REVIEW

Review Stack Audio AUVA EQ isolators: remedie tegen ongewenste trillingen

SAMENVATTING

Ze werken zoals beloofd en doen dat op een prima wijze. Vanuit mijn optiek kan ik de Stack Audio AUVA EQ alleen maar aanbevelen voor wie een stap verder wil komen met zijn audiosysteem.

PLUSPUNTEN

  • Werkt onder elk apparaat
  • Doet daadwerkelijk de invloed van trillingen teniet
  • Staan stabiel zonder wegglijden
  • In hoogte verstelbaar
  • Fraai afgewerkt
  • Degelijk, doordacht product
  • Niet-goed-geld-terug-garantie

MINPUNTEN

  • Geen

Goede isolatie tegen trillingen van buitenaf is net zo belangrijks als het tegenhouden van trillingen uit een apparaat die worden doorgegeven aan een audiorek. Wat op zijn beurt versterkers, dac’s, spelers en streamers van trillingen voorziet. Ook luchttrillingen van luidsprekers hebben invloed op een rek, soms via de lucht, vaak via de ondervloer. Hoe raar het ook mag klinken, een trilling in een apparaat veroorzaakt wel degelijk een kleine mate van vervorming. Niet voor niets worden in laboratoria elektronische meetinstrumenten geplaatst op trillingvrije plateaus. Nu zijn er al de nodige voetjes, dempers, onderzetters en wat dies meer zij te koop, maar als een product én vernieuwend, én goed werkend én instelbaar is, dan zijn wij er als de kippen bij om het te proberen in de eigen systemen.

Stack Audio dempers 

Stack Audio heeft met de AUVA EQ een fraai voetje op de markt gebracht. Van buiten valt eerst de aluminium kap op waarin de daadwerkelijke demping zal plaatsvinden. Het verdient de voorkeur het aluminium deel direct onder het chassis van het apparaat te plaatsen, niet onder de bestaande voetjes. Als het apparaat teveel zou schuiven, dan zitten er in de doos heel dunne, rubberen plaatjes die tussen de AUVA EQ en het chassis geschoven worden.

De onderkant van de demper wordt gevormd door een deel van siliconenrubber dat grotendeels open is en dezelfde vorm heeft als de aluminium kap. In het siliconenrubber zit een metalen deel met een schroefdraad, zo wordt het rubberen deel vastgezet, maar het is tegelijk een slimme hoogteverstelling. Daarmee is het verhaal nog niet af, in het aluminium huis zit een dempend element waar de schroefdraad in gaat, en dat is het geheim van Stack Audio. Ze noemen het AUVA Particle Impact Damping, dat zou werken over een breed frequentiespectrum.

Zie ook de review van de Stack Audio SmoothLAN

De AUVA EQ is er in drie soorten. CSA 1 draagt per voetje tot 4 kilo, de CSA 2 gaat van 4 kilo tot 10 kilo en tot slot de CSA 3, die draagt 10 tot 15 kilo per voetje. Heeft u een apparaat van 10 kilo, dan volstaan drie CSA 1 dempers. Bij een flinke buizenversterker ga je al snel naar vier stuks CSA 2 om 16 tot 40 kilo te dragen. Stack Audio was zo vriendelijk zowel een set CSA 1 als een set CSA 2 te leveren, waarmee ik flink kon experimenteren. Elke AUVA EQ heeft een diameter van 50mm, een hoogte van 28mm en weegt per stuk één ons. Hoewel Stack Audio een Brits bedrijf is, leveren zij vanuit een magazijn in Nederland om douane perikelen weg te houden van de eindgebruiker. Op de website wordt de prijs in euro samen berekend met de verzendkosten. Voor alle AUVA producten geldt een ‘niet tevreden, geld terug’-voorwaarde van 30 dagen.

Onder versterker of streamer 

Stack Audio claimt uiteraard een betere weergave als de AUVA EQ in gebruik is, ik ben heel benieuwd of het gaat werken. De CSA 1 past helaas niet rechtstreeks onder het smalle, dunne chassis van een inwendig totaal verbouwde Quad versterker, dus zet ik ze toch maar onder de pootjes en ga luisteren. Gezien het geringe gewicht van dit apparaat kan ik ze snel plaatsen en weer weg halen.

De versterker staat op een IKEA-meubel, dat lekker kan trillen, met daarop een ook al niet ideale, dunne glasplaat (puur vanwege uiterlijk). Ik zet de versterker daarom altijd al op een ruim 2 cm dikke, houten plaat. Zonder die plaat is de weergave best goed, maar heeft toch een harde klank. Met de AUVA EQ onder de versterker en zonder het hout speelt hij meer open, rustiger, geeft een breder stereobeeld. Weg is de invloed van de glazen ondergrond, welkom de neutralere klankkleur, de stem die extra aandacht krijgt en de verbeterde detaillering van instrumenten. Schokkend? Ja en nee, als je weet wat de AUVA EQ kan en je raakt gewend aan de positieve invloed, dan wil je ze houden.

Huh? Hoofdtelefoon? 

Het meest verbazingwekkende experiment is met een Naim Uniti Atom Headphone Edition. Er staat alleen een werkend netfilter in hetzelfde rek, de luidsprekers staan uiteraard uit en toch neem ik een duidelijke verbetering waar in rust, naast een aangenamere weergave. Door mijn hoofdtelefoon! Dus toch is de elektronica in de Naim gevoelig voor trillingen, waar die ook vandaan komen. Wie weet uit de vloer van ons appartement? Verkeer buiten, buren die een wasmachine hebben draaien, zoiets moet het zijn. De AUVA EQ doet een wonderbaarlijk goede daad in dit geval.

Ik probeer de AUVA EQ onder mijn Metrum DAC, mijn Auralic Aries G1 streamer, die met een Hörwege voeding erg gevoelig is geworden voor zijn ondergrond en onder ethernetswitches. Een wisselend resultaat, de Auralic is er erg blij mee, onder de ethernetswitch gebeurt er niets, onder de Metrum DAC wel verschil, maar niet zoveel als onder Auralic, de kleine transistorversterker of de Naim Atom HE.

De CSA 2 gaat naar de huiskamer waar een zware Audia Flight eindtrap staat te zweten. Hoewel die versterker nooit voelbaar trilt vanuit zijn zware trafo, blijkt hij toch een kleine invloed te hebben op de andere apparaten in het Quadraspire rek. Met AUVA EQ wordt de weergave iets rustiger van aard. Daar doen de voeten meer dan onder mijn voorversterker (van 25 kilo), kennelijk geeft de eindtrap toch de grootste verstoring op het geheel.

Buizen zijn gevoelig 

Terug naar de achterkamer waar op het eerder genoemde Ikea rek een EAR/Yoshino buizenversterker staat te glimmen. Die heb ik al ontkoppeld met IsoAcoustics pucks en een zware marmeren plaat, maar het kan beter zo blijkt. Rechtstreeks onder het chassis van de versterker plaats ik als extra vier CSA 2 dempers en zowaar de weergave wordt ronder en zachter aan het oor. Goed merkbaar met een paar luidsprekers die hier staan voor een review en nogal enthousiast zijn met de hoge tonen.

Na plaatsing van de AUVA EQ speelt het geheel een stuk aangenamer. Logisch dat de EAR/Yoshino zo sterk reageert op de ondergrond, buizen zijn altijd gevoelig voor trillingen en heel vaak microfonisch. Dat komt gegarandeerd in de luidspreker terecht. Dat de Auralic nog op de CSA 1 staat heeft een versterkende werking op de verbetering van de totale weergave.

Laat u niet foppen, een slecht apparaat wordt geen high-end met een paar dempers, hoe goed die hun werk ook doen. Wat de dempers brengen is een toefje slagroom op de cake, het puntje op de “i”, de kers in de appelmoes. Het is tevens een zaak van uitproberen op welke plaats een Stack Audio AUVA EQ het meeste zin heeft, tenzij de financiën het toelaten om ze gewoon overal onder te zetten. Ook de ondergrond speelt een rol in de werking, een lichte IKEA-kast reageert anders dan een zwaar audiomeubel. Daar hoort een opmerking bij. Het is vrij eenvoudig een lichte massa in trilling te brengen, maar daarin stopt het trillen ook heel snel. Een grote massa komt veel lastiger in trilling, zal wel veel langer blijven doortrillen en dus de trillingen blijven doorgeven. Het is geen wetmatigheid dat een zwaar rek niet zal profiteren van goede dempers onder het chassis van een apparaat op dat rek. Kijk maar naar mijn rek met een Audia Flight eindtrap. Al was het verbeterde eindresultaat minder opvallend dan met een buizenversterker of gek genoeg een streamer.

Het vervelende is dat ik afscheid zal moeten nemen van de CSA 1 en CSA 2 van Stack Audio. Ze werken zoals beloofd en doen dat op een prima wijze. De prijs voor een set is niet onoverkomelijk en ook niet overdreven ten opzichte van goedkopere of duurdere alternatieven van de concurrent. Vanuit mijn optiek kan ik de Stack Audio AUVA EQ alleen maar aanbevelen voor wie een stap verder wil komen met zijn audiosysteem.

Stack Audio AUVA EQ
257 euro per set van 4 stuks incl. verzendkosten
www.stackaudio.co.uk
Beoordeling 5 / 5


EDITORS' CHOICE