HI-VISITNew Music

Een dag vol muzikaal genot bij New Music met TAD en MSB

Edouard Hendrix | 13 augustus 2024

Op zaterdag 13 juli 2024 organiseerde New Music, de Brusselse high-end winkel, een buitengewoon muzikaal evenement met MSB en TAD. Een dag van luisterplezier, gezellig samenzijn en uitwisseling van ervaringen en indrukken. Kortom, een dag vol muzikaal genot. 

Midden in de vakantie een high-end event organiseren is geen voor de hand liggende keuze. Maar voor een set rond TAD en MSB willen we nog wel eens buiten komen.

Zo moeten vele muziekliefhebbers er ook over gedacht hebben, want het auditorium in de tuin van New Music werd de hele dag door druk bezocht.

Een set buiten-categorie

“We waren benieuwd naar de prestaties van de MSB Cascade DAC, een DAC buiten-categorie”, zegt José van New Music. “Daarom hebben we een set gevormd met de langverwachte TAD Grand Evolution One TX speakers, de MSB Cascade DAC, de MSB S500 eindversterker en de Antipodes Oladra music streamer, met bekabeling van Crystal Cable."

"Als last-minute verrassing hebben we nog een analoge bron aan de set toegevoegd: de Kuzma Stabi Reference 2 draaitafel met een Kuzma 4-punts arm, een AnalogRelax EX-500 cartridge en de Nagra Classic Phono stage.

Ik durf te zeggen dat we van een geslaagd huwelijk mogen spreken. Deze set is echt een aanvulling op wat je tot op heden beluisterd hebt. Een set buiten-categorie”, lacht José.

TAD Laboratories

TAD Laboratories, zoals het merk voluit noemt, heeft bij New Music al langer een stevige voet in huis. De Japanse high-end audiofabrikant houdt er al jarenlang een bijzondere ontwerpfilosofie op na die resulteerde in vele gepatenteerde technologieën en state-of-the-art producten.

De speakers van TAD hebben sinds de start in 1978 ook het vertrouwen gewonnen van professionele gebruikers en zijn goed vertegenwoordigd in opnamestudio’s, bioscoopzaken en theaters overal ter wereld.

TAD Grand Evolution One TX

De TAD Grand Evolution One TX is een drieweg vloerstaande speaker met bass reflex. In de stijlvolle houten behuizing met spiegelende afwerking regelt TAD’s eigen CST (Coherent Source Transducer) de richtingsgevoeligheid van de concentrisch gemonteerde midrange en tweeter.

De tweeter is voorzien van een beryllium diafragma, de driver voor de middentonen maakt gebruik van een magnesium diafragma om vervormingsvrije middentonen te reproduceren. Met als resultaat een heldere en bijzonder natuurlijke weergave en een frequentiebereik van maar liefst 250 Hz tot 100 kHz.

MSB Cascade DAC

De Cascade DAC luidt het begin in van een nieuw tijdperk voor MSB, het bedrijf uit Silicon Valley USA van de gebroeders Jonathan en Daniel Gullman. MSB is er in geslaagd om de basisprincipes van de bestaande DAC-architectuur vanaf de basis opnieuw te bedenken.

Cruciaal voor het succes van de Cascade DAC was het verdelen van het conversieproces in drie aparte chassis met verschillende functies. In het eerste chassis, de Cascade Digital Director, werden alle verwerkingsfuncties, bronnen en interfaces ondergebracht.

In het tweede chassis, de Cascade Analog Converter, huist alle kritische analoge elektronica. Het derde chassis, de Cascade Powerbase, is voorbehouden voor alle analoge voedingen. Een ideale verdeling die een sublieme analoge weergave mogelijk maakt.

MSB S500 Stereo Amplifier

De MSB S500 geĂŻntegreerde versterker is de ideale bijpassende versterker voor de meest toonaangevende DAC. Eveneens een ontwerp dat vanaf de basis bedacht werd om te kunnen voldoen aan het ultrahoge bereik van de dynamische DAC. De MSB S500 is een volledig modulair ontwerp dat voorzien is van een 1.0 Farad Power Core, een matched impedance ingangstrap en een CNC-gefreesde behuizing.

Naar eigen zeggen de beste versterker die ze bij MS ooit gemaakt hebben.

Antipodes Oladra music streamer-server

 De Antipodes Oladra is een bijzonder fraai en origineel ogende music streamer-server zoals ze die alleen maar in New-Zealand kunnen bedenken. Een visuele metafoor voor de schoonheid van muziek.

Antipodes claim met de Oladra ’s werelds beste music streamer-server te hebben ontworpen die de boodschap van de muziek met alle kracht overbrengt.

Kuzma Stabi Reference 2 platendraaier

 De Stabi Reference 2 platendraaier van het Sloveense Kuzma zorgde voor de analoge input. Een bijzondere platendraaier die al in 1992 het licht zag maar die anno 2024 met zijn speciale dubbele sandwichconstructie en twee motoren nog altijd garant staat voor een uitzonderlijke stabiliteit en resonantiecontrole. De Kuzma was voor de gelegenheid uitgerust met een Kuzma 4-punts toonarm en een Analog Relax EX-500 cartridge.

Nagra Classic Phono

De Classic Phono Stage van het Zwitserse Nagra is de opvolger van de succesvolle Nagra VPS phono amp. Een buizen phono amp in pure klasse A met twee ingangen voor MC/MM en MM, een instelbare cartridgebelasting en keuze uit RIAA, Teldec en Columbia curves. Met inbegrip van een mono-selector voor mono platen die gemaakt worden met een stereo snijplotter.

Een ruime huiskamer

“Dit is een set die je gemakkelijk kunt installeren in een ruime huiskamer”, zegt Willy Stiers van New Music. “Weliswaar bij mensen die er het geld voor over hebben. Ik bedoel maar, de meeste extraordinaire sets zijn zo bombastisch groot dat je bij wijze van spreken in een kasteel moet wonen om ze te kunnen installeren. Dat is hier absoluut niet het geval. Deze set onderscheidt zich vooral, in alle discretie, door zijn fantastische prestaties.”

Prijzen

TAD Grand Evolution One TX

 57.000 euro / paar

MSB Cascade DAC

 110.000 euro

MSB S500 Stereo Amp

 84.000 euro

Antipodes Oladra music streamer/server

 35.000 euro

Kuzma Stabi Reference 2 platendraaier

 12.249 euro

Kuzma toonarm

 8.549 euro

Analog Relax cartridge

 5.490 euro

Nagra Classic Phono

 20.500 euro






EDITORS' CHOICE