Chord Company Clearway HDMI AOC: deels optische HDMI-kabel

Het Engelse Chord Company heeft de ClearWay HDMI AOC-kabel uitgebracht. Dit is een HDMI-kabel waarbij het signaal deels via glasvezel en deels via koperen geleiders loopt. Het grote voordeel is het moeiteloos kunnen overbruggen van grote afstanden.

Chord Company Clearway HDMI AOC

De in Groot-Brittannië gevestigde kabelfabrikant Chord Company heeft een HDMI AOC-kabel van de volgende generatie geïntroduceerd dit lid is van de Clearway-productlijn. De kabel is verkrijgbaar is verschillende lengtes variërend van 3 meter tot 20 meter. AOC staat voor Active Optical Cable en in dit type kabel wordt het elektrische signaal door elektronica in de stekkertjes opgezet in een optisch signaal. De nieuwe kabel heeft een hoogwaardige chipset van de volgende generatie aan beide uiteinden van de kabel voor geavanceerde prestaties over langere afstanden tot 20 meter.

In tegenstelling tot TOSLINK-kabels, waarbij het volledige signaal via glasvezels wordt getransporteerd, is de HDMI AOC-kabel een hybride constructie van zeven koperkabels en vier glasvezels. Het voordeel van glasvezel is dat het geen HF-ruis oppikt. Dat kan niet worden gezegd van de koperen kabels. Deze potentiële zwakte, in combinatie met de langere kabellengtes, betekent dat HF-ruis op de signaalaarde onvermijdelijk is. Ook al is dit een digitale 'optische' kabel, Chord Company heeft ervoor gezorgd dat de koperkabels volledig beschermd zijn tegen externe HF-ruisvervuiling. Vandaar de externe PVC-mantel met dubbele aluminiumfolie-afscherming.

De fabrikant heeft speciaal aandacht besteed aan de constructie van de stekkers. De connectorbehuizing is gemaakt van verguld koper met 19 connectorpennen van verguld koper, handmatig solderen en fabriceren van de aansluitingen en bescherming door een connectorbehuizing van zinklegering. De HDMI AOC-kabel komt met een levenslange garantie tegen materiaal- en fabricagefouten.

De nieuwe Clearway HDMI AOC-kabel heeft een bandbreedte van 48 GBps en profiteert van de hoogste OM3-klasse (meer dan 10-Gigabit-bandbreedte glasvezels), in plaats van de gebruikelijke OM2 (1 GB). De resolutie bedraagt maximaal 10K (30 Hz) vanuit de configuratie met vier glasvezels en zeven koperen draden, die beschermd is met een isolatie van schuim en polyethyleen, een dubbele aluminiumfolie-afscherming en een PVC-mantel. Naast de volledige 4K/8K/10K HDR-beeldkwaliteit profiteert de supersnelle Clearway HDMI van verbeterde audioprestaties en is hij goed afgeschermd tegen ongewenste HF-ruis.

De kabel ondersteunt eARc (Enhanced Audio Return Channel); (SBTM (Source-based Tone Mapping); Variable Refresh Rate (VRR); Auto Low Latency Mode (ALLM); Quick Frame Transport (QFT) en Quick Media Switching (QMS).

Chord Company Clearway HDMI AOC is verkrijgbaar in lengtes van 3, 5, 8, 10, 12,5, 15 en 20 meter. Prijzen voor de Benelux moeten nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE