Is het een luidspreker of is het een kunstwerk? Het is allebei. We hebben het over het eerste product van de Deense fabrikant Treble Clef Audio (TCA), genaamd TCA-M. De TCA-M is een actieve drieweg luidspreker met een aparte vorm en baanbrekende techniek. En het uiterlijk kan worden gepersonaliseerd.
Treble Clef Audio: TCA-M
De letters TCA staan natuurlijk voor Treble Clef Audio en de letter M staan voor Maiden (of Maagd), althans zo zou je de symboliek achter het eerste product van deze nieuwe Deens fabrikant kunnen zien. De TCA-M is een prachtige actieve luidspreker die originele techniek aan boord heeft.
De opvallende TCA-M is het geesteskind van Ole Siig, een innovator en ondernemer uit Kopenhagen met een diverse achtergrond, waaronder uitgebreide ervaring in audiowetenschap en -techniek, samen met een passie voor muziek en wat hij 'sound by design' noemt. “Ons doel is een ongeëvenaarde aantrekkingskracht op de auditieve, viscerale en visuele zintuigen.” Siig heeft het visuele aspect gehaald uit een fantasierijke solsleutelstructuur die op elegante wijze het doel van zijn eerste product symboliseert, t.w. het genieten van muziek. Vormt volgt functie volgens Siig. “Om zeer nauwkeurige en betrouwbare authentieke geluidservaringen te leveren, moeten we fundamenteel de conventies van passief en luidsprekerontwerp doorbreken.” Door de regels te overtreden gebruikt het bedrijf ‘akoestische wetenschap, gepatenteerde innovatie, ontwerp en nauwkeurige techniek’ om het traditionele luidsprekerontwerp op zijn kop te zetten.
Het resultaat is een statige en volkomen unieke drieweg luidspreker zonder de vlakke oppervlakken en randen die de geluidsverspreiding verstoren. Het systeem combineert een gepatenteerd Air Velocity Transducer Bass-systeem met de modernste digitale signaalverwerking (DSP) en versterkertechnologieën, de laatste in de vorm van klasse D-eindversterkers van een ander Deens bedrijf, namelijk Pascal Audio.
Versterkers van het Deense Pascal Audio
De versterkers zijn in de basis van de luidspreker ingebouwd en leveren elk 1.500 Watt verdeeld over een afzonderlijk afgesloten “zwevende” tweeter en een middentonerdriver die min of meer zweven bovenaan de g-sleutel en een paar woofers in de bal van de sleutel, die overigens fysiek is verdeeld met een ruimte ertussen. De woofers zijn face-to-face met elkaar verbonden in een gepatenteerde force-cancelling configuratie. Volgens TCA is het systeem in staat is om “zelfs de diepste orgelpijp- of pianonoot te reproduceren met onvervormde helderheid, authenticiteit en autoriteit.” De TCA-M pakt bij een putdiepe 16 Hz.
TCA noemt de bassectie een “innovatief ontwerp dat het gevouwen dipoolconcept omarmt, waardoor een uitzonderlijk lage en zuivere basverlenging wordt gegarandeerd zonder de interferentie van boxtrillingen of resonanties.” Een witboek van 51 pagina’s met uitleg over kamerakoestiek, psycho-akoestiek en de ontwerpconcepten achter de TCA-M-luidspreker legt uit: "We willen een asymmetrisch geluidsverspreidingspatroon dat de interactie in de kamer beperkt door reflecties op de zijwanden te verminderen en staande golven door de voor- en achterkant te onderdrukken geluidsgolven hebben een tegengestelde fase, zoals het geval zou zijn als de tegendruk van de woofer niet in een behuizing zit.”
Het ontwerp wordt compleet gemaakt door een tweeter en middentonerdriver die zijn ontworpen om een uniforme geluidsverdeling in alle richtingen te bereiken. We lezen in het witboek: “We willen dat het middentonensysteem een omnidirectioneel spreidingspatroon vertoont dat overeenkomt met het bassysteem op hun cross-overfrequentie. Het hogetonensysteem moet overeenkomen met de directiviteitsindex van het middentonensysteem op hun ideale crossover-frequentie.” Dit alles vertaalt zich in een meeslepende luisterervaring die, zoals TCA het zegt, “op authentieke wijze muziek en sfeerervaringen kan reproduceren.”
Volgens de fabrikant is de TCA-M akoestisch tijdcoherent met een lineaire fase. Geluidsinstellingen voor gebruikersvoorkeuren zijn toegankelijk via een aanraakscherm en gGeavanceerde begrenzers beschermen de luidspreker tegen overbelasting. De TCA-M is 150 centimeter hoog en weegt circa 75 kilogram. Muzieksignaal komt binnen via XLR-ingang of een digitale SPDIF-verbinding die audio met hoge resolutie tot 24 bits/192 kHz ondersteunt. Het systeem beschikt ook over een RJ45-aansluiting voor het verzenden van verliesvrije Dante-audio via een Ethernet-netwerk en bevat een kabel van 4,5 meter die tussen de linker- en rechterluidspreker loopt.
De TCA-M is de eerste in een reeks luidsprekers die zijn gebouwd rond het gepatenteerde akoestische platform van het bedrijf en wordt volgende week formeel onthuld op de Amerikaanse markt in New York City. De luidspreker wordt op bestelling gebouwd en met de hand vervaardigd in Denemarken en beschikt over hardhouten driverbehuizingen op een aluminium frame, verkrijgbaar in geborstelde of geanodiseerde vorm.
Het systeem kan volledig worden aangepast door te kiezen uit een reeks kleuren, materialen en ontwerpkenmerken, waaronder een suède-achtige Nextel-coating.
We hebben nog geen prijsinformatie voor de Benelux over de TCA-M vernomen, maar in het geruchtencircuit gonst een prijs van circa 90.000 dollar.Dit is geen officiële prijs en slechts een indicatie van in welke markt de TCA-M zich bevindt.
Meer weten? Kijk dan op de websie van Treble Clef Audio.