REVIEWSennheiser

Review Sennheiser Momentum True Wireless 4: genieten met meer focus op je muziek

Jamie Biesemans | 29 maart 2024 | Sennheiser

SAMENVATTING

De Momentum True Wireless 4 is een van de betere draadloze oordoppen in het topsegment, dankzij geluidskwaliteit die echt op muziek luisteren gericht is, en een mooi totaalpakket aan functies. Op vlak van noise-cancelling levert het een zeer goede prestatie, een tikje minder dan sommige rivalen uit de hoogste klasse, maar de kloof is klein.

PLUSPUNTEN

  • Goede accuduur
  • Efficiënte noise-cancelling
  • Detailrijk en open weergave
  • Zeer geschikt voor muziek
  • Veel functies
  • aptX Lossless

MINPUNTEN

  • Geen ruimtelijke audio
  • Schakelen naar lossless of low-latentie vereist (snelle) herstart

Met de Momentum True Wireless 4 presenteert Sennheiser een nieuwe versie van zijn bejubelde draadloze oortjes. Ze blijven een eigen koers varen die geluidskwaliteit op de eerste plaats zet, nu met ondersteuning voor het aptX Lossless-codec dat voor het eerst ware cd-kwaliteit naar Bluetooth-oordoppen brengt.

Sennheiser Momentum True Wireless 4

Chique mogen ze ogen, deze Sennheisers, het Duitse merk zet eveneens in op technologie en een goede klank. Noise-cancelling is adaptive en past zich dus aan de omgeving aan, met de optie om een anti-wind-modus te activeren. Die werkt goed in het wegwerken van turbulentiegeluid als je buiten rondloopt op een winderige dag.

De Momentum True Wireless 4 toont zich vooruitstrevend als het gaat om codec-ondersteuning. Het is een van de weinig draadloze oortjes die aptX Lossless ondersteunen, een aanstormende codec die echte cd-kwaliteit toelaat via Bluetooth. Voor die 299 euro dat de Sennheiser Momentum True Wireless 4 kost, krijg je dus heel veel in handen. Of in de oren, als we het helemaal correct willen stellen. Daarmee nemen deze high-end oordoppen het op tegen de Apple AirPods Pro, de Denon PerL Pro, de Sony WF-1000XM5’s en de Bose QuietComfort Ultra Earbuds. Dat zijn aardige concurrenten – heeft Sennheiser dan nog een kans?

Met veel stijl 

Zo’n draadloze oordop is niet echt groot, wat weinig ruimte geeft qua design om er iets bijzonders mee te doen. Vandaar dat veel TWS’en uiteindelijk toch wel op elkaar lijken. Maar zoals Sennheiser al bewees met de vorige Momentum True Wireless-generaties, weet het merk er toch wel mee uit te pakken. En waarom een winnend recept veranderen? De Momentum True Wireless 4 behoudt dus de mooie, elegante lijnen van z’n voorgangers. Terug is de kubusvorm met afgeronde hoeken, met aan de buitenkant een metaalachtige afwerking die contrasteert met het zwarte gedeelte dat in je oor steekt. Dit zijn draadloze oordoppen die toch ook elegant modieus willen zijn, en dus zijn er drie nieuwe stijlvolle uitvoeringen: graphite (een matzwart), white (met matzilveren buitenkant) en een bijzonder mooie copper

De lichte kubusvorm doet de apparaten wat meer uit het oor steken. Maar storend is dat niet, ze zien er niet raar of heel technologisch uit. Dat ze niet ‘plastic’ overkomen heeft daar zeker mee te maken. Het maakt de Momentum True Wireless 4 knappe uitschieters in die soms saai ogende TWS-markt.

Los van hoe ze eruitzien, zitten de toestellen ook goed in de oren. Er worden vier paren doppen meegeleverd – eentje meer dan normaal – in verschillende maten. Het vinden van een goede pasvorm lukt dus vrij makkelijk. Een bijkomende ring met een vleugeltje die in je oorschelp rust zorgt voor wat extra stabiliteit.

Sterke én duurzame batterij

Dat de bijhorende laadcase in een passende kleur en een textiel is afgewerkt, is slim gezien van Sennheiser. Want de case neem je toch ook overal mee, in je jaszak of handtas. Dat je dan iets bovenhaalt dat fraai oogt én vuil niet snel toont, dat is fijn.

