NIEUWSMatrix Audio

De Mini-i 4 en Mini-i Pro 4 zijn de instappers van Matrix Audio

Het Chinese Matrix Audio is nog niet zo bekend in de Benelux, maar het merk bestaat al sinds 2006. De focus ligt vooral op digitale audio, d.w.z. DA-converters en netwerkspelers. De Mini-i 4 en Mini-i Pro 4 vormen de toegangspoort van Matrix Audio, maar het zijn intussen wel zeer complete toestellen.

Matrix Audio Mini-i 4 en Mini-i Pro 4: Mini Matrix

De twee Mini-i modellen hebben hetzelfde jasje van circa 22 x 18 x 5 centimeter (B x D x H) zijn in essentie identiek. Het zijn compacte DA-converters net uitgebreide streaming-functionaliteit.

Het hart van de DA-converter van de Mini-i 4 en Mini-i Pro 4 is een ESS Sabre ES9039Q2M DAC-chip gekoppeld aan een hoogwaardige uitgangstrap en gevoed vanuit een ruisarme voeding. Gezien de opbouw en componentklasse zou je niet verwachten dat we hier kijken naar een DAC in de prijsklasse van circa 950 euro en zo klinkt hij ook niet. Volwassen en opmerkelijk uitgebalanceerd zijn prettige karaktereigenschappen in deze klasse, aldus importeur Reference Sounds

De Mini-i 4 en Mini-i Pro 4 zijn voorzien van meerdere digitale ingangen. De coaxiaal en optisch ingang verwerken muzieksignaal tot een resolutie van 24-bit/192kHz. De asynchroon USB -B ingang gaat tot 24-bit/768kHz voor PCM-signaal (MQA tot 384 kHz) en DSD tot 11,2 MHz in zowel DoP als Native format. Dan is er ook een HDMI-ingang met ondersteuning van eARC.

De analoge cinch-ingang maakt de Mini-i 4 en Mini-i Pro 4 nog veelzijdiger want wie slechts een enkele analoge bron zou willen aansluiten kan zijn voorversterker schrappen. De cinch-ingang heeft een regelbare versterkingsfactor voor gebruik van vrijwel elke standaard lijnniveau bron of zelfs een platenspeler.

De Mini-i 4 en Mini-i Pro 4 ondersteunen verschillende streaming functies via Gigabit Ethernet. Naast Roon Ready en AirPlay kan muziek van een NAS worden afgespeeld met ondersteuning van DLNA/UPnP of direct van streamingsdiensten Tidal Connect en Spotify Connect. Internetradio is aanwezig in de vorm van vTuner en Radio Paradise.

Matrix Audio: MA Remote app en bediening met kleurenscherm op frontpaneel

Voor een complete streamingervaring is er Matrix Audio’s eigen MA Remote App, die de gebruiker intuïtief door de muziekcatalogus laat navigeren middels een duidelijke, strak vormgegeven interface die ook direct alle hoofdfuncties uit kan voeren – zoals input keuzes en volume instellingen. Ook helpt de MA Remote app  bij de initiële netwerk installatie en er is ondersteuning van Tidal, Qobuz en Highresaudio.

Alhoewel de Mini-i's hun commando’s voornamelijk via de app zullen ontvangen zijn ze ook te bedienen met gebruik van het 3,46 inch LCD aanraakscherm op het front.

Matrix Audio Mini-i 4 en Mini-i Pro 4: volumeregeling

De Mini-i 4 en Mini-i Pro 4 zijn allebei voorzien van volumeregeling en zouden daarom rechtsreeks op een eindversterker of een set actieve luidsprekers kunnen worden aangesloten. De volumeregeling is kan met de MA Remote App worden bediend en in- of uitgeschakeld worden.

Het verschil tussen de Mini-i 4 en Mini-i Pro 4: hoofdtelefoonversterker

De Mini-i Pro 4 beschikt over een aparte hoofdtelefoonversterker met een 6,35 millimeter asymmetrische jackplug-aansluiting en een 4,4 millimeter symmetrische variant. De hoofdtelefoonversterker is geen toegift of hekkensluiter. De opgegeven A-gewogen S/R-verhouding is 116 dB op de 6,35 millimeter jackplug-aansluiting en 117 dB op de 4,4 millimeter uitgang gecombineerd met een THD+N van 0,0004 procent over de volle audiobandbreedte (4 VRMS). Met een uitgangsimpedantie van 11 Ohm, een versterkingsfactor van 14 dB en riant vermogen van 1.200 mW aan 33 Ohm, 260 mW aan 300 Ohm en 130 mW aan 600 Ohm voor de 6,35 mm aansluiting is er ruim genoeg vermogen om een breed scala van hoofdtelefoons aan te kunnen sturen. De 4,4 mm variant heeft een uitgangsimpedantie van 22 Ohm en levert 2.200 mW aan 33 Ohm, 950 mW aan 300 Ohm en 500 mW aan 600 Ohm.

Matrix Audio Mini-i 4 vs Mini-i Pro 4: wel of niet een RM5 Remote Control

De Mini-i 4 en Mini-i Pro 4 zijn dus vrijwel identiek afgezien dan van de hoofdtelefoonversterker in de Mini-i Pro 4. De Mini-i Pro 4 heeft bovendien standaard de RM5 Remote Control in de doos. Deze afstandsbediening  is voor de Mini-i 4 verkrijgbaar als losse accessoire.

Ten slotte. de Mini-i Pro 4 is naast de standaard zilvergrijze kleur ook verkrijgbaar in een zwarte afwerking.

Matrix Audio Mini-i 4 en Mini-i Pro 4: prijzen en leveringsinformatie

De Matrix Audio Mini-i 4 heeft een adviesprijs van net geen 950 euro. De meer uitgebreide Mini-i 4 Pro 4 heeft een adviesprijs van net geen 1.200 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE