worden gekarakteriseerd door bepaalde melodieën, er is een duidelijke opbouw van muziek en een climax of anticlimax bij belangrijke gebeurtenissen of veranderingen, enzovoort. Op die manier is het emotionele effect van die muziek op de speler compleet en wordt er een waar verhaal gecreëerd.

Voorbeelden van bekende componisten van game muziek

Er zijn heel wat bekende componisten van game muziek. Hieronder bespreken we er een paar, van nu en vroeger:

1. Jesper Kyd
De Deense Jesper Kyd is bekend geworden met zijn soundtracks voor het bekende game Assassin's Creed, maar hij heeft ook al een heuse portfolio van 30 jaar met toppers als Hitman, State of Decay en Borderlands.

2. Harry Gregson-Williams
Harry staat vooral bekend vanwege zijn muziek voor films als Shrek, Phone Booth en Spy Game. Zijn populariteit in de game wereld is dan weer vooral te danken aan zijn soundtrack voor Metal Gear Solid.

3. Jeremy Soule
Jeremy Soule wordt zowat beschouwd als een genie op het gebied van game muziek en dat is begrijpelijk. Hij gebruikte een traditioneel orkest op ongelofelijk creatieve manieren om muziek te schrijven voor games als Guild Wars, Elder Scrolls, maar ook Total Annihilation.

4. Yoko Shinomura
De Japanse Yoko Shinomura maakt in feite deel uit van de vroegere generatie game music componisten en gebruikte dan ook de basistechnieken en hulpmiddelen. De soundtracks van Street Fighter 2, Final Fight en Super Mario RPG zijn slechts enkele van haar wereldbekende prestaties.


EDITORS' CHOICE