(Gesponsord artikel)ARTIKELQnap

Qnap TS-x62 serie: je partner in de wereld van NAS

Redactie Hifi.nl | 27 juni 2024 | Qnap

De term NAS, Network Attached Storage, doet eigenlijk geen recht aan de capaciteiten van de Qnap TS-262 of de TS-462. Wat ooit begon als opslag in je netwerk, is uitgegroeid tot kleine servers voor veelzijdig gebruik. In dit artikel nemen we je mee in de mogelijkheden, maar met name het inrichten voor goed en juist gebruik. Dat media en audio daar een groot onderdeel van zijn, dat zal vast geen verrassing zijn.

Kleine krachtpatsers

Je zou zeggen; de TS-262 is een 2-bay Nas en de TS-462 is een 4 bay Nas. Maar dat was vroeger zo. Ook Qnap gaat met de tijd mee en opslag gaat via een M2 2280 PCIe aansluiten. Je kan er dus M2 ssd in plaatsen. Dat maakt het een stuk duurzamer en betrouwbaarder dan de traditionele harde schijven. De cpu is de kleine krachtpatser, want Qnap kiest voor een Intel Celeron chip. Wat veel meer mogelijkheden biedt. Virtualisatie, AI of containers zoals LXD. Dit alles is binnen handbereik. Zeker met de TS-462-2G, want daar kan je het geheugen uitbreiden tot 16gb. Om een paar containers op te spinnen, heb je aan 16gb meer dan voldoende. Voor de audioliefhebbers: ja, er is Roon ondersteuning. Dus je nieuwe Qnap TS-462 kun je volzetten met al je muziek!

Binnen of buiten gebruik

Een belangrijk aspect om in het achterhoofd te houden, is of je de Qnap TS-462 of 262 puur en alleen binnen je eigen netwerk gaat gebruiken, of wil je ook van buitenaf je Qnap kunnen benaderen? Stel je zit ergens anders dan thuis op je laptop of computer, wil je dan ook bij je bestanden, muziek, films of projecten kunnen? Als dat laatste het geval is, dan moet je serieus na gaan denken over veiligheid. Want als jij je Qnap van buiten je eigen netwerk kan benaderen, dan kan iemand anders dat ook. Wat kan je voor maatregelen nemen?

De eerste is een logische: zorg voor een sterk wachtwoord. Hoe langer en complexer het wachtwoord, des te moeilijker het voor een computer is om te raden of ontcijferen. Een wachtwoord verzinnen is misschien wat lastig, maar een zin is al makkelijk. En ook nog eens goed te onthouden. We zullen een voorbeeld geven. Muzieknummers zijn ideaal, zeker als je het combineert met cijfers. Neem het nummer Smooth Criminal van Michael Jackson en plak daar je postcode achter met een vraagteken. Inclusief de spatie tussen de 2 woorden of een liggend streepje. Je wachtzin zou dan zo er uit zien: Smooth_Criminal1262? Laat je creativiteit de vrije loop.

Gebruikers en rechten

De tweede is ook een krachtige maatregel, zorg ervoor dat je gebruikers aanmaakt en ze de juiste hoeveelheid aan rechten geeft. Ook dit zullen we uitleggen; veel audio streaming apparaten willen toegang tot je Qnap om de muziek die daar op staat te kunnen streamen. Vaak willen ze dan via een account of gebruikers toegang tot de Qnap(NAS). Maak dan een aparte gebruiker aan en geef die de naam “Muziek” of “Music” en verzin er een wachtzin of -woord bij. Geef de gebruiker “Muziek” dan alleen de rechten om de map waar de muziek in staat, te kunnen lezen.

Mocht om wat voor reden dan ooit de gebruiker toch gehackt worden of er wordt geprobeerd misbruik van te maken, dan kan de gebruiker “Muziek” alleen de map met de muziek lezen en is er geen toegang tot andere bestanden.

Updaten, updaten, updaten

De derde is eigenlijk óók een voor de hand liggende maatregel, maar zeker het vermelden waard: zorg ervoor dat je Qnap altijd voorzien is van de laatste updates. Dat zorgt ervoor dat aanvallers (hackers) geen gebruik kunnen maken van kwetsbaarheden. Qnap is altijd bezig met doorontwikkelen van software, hierdoor brengen ze patches en updates uit. Zou je die niet installeren, en je Qnap staat open naar het internet, dan kunnen hackers proberen toegang te krijgen tot je geliefde Qnap NAS. Een handige methode is om de automatische updates aan te zetten.

Datahygiëne 

De Qnap TS-262 en 462 kunnen perfect gebruikt worden voor media en audio. Mede door de krachtige cpu is er Ultra 4K playback mogelijk en de HDMI port op de achterkant is HDMI 2.1, geschikt voor 4K 60hz output.

Of het video, audio, een combinatie van beide of alles ertussen in, het is belangrijk op de interne structuur goed op orde te hebben. Dat begint bij datahygiëne.

Zorg voor een goede mappenstructuur. De Qnap TS-262 en 462 zijn beide geschikt voor heel veel doeleinden. Richt de Qnap ook zo in. Maak een aparte map voor muziek, zoals we ook al een beetje hierboven op stuurden. Dan kan je in de map muziek kiezen voor subcategorieën. Dan kan bijvoorbeeld op kwaliteit. Een map voor cd-kwaliteit en een map voor high-res muziek. Vervolgens kan je in de desbetreffende map, nog een mapje maken. Dat kan de artiest zijn, samen met de titel van het album. Of je maakt alleen een map met de naam van de artiest en zet dan in mapjes alle albums. Veel audiostreamers vinden het fijn om de naam van de artiest en de naam van het nummer in het muziekbestand te hebben. En voor de volledigheid kan je in de album map een jpg-bestand zetten met de album cover. Dat is wel zo mooi met afspelen.

Zorg ervoor dat er geen rare tekens in de namen staan of dat de nummers enkel maar een cijfer hebben. Als laatst, zorg voor een schone map. Slechts de muziek en een enkele jpg. Voor films kan dezelfde methode worden toegepast. Een mappenstructuur die begint bij de kwaliteit; dvd, hd-dvd, blu-ray. Vervolgens een map met de titel van de film en dan daarin het videobestand. Eventueel een bestand voor de ondertiteling en niet te vergeten een jpg met de cover. Dat is voor films een stuk belangrijker dan voor de muziek. Scroll je dan door je videobibliotheek, dan krijg je weer dat gevoel van een oude videotheek.

Goed aansluiten 

De laatste tip die we willen meegeven, is kabelmanagement. Of beter gezegd: zorg voor goede kabels. De belangrijkste is natuurlijk ethernet. Controleer of de kabel geen knik of beschadigingen heeft. Tegenwoordig zitten we al op cat-8 kabels. Dit geeft de mantel,de afscherming en de snelheid van de ethernet kabel aan.

Nu heeft niet iedereen dat nodig, maar om optimaal van de Qnap TS serie gebruik te maken, zouden wij adviseren om minimaal een cat-6 kabel te gebruiken. Zo kan de Qnap TS-262 of 462 goed en veilig in gebruik worden genomen om je favoriete muziek te streamen of je favoriete films te kijken. | qnap.com


EDITORS' CHOICE