De Sennheiser-laadcase kun je draadloos laden. Handig, en ook precies wat we verwachten in het hogere segment. Net als snelladen, wat in dit geval in 8 minuten laadtijd alweer 1 uur speeltijd oplevert. Dat is wel een goede deal, lijkt ons. Sowieso doet de Momentum True Wireless 4 het goed qua batterij. De accu’s in de oortjes gaan 7 uur mee als je noise-cancelling inschakelt. Door de toestellen weer in de case te stoppen, laden ze weer op. Dat kun je meermaals (minstens drie keer) doen vooraleer je het doosje zelf aan de lader moet hangen.

Klank op jouw maat

Bij deze in-ears gebruik je de Smart Control-app. Die is er voor Apple-toestellen en Android-apparaten, wat de Sennheisers universeler maakt dan de AirPod Pro’s. Je vindt snel je weg in deze app, op het hoofdscherm wordt de essentie gepresenteerd. Omdat je via de touchcontrols op de oordoppen kunt schakelen tussen noise-cancelling of een (nogal ruisrijke) transparante modus, hoef je eigenlijk niet per se in de app te zijn.

Duik je er wel in, dan ontdek je dat je aardig kunt aanpassen. De touchcontrols bijvoorbeeld, zijn helemaal instelbaar, en er is een equalizer. Interessant is Sound Personalization. Bij veel draadloze in-ears kun je een soort gehoortest afnemen om de weergave aan te passen in functie van gehoorschade (bijvoorbeeld door leeftijd, een proces dat al begint als je de twintig voorbij bent).

Sennheiser doet het wat anders. Je doorloopt een stappenplan waarbij je telkens muziek te horen krijgt; je geeft dan aan of je de drums, bas en strijkers hoort zoals je het graag hebt. Het fijne hieraan is dat het heel natuurlijk aanvoelt, terwijl pieptonen op een ruisachtergrond zoals bij gehoortesten dat niet zijn. Bovendien peilt Sound Personalization niet enkel naar wat je hoort maar ook naar wat je graag hoort. Het is zeker het proberen waard.

Echte cd-kwaliteit?

Deze Sennheisers zijn een van de eerste draadloze oordoppen die de aptX Lossless-codec ondersteunen. Wat wil dat juist zeggen? De codec waar we het over hebben is de manier hoe audio verpakt wordt als het van een smartphone (of ander toestel) naar de in-ears wordt verstuurd. Tot voor kort was dat altijd ‘lossy’; er werd altijd audio weggegooid. Ook als er op de doos ‘ondersteuning voor hi-res’ stond. Met aptX Lossless wordt het wél mogelijk om audio in z’n pure vorm door te sturen. Daarbij kun je rekenen op cd-kwaliteit, 44,1 kHz/16-bit.

Zoals altijd bij Bluetooth-codec moeten zowel zender als ontvanger het ondersteunen. Je moet dus een smartphone bezitten die ook aptX Lossless aankan. Omdat de aptX-codec inmiddels eigendom is van de grote chipfabrikant Qualcomm betekent dat je een telefoon of tablet moet bezitten die een van hun chipsets bevat. Concreet moet er ondersteuning zijn voor Snapdragon Sound. Je moet ook in de Smart Control-app van Sennheiser echt kiezen voor aptX Lossless, wat een herstart van de toestellen vereist.

Voorlopig zijn er nog niet zoveel smartphones beschikbaar die aptX Lossless aankunnen. Maar omdat het snel gaat in de smartphonewereld en de nieuwe chipsets van Qualcomm in het komende jaar in nieuwe modellen zullen ingebouwd worden, zal dat gauw veranderen. Op dit moment zijn er al een vijftigtal, waaronder modellen van Asus, Motorola en Sony. Recent presenteerde Qualcomm ook een goedkopere chipset met het nodige, waardoor aptX Lossless ook op betaalbare modellen moet opduiken.

Krijg je dan bij aptX Lossless altijd die lossless kwaliteit? Niet altijd. Achter de schermen zit het best ingewikkeld in elkaar. Bluetooth heeft immers niet voldoende bandbreedte om lossless audio door te sturen. Daarom wordt er een tweede verbinding ingezet om die extra data door te sturen. Deze werkt echter enkel op heel korte afstand. Ga je wat verder weg van de smartphone, dan wordt er automatisch overgeschakeld op een lagere (lossy) kwaliteit. Terwijl je rondloopt is de kans klein dat je het terugschakelen merkt. AptX Lossless is dan ook deel van aptX Adaptive, dat zoals de naam aangeeft naargelang de situatie de kwaliteit aanpast om te zorgen dat de verbinding stabiel blijft.

Auracast

De Sennheiser-oortjes zijn ook van de eersten die Auracast ondersteunen. De kans is groot dat je er nog nooit van gehoord hebt, maar het is wel een technologie die handig kan zijn. In essentie is Auracast een manier waarop een zender via Bluetooth geluid kan sturen naar meerdere headsets. Denk dan bijvoorbeeld aan een tv, waarbij meerdere mensen via oordoppen zoals deze geluid ontvangen. Het handige daarbij is ze elk bijvoorbeeld een ander audiotaal horen. Onder meer Samsung gaat deze functionaliteit bieden op nieuwe televisies.

Auracast lijkt echter meer een rol te gaan spelen in publiek ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan een museum, waarbij je niet langer met zo’n onhandige audiogids moet rondlopen maar gewoon met deze oortjes zal kunnen luisteren.

Bij gebrek aan een Auracast-zender hebben we dit niet kunnen testen. Maar onze Samsung-telefoon ondersteunt het wél, waardoor we wel kunnen zien hoe het zou werken. Als je pakweg in een museum staat, dan zal je op je telefoon een melding krijgen dat er Auracast-uitzendingen zijn waarmee je kunt verbinden. Via de smartphone zal je dan kunnen verbinden en ontdekken wat dat standbeeld voor je neus nu eigenlijk voorstelt.

Goed om te bellen en chatten

Multipoint werkt ook heel goed bij deze oortjes. We konden naadloos overschakelen van Apple Music op een Macbook Air naar een YouTube-video op de smartphone, en terug. Diezelfde flexibiliteit was er ook als er een oproep binnenkwam. Bij het bellen ontdekten we dat de microfoons heel goed werken. In een stille omgeving krijg je een goede geluidskwaliteit met maar weinig kunstmatigheid. Het sterke is dat de verstaanbaarheid op peil blijft, ook als er veel omgevingsgeluid is. Veel TWS’en storten dan in. Van wind hebben de Sennheisers niet al te veel last. Op dit vlak presteren ze beter dan veel rivalen.

De noise-cancelling op deze Sennheiser is zeer goed. Het is niet enkel geschikt voor situaties met beperkt maar toch storend omgevingsgeluid, zoals bij het thuiswerken of een open kantoor. Het drukt bijna alle herrie weg op een tram of trein, enkel wat rolgeluid blijft over als je geen muziek of film afspeelt. De ruisonderdrukking is efficiënt genoeg voor gebruik op een vliegtuig. Luister je dan naar een podcast of bekijk je een film, dan kan de podcast-modus desgewenst ingeschakeld worden om spraak uit de mix te tillen. Zelf vonden we dat niet nodig, maar het is een snelle swipe in de app en dus makkelijk te proberen. 

Geen ruimtelijke audio?

Op een vlak onderscheidt de Momentum True Wireless 4 zich van vele high-end rivalen: er is geen ruimtelijke audio-functie. Is dat een gebrek? Voor een muziekliefhebber niet echt. Er zijn hier en daar TWS’en die erin slagen om geluid op een surroundachtige wijze te presenteren, meestal gelinkt aan headtracking. De Apple AirPods Pro bijvoorbeeld. Bij veel in-ears is de functie echter een tegenvaller, vooral bij het beluisteren van muziek. Er wordt heel wat kunstmatigheid toegevoegd en de ervaring strookt niet helemaal met de muzikale verwachtingen. Wat overigens geen pleidooi is tegen muziek in bijvoorbeeld het Atmos-formaat. Maar ruimtelijke audio bij draadloze oordoppen is altijd een interpretatie door een algoritme van wat surroundgeluid juist is, en dat is niet hetzelfde als een goed geproducete Atmos-track die uit een high-end soundbar of surroundopstelling speelt.

Of Sennheiser ruimtelijke audio links laat liggen vanwege de kwaliteit of om andere redenen is niet duidelijk. Maar het lijkt ons maar voor een kleine minderheid een reden om bij deze oortjes een streepje in het min-kolom te plaatsen.

Een van de redenen waarom bij deze Sennheiser het ontbreken van ruimtelijke audio minder een gemis is, is hun meer driedimensionale weergave. Het zijn natuurlijk geen open hoofdtelefoons, want dan zou de noise-cancelling niet bepaald goed werken en zou je veel omgevingsgeluid binnenkrijgen. Wel zit je meer in een muziekbubbel die rond je hangt, waar veel (goedkopere) in-ears vaak echt muziek ‘in’ je hoofd en tussen de oren plaatst. Qua beleving is dat een stap vooruit.

