NIEUWSWadax

De Wadax Studio Player is de eerste van de Studio Line

Sinan Kökbugur | 03 september 2024 | Fotografie Fabrikant | Wadax

De Studio Player van het Spaanse audiobedrijf Wadax is al aangekondigd op de High End audiobeurs die in de maand mei van dit jaar heeft plaatsgevonden in de Duitse plaats München. De nieuwe digitale speler bevat volgens de ontwerpers alle kennis van Wadax samengebracht in één prachtig chassis als de ultieme digitale totaaloplossing. De Studio Player is een DA-converter, streamer én (SA)CD speler, inclusief hoge resolutie Hybrid Volume Control. De Studio Player is binnenkort leverbaar, maar er kan al naar geluisterd worden.

Wadax Studio Player: alle digitale functies in één behuizing

De feitelijke DA-conversie in de Studio Line van Wadax is identiek aan de alles overtreffende Wadax Atlantis Reference DAC. De modulaire opbouw maakt de Studio Player daarbij een speler voor het leven die meegroeit met de technologische evolutie binnen Wadax en daarbuiten.

De Studio Player is een indrukwekkend kunstwerk om te zien. Hij is prachtig organisch van sculptuur met een tweekleurig chassis waarbij de zijdemat zilveren, gewelfde boven- en onderplaat afsteken tegen het zwarte basischassis. Als een oester die zijn parel bewaakt beschermde behuizing meer dan 4.500 discrete componenten van de buitenwereld, verdeeld over veertig individuele printplaten. Het toestel is volledig gebalanceerd en in dual mono stijl opgezet waarbij zowel de digitale en analoge signaalverwerking als het linker en rechter signaal volledig gescheiden en geïsoleerd zijn opgebouwd. De voeding (het fundament van ieder audiosignaal) is tot in het bizarre geoptimaliseerd met een extreem lage rimpel van 0,5 microvolt als resultaat. Vijf verschillende DC rails gevolgd door dertig onafhankelijke, lokale regulatie circuits leveren ieder circuit exact dat wat ze nodig hebben. Dit is niets anders dan perfectie ten top.

Wadax Studio Player: Feed Forward Error Correction

De holistische benadering van Wadax is op zich al genoeg om de Studio Player bij de absolute wereldtop in te delen. Toch schuilt een groot deel van Wadax’ vermogen om muziek met een ongekende echtheid te communiceren in de unieke, zelf ontwikkelde Feed Forward Error Correction technologie. Het is deze techniek die aan de basis legt van het ontstaan van Wadax en antwoord geeft op de vraag waarom digitaal, hoe goed het soms ook kan zijn, nog altijd ‘digitaal’ klinkt. Intrinsiek aan DA- conversie is de insluipende ‘vervuiling’ als gevolg van fouten en niet-lineairiteiten gedurende en na de DA-conversie. Ze voegen iets toe wat niets met het origineