NIEUWSdCS

dCS Varèse: non-plus-ultra vlaggenschip DA-conversie en streaming

Sinan Kökbugur | 13 augustus 2024 | Fotografie Fabrikant | dCS

Het Britse dCS heeft op de Hong Kong AV Show zijn nieuwe vlaggenschip DA-conversie en streaming-systeem onthuld. Het nieuwe systeem heeft de naam Varèse gekregen en bestaat uit vijf kasten. De levering gaat in de loop van komend najaar van start.

dCS Varèse: DA-conversie en streaming op het hoogste niveau

dCS Varèse is het nieuwe vlaggenschip streaming DAC-systeem van de Britse fabrikant dCS (Data Conversion Systems). Net als alle andere productlijnen van het bedrijf is het nieuwe systeem vernoemd naar een componist, deze keer naar Edgard Varèse (1883-1965). Hoewel Varèse het uit vier kasten bestaande Vivaldi APEX-systeem overtreft, is Varèse geen vervanging, maar een toevoeging aan de bovenkant van het portfolio. Ja, dat heeft een prijs. En wie moet vragen naar de prijs, kan het niet betalen.

Volgens de fabrikant hebben de ingenieurs onderzocht hoe ze de klankmatige en gemeten prestaties van hun DA-converters konden verbeteren. Zo is een uniform systeem ontwikkeld om audio-, timing- en controlesignalen te transporteren en tegelijkertijd de klokregelingen tussen audiocomponenten te verbeteren. Ook de bediening, d.w.z. het ontdekken en kiezen van muziek en het beheren van de weergave is eenvoudiger gemaakt, aldus dCS.

Het hele Varèse systeem bestaat uit een gebruikersinterface, een masterklok en twee mono-DA-converters, die allemaal worden aangestuurd door een centrale eenheid. De laatste is een digitale hub die een USB- en Ethernet-ingang gebruikt en upsamplingconversie, ruisvorming en filtering afhandelt. Het resulterende signaal wordt vervolgens via een paar ACTUS-koppelingen (Audio-Control-Timing-Unified-System) naar de twee mono-DA-converters gevoerd.

Er is geen aparte voedingseenheid in het systeem. In plaats daarvan heeft elk onderdeel van de dCS Varèse toren zijn eigen IEC-aansluiting en voeding. dCS is overigens van plan om in 2025 een speciaal (SA)CD-loopwerk aan het systeem toe te voegen.

dCS Varèse: techniek van DA-conversie, d.w.z. differentiële Ring DAC

De Ring DAC-technologie is een zelfontwikkelde technologie van dCS. De Differential Ring DAC creëert volgens e ontwerpers een nieuw ontwerp met twee keer zoveel stroombronnen en introduceert een nieuwe differentiële werkingsmodus.dCS stelt dat zijn Differential Ring DAC de grootste verandering in onze DAC-architectuur in een generatie is.

De Ring DAC combineert een Masterclock met een techniek genaamd Tomix, een nieuwe gepatenteerde kloktechnologie die gebruikmaakt van een enkele tweerichtings ACTUS-verbinding van de Master Clock naar de Core om jitter te verminderen en tegelijkertijd de lineairiteit te vergroten, de ruisvloer te verlagen en overspraak te elimineren, wat essentieel is bij het gebruik van twee mono DA-converters.

ACTUS verbindt de gebruikersinterface ook met de dCS Varèse Core, die werkt met de nieuwe dCS Mosaic ACTUS-app en de Varèse-afstandsbediening. De gebruikersinterface heeft een aanpasbaar full-colour aanraakscherm op het frontpaneel dat de status van het systeem en album-, track- en afspeellijstinformatie weergeeft.

De fraaie ronde CNC-gefreesde aluminium afstandsbediening heeft capacitieve glazen sneltoetsen. Deze zitten rond een centrale draaiknop die zowel trackfuncties als volume kan bedienen. De afstandsbediening is oplaadbaar via USB-C en maakt verbinding met de dCS Varèse via Bluetooth.

De dCS Varèse is onthuld op de Hong Kong AV Show afgelopen 9 augustus. De levering zal later in 2024 gaan beginnen. Prijsinformatie voor de Benelux is nog niet vrijgegeven, maar in het geruchtencircuit circuleert een prijs van circa een kwart miljoen euro.


EDITORS' CHOICE