Prima hifi-geluid

‘Wall of Eyes’ van The Smile afspelen via Apple Music is een goede manier om te ontdekken waar deze Sennheisers sterk in zijn. Van de warme klanken bij het begin van ‘Teleharmonic’, aangevuld met een melancholische – hoe kan het anders? – Thom Yorke en subtiel percussie die op een heel grote soundstage verschijnen. Draadloze oordoppen zijn niet altijd heel goed in muziek ‘uit je hoofd’ te laten treden, maar de Momentum True Wireless 4 slaagt daar wel goed in. Tegelijkertijd gaat het daar niet te ver in. De klassiekere studio-opname van ‘Read the Room’ wordt dan wel dichter op het vel gepresenteerd. Maar wel nog ruim op een podium dat links en rechts doorloopt. Dat maakt het weer intenser – wat meteen ook een prima beschrijving is van waar deze Sennheisers in excelleren. Dit album beluisteren doen we trouwens in aptX Lossless-modus, vanaf een Motorola Edge 40 Pro.

Ook hoe de Momentum True Wireless 4 de kleine details aanleveren terwijl de muzikanten zich klaarzetten om te spelen bij ‘Journey in Satchidananda’ op de recente heruitgave van Alice Coltrane’s concert in Carnegie Hall is spectaculair voor draadloze oordoppen. Dat we dat laatste toevoegen, lijkt misschien raar. Maar TWS’en zijn audiotoestellen die vaak voor een bepaald doel en doelgroep zijn gecreëerd. Sennheiser toont echter hier aan dat a) draadloze oortjes niet altijd een compromis moeten zijn en b) dat ze ook veel hifi-kwaliteit kunnen uitstralen. En dan is er Coltrane’s harp, die hier over de contrabas heen vliegt, rond ons hoofd… Een heel fraai iets om te beleven, wat ons echt in dit traag maar toch verleidelijk opbouwend nummer sleurt. De Sennheisers pakken hier met een heel goede geluidskwaliteit bij uit, terwijl we nochtans ‘slechts’ vanaf een Samsung Z Fold3 met de ‘gewone’ aptX-codec streamen.

Codecs zijn normaliter dingen die in de achtergrond automatisch gekozen worden. De meesten zijn daar wellicht blij om, het leven is al complex genoeg. Dat je in de Smart Control-app toch controle kunt uitoefenen over wat er gebruikt wordt is wel handig. Zo schakelden we de Momentum True Wireless 4 naar een lage latentie-modus toen we de in-ears aansloten op een LG OLED65C2-tv om een aflevering van ‘Shetland’ mee te pikken. Het is geen nordic noir, al liggen die eilanden al een heel stuk in de juiste richting, maar net als bij dat genre zijn er veel dialogen – de lage latentiemodus is dan toch net iets prettiger qua lipsynchronisatie.

De tuning van de Sennheisers leent zich ook goed voor series en films zoals deze. De lage latentie-modus is ook een aanrader als je op de power-knop van de Xbox drukt, overigens.

Conclusie 

De Momentum True Wireless 4 is een van de betere draadloze oordoppen in het topsegment. Het heeft twee sterktes: geluidskwaliteit, dat echt op muziek luisteren gericht is, en een mooi totaalpakket aan functies. Op vlak van noise-cancelling levert het een zeer goede prestatie, een tikje minder dan sommige rivalen uit de hoogste klasse. Maar de kloof is klein, en op andere vlakken scoren de Sennheiser dan weer wel. Ze zien er bovendien ook elegant en niet goedkoop uit, niet onbelangrijk voor iets dat je in je oren draagt terwijl je over straat loopt.

Misschien niet het belangrijkste argument om voor deze Sennheisers te kiezen, maar toch wel mooi meegenomen: ze zijn toekomstgericht. Met functies als aptX Lossless en Auracast is de Momentum True Wireless 4 klaar voor nieuwe technologieën die er heel snel aankomen. Een mooie kers op de taart, al zal je die wellicht pas over een aantal maanden kunnen proeven.

Sennheiser Momentum True Wireless 4       
299 euro | www.sennheiser-hearing.com
Beoordeling 5 op 5






EDITORS' CHOICE