NIEUWSElac

Elac kondigt Debut 3.0 productlijn van instapluidsprekers aan

De Duitse luidsprekerbouwer Elac heeft plannen aangekondigd om in het komende najaar een nieuwe serie instapluidsprekers van zeven modellen toe te voegen aan de populaire Debut-familie. De nieuwe Debut 3.0-serie gaat twee vloerstaande modellen omvatten (DF-53-BK en DF63-BK), alsmede twee monitormodellen (DB53-BK en DB-63-BK), twee centermodellen (DC53-BKen DC-63BK) en een model voor Dolby Atmos (DA43-BK) dat op de muur gemonteerd kan worden.

Elac Debut 3.0: instapproductlijn

We lopen even kort langs de nieuwe modellen van Elac. Beginnend aan de bovenkant biedt de Debut 3.0-serie de keuze tussen twee drieweg vloerstaande modellen, t.w. de DF63-BK met drie 6,5-inch woofers  en de DF53-BK met drie 5,25-inch woofers. De twee monitormodellen zijn beide tweerichtingsontwerpen. De DB63-BK heeft een 6,5-inch woofer (en de DB53-BK is voorzien van een 5,25-inch woofer.

De twee centermodellen zijn de DC63-BK met twee 6,5-inch woofers en de DC53-BK met twee 5,25-inch woofers. De kasten zijn gesloten voor een makkelijke plaatsing, eventueel in een kast onder de televisie. De lijn wordt afgerond met de tweeweg Dolby Atmos-compatibele DA43-BK-luidspreker met een schuin schot, die bovenop een van de vloerstaanders of monitormodellen kan worden gebruikt of aan een muur kan worden gemonteerd.

Alle luidsprekers uit de Debut 3.0-serie zijn afgewerkt in zwart essenhout.

Elac Debut 3.0: aluminium dometweeter

De nieuw ontwikkelde aluminium dometweeter in de ELAC Debut 3.0-luidsprekers verbetert volgens de fabrikant de audioprestaties in aanzienlijke mate. Aluminium staat bekend om zijn stijfheid en lichtheid en zorgt ervoor dat de tweeter hoge frequenties met opmerkelijke helderheid en detail kan reproduceren. Dit resulteert in een nauwkeurige en meeslepende luisterervaring, waarbij de delicate nuances in zang en instrumenten getrouw worden weergegeven. Bovendien zorgt de geïntegreerde aluminium faseplug van de tweeter voor een gecontroleerd spreidingspatroon, waardoor een consistente geluidskwaliteit in de hele luisteromgeving wordt geleverd.

 Elac Debut 3.0: woofers van aramidevezels

De opname van de nieuw ontwikkelde aramidevezelwoofers in de Elac Debut 3.0-luidsprekers verhoogt volgens de ontwerpers de algehele geluidservaring. Aramidevezel is uitzonderlijk sterk en stijf, waardoor het een ideaal materiaal is voor de constructie van de conus van woofers. Dit maakt nauwkeurige en impactvolle basweergave mogelijk, met een hoge stijfheid-gewichtsverhouding die zorgt voor een strakke en nauwkeurige basweergave. Het resultaat zijn krachtige en goed gedefinieerde lage frequenties met minimale vervorming.

Elac Debut 3.0: interne versteviging van de behuizing

De interne luidsprekerversteviging in de drivers van de leden van de Elac Debut 3.0-serie is ook een cruciaal ontwerpkenmerk dat de audioprestaties zou moeten verbeteren. Door de luidsprekerkast te versterken, vermindert de interne versteviging ongewenste trillingen die het geluid kunnen kleuren en vervormen. Dit zorgt voor een nauwkeurigere reproductie van audio, waarbij het geluid voornamelijk uit de luidsprekerdrivers komt en niet uit de kast zelf.

Elac Debut 3.0: magnetisch bevestigde roosters

De Elac Debut 3.0-serie heeft een aanzienlijke cosmetische upgrade ondergaan, waardoor zowel de visuele aantrekkingskracht als het functionele ontwerp zijn verbeterd. De magnetisch bevestigde roosters bieden een strak uiterlijk zonder zichtbare bevestiging (schroeven o.i.d.) dat naadloos in elke hifi-installatie thuis kan worden geïntegreerd. Deze functie maakt een snelle verwijdering en bevestiging van de roosters mogelijk, geschikt voor degenen die de voorkeur geven aan het zien van de drivers. De algehele esthetiek werd verder verfijnd met een strakke en zakelijke kastafwerking, wat bijdroeg aan het moderne en elegante uiterlijk van de luidsprekers.

Elac Debut 3.0: gemakkelijk aan te sturen

De gehele Debut 3.0-serie heeft een relatief hoog rendement en vereist daarom minder vermogen van een versterker om hetzelfde volumeniveau te bereiken als luidsprekers met een lagere impedantie, waardoor ze efficiënter en compatibeler worden met een breder scala aan versterkers, inclusief versterkers met een lager vermogen. Dit speelt met name een rol bij opstellingen in huis waar ruimte- of budgetbeperkingen de keuze voor versterking beperken.

Elac Debut 3.0: prijzen en leveringsinformatie

Prijzen en leveringsinformatie voor de Benelux moeten nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE