REVIEWTCL

Review: TCL 55C655 (55C61B)

Eric Beeckmans | 26 juni 2024 | TCL

SAMENVATTING

De TCL 55C655 is een betaalbare 55-inch QLED-tv met Google TV die waar voor zijn geld biedt. Enkele minpunten zijn de beperkte HDMI-aansluitingen en eerder matige beeldverwerking. Het toestel heeft een slank en aantrekkelijk design met een bijna onzichtbaar kader. De beeldkwaliteit is goed voor zijn prijsklasse, met quantum dots en een direct LED-achtergrondverlichting, maar er zijn enkele compromissen zoals een 60Hz-paneel en beperkte HDR-prestaties. Google TV biedt een uitgebreid app-aanbod en werkt vlot. Gamers profiteren van lage input-lag en VRR-ondersteuning, maar moeten kiezen tussen 4K60 of 2K120. De audioprestaties zijn verrassend goed voor een tv in deze categorie. Al met al is de TCL 55C655, online ook te vinden als de identieke 55C61B, een prima keuze voor wie een grote tv zoekt met moderne functies zonder te veel uit te geven, geschikt voor algemeen gebruik en casual gaming.

PLUSPUNTEN

 • Prijs
 • Goed contrast en helderheid
 • Ruim kleurbereik
 • Ondersteunt Dolby Vision en HDR10+
 • Goede kalibratie
 • Zeer goede audio
 • HDMI 2.1-aansluiting met gamerfeatures
 • Google TV en handige remote

MINPUNTEN

 • Matige kijkhoek
 • Matige beeldverwerking
 • Slechts een enkele HDMI 2.1-aansluiting met gamerfeatures

Is prijs een belangrijk criterium, en wil je niet te veel geld uitgeven? Dan heeft TCL dit model voor je: deze 55 inch-tv met Google TV, quantum dots, een direct LED-achtergrondverlichting en gamingfeatures beschouwen we ondertussen als een basismodel maar levert toch heel wat waarde. Bovendien verkrijgbaar in een ruime set maten van 43 tot 98 inch.

Verrassend slank uiterlijk

Alhoewel het dikste deel van het profiel 8cm is, zou je dat absoluut niet zeggen als je een snelle blik op het toestel werpt. De tv slaat een fraai figuur dankzij een fijn gewelfde rug die dan ook nog eens voorzien is van een vierkantjespatroon. Vooraan valt enkel het kleine vlaggetje met ‘QLED Premium’ rechtsboven op. Het kader is nauwelijks zichtbaar, enkel onderaan is het kader iets breder als om het beeld te onderlijnen. Twee vleugelvoeten geven hem ook een erg licht uiterlijk. Het kader en de voeten zijn in geborsteld titaniumkleur.

Aansluitingen

De bescheiden plaats in de line-up reflecteert zich gedeeltelijk in de aansluitingen. Zo vind je niet de gebruikelijke vier, maar slechts drie HDMI-poorten op de tv. Op HDMI 1 krijg je 48Gbps bandbreedte, typisch nodig voor high end-gaming. Toch is 4K120 niet mogelijk, want in 4K is het paneel beperkt tot 60Hz, wie hogere framerates wil, kan in Full HD (1.920x1.080) tot 120Hz gaan.

De tv schakelt automatisch naar de spel-mode voor de laagste input-lag dankzij ALLM. Die is overigens uitstekend, in 4K60 komt hij uit op 12,2ms, en in 2K120 op 8,6ms. Vloeiend gamebeeld zonder schokken of scheuren wordt gegarandeerd door VRR, de C655 kan daarbij zowel HDMI VRR als AMD FreeSync gebruiken. Wil je een soundbar of andere externe geluidsoplossing gebruiken, dan kan dat via ARC/eARC op HDMI 3.

Tot slot zijn er nog twee USB-poorten, een minijack die composiet video en stereo combineert, een optische digitale audio-uitgang, WiFi 5, ethernet en Bluetooth. De tv beschikt over een enkelvoudige tv-tuner, een voor DVB-T/T2/C en een voor DVB-S/S2, en één CI-slot.

kOndanks de aanwezigheid van de USB-poorten kan je Live tv niet pauzeren of opnemen. Alle aansluitingen, inclusief de stroomvoorziening, staan zijwaarts georiënteerd zodat ze wandmontage niet hinderen.

Google TV

Een Google TV installeren is bijzonder gemakkelijk. Neem de Google Home app erbij, scan de QR-code die op het scherm verschijnt en je kan de rest van de installatie uitvoeren op je smartphone. Ok, niet heel de installatie. Het tunen van live tv-zenders moet je achteraf nog op de tv doen, net als optioneel inloggen met een TCL-account. Dat laatste raden we af, vermits geen meerwaarde. Wat live tv-zenders betreft, denk eraan dat TCL zijn tv’s niet Ziggo of Telenet gecertificeerd zijn en je de correcte instellingen voor het intunen dus zelf moet ingeven. Het is mogelijk om de tv zonder alle smart tv-apps te gebruiken, kies dan tijdens de installatie ‘Basic TV’. Je kan dan enkel de externe ingangen en live tv gebruiken.

De C655 gebruikt een Realtek chipset met een dual-core ARM Cortex-A75, dual-core ARM Cortex-A55 en 2GB RAM, net zoals de C655 Pro. Je navigeert vlot door de interface en apps starten snel. Niet alleen biedt Google TV het meest uitgebreide app-aanbod, er is ook ondersteuning voor AirPlay 2 en uiteraard Chromecast. Meer info over Google TV vind je in de review van de C745. Je kan ook MagiConnect gebruiken, een app op de tv én op je smartphone om eenvoudig media naar de tv te sturen, of je smartphone als afstandsbediening te gebruiken.

Afstandsbediening

De afstandsbediening heeft een goede, afgeronde vorm die prima in de hand ligt. De toetsen hebben een zachte aanslag, maar geven duidelijke feedback als je ze indrukt. Het gebruiksgemak is dan ook prima. De layout bevat geen verrassingen, met bovenaan de numerieke toetsen, onderaan een aantal sneltoetsen en centraal de d-pad.

Bij de sneltoetsen hadden we graag wat meer nuttige zaken gezien in plaats van TCL Channel, TCL Home en Web. De ingebouwde microfoon kun je gebruiken voor zoekopdrachten in Google TV.

Wie de tv zoekopdrachten wil geven zonder de afstandsbediening kan dat met de ingebouwde farfield-microfoon. Wil je die om privacy-redenen uitschakelen? Dat kan met een schuifknop onderaan het scherm.

Beeldkwaliteit

Dat je zelfs in deze instapper al quantum dots krijgt in de achtergrondverlichting zegt iets over hoe ver deze technologie al gedemocratiseerd is. Maar offers zijn onvermijdelijk als je afdaalt in het gamma, en de C655 moet het stellen met een direct LED-achtergrondverlichting. Er zijn met andere woorden geen zones die afzonderlijk aangestuurd kunnen worden. Globale dimming is wel mogelijk. TCL gebruikt ook hier een VA-paneel, het eigen ANSI-contrast komt uit op ongeveer 4.000:1 tot 5.000:1 afhankelijk van het testpatroon. Een prima resultaat.

Er is ook voldoende schaduwnuance zichtbaar maar hier en daar gaat er toch wat verloren omdat hij de donkerste tinten wat benadrukt. Sleutelen aan de “dynamisch contrast” of “lokaal contrast” instelling kon het beeld niet consistent verbeteren op dat vlak. Het paneel heeft geen dirty screen-effect, maar wel wat kleine uniformiteitsproblemen. In heldere beelden is het beeld bovenaan een klein beetje donkerder en net aan de bovenrand terug wat lichter. In donkere beelden zien we aan de bovenzijde van het scherm een beetje wolkvorming die ook zichtbaar is in donkere scènes. Het scherm heeft een beperkte kijkhoek. De Film beeldmode is zowel in sdr als hdr goed gekalibreerd.

In HDR kan de tv tot 428 nits bereiken, zowel op kleinere vensters als op het volledige scherm en dat met een kleurbereik van 89% P3, allebei gemeten in de HDR Film beeldmode. Daarmee scoort hij net onder de grens van 500 nits en 90% P3 die we vooropstellen voor zichtbare HDR-effecten, maar het manco is klein. De donkere tinten in HDR zijn wat te helder. Dat is niet zo'n dramatisch probleem maar je merkt het wel de beelden wat diepte verliezen. In ruil zie je natuurlijk meer schaduwnuances net omdat ze wat te helder zijn. Laat de “Dynamische Tonemapping” voor HDR10 geactiveerd in de ‘detail’ stand voor de beste resultaten. Dolby Vision geeft de beste HDR-beelden.

Beeldverwerking

De beeldverwerking steunt op dezelfde chipset als de C655 Pro, dus het hoeft niet te verbazen dat de prestaties identiek zijn. Een volledig overzicht lees je in de review van de TCL 65C655 Pro. In grote lijnen samengevat: eerder matige resultaten, met een paar kleine uitschuivers. De tv herkent niet altijd de correcte video- en filmframerates in 1080i content, dat kan moiré-effecten zichtbaar maken in fijn detail. Upscaling werkt goed, maar bij echt lage kwaliteit content kan het beeld wat uitgevlakt lijken. Geen van die zaken is dramatisch, ze zijn te verwachten in deze prijscategorie.

Nog zo’n compromis is het 60Hz-paneel. Dat kan uiteraard niet dezelfde bewegingsscherpte leveren als een duurdere 120Hz-versie. Snelle camerabewegingen geven objecten een wat vage rand, en soms zelfs een licht sleepspoor. Met de bewegingsscherpte-instelling kan je het resultaat wel verbeteren. Gamers kunnen wel nog iets betere resultaten halen door in Full HD te gamen in plaats van 4K. In dat geval kan het paneel tot 120Hz verversingssnelheid gaan. Of je die optie kiest, hangt af van het spel en je persoonlijke voorkeur.

Geluidskwaliteit

De 2x10 watt downfiring luidsprekers en 15 watt woofermodule in de rug komen verrassend sterk uit de hoek. Er zit flink wat volume in en tot ons genoegen ook een redelijke streep bas. Voor een tv in deze categorie is dat zeer goede audio. Je mag wel niet het uiterste vragen, want met het volume op ongeveer drie vierde hoor je de processor ingrijpen en wordt de klank wat rommelig. Ook de Dolby Atmos en DTS:X ondersteuning neem je best niet als een indicatie dat je goede surround krijgt. De ruimtelijkheid is helaas beperkt. Een goede soundbar kan ongetwijfeld beter, maar nogmaals voor deze prijs is dat goede audio.

Conclusie

De TCL 55C655 is een betaalbare 55-inch QLED-tv met Google TV die waar voor zijn geld biedt. Enkele minpunten zijn de beperkte HDMI-aansluitingen en eerder matige beeldverwerking. Het toestel heeft een slank en aantrekkelijk design met een bijna onzichtbaar kader.

De beeldkwaliteit is goed voor zijn prijsklasse, met quantum dots en een direct LED-achtergrondverlichting, maar er zijn enkele compromissen zoals een 60Hz-paneel en beperkte HDR-prestaties. Google TV biedt een uitgebreid app-aanbod en werkt vlot. Gamers profiteren van lage input-lag en VRR-ondersteuning, maar moeten kiezen tussen 4K60 of 2K120. De audioprestaties zijn verrassend goed voor een tv in deze categorie.

Al met al is de TCL 55C655 een prima keuze voor wie een grote tv zoekt met moderne functies zonder te veel uit te geven, geschikt voor algemeen gebruik en casual gaming.

TCL 55C655/ 55C61B
599 euro | www.tcl.com
Beoordeling 4 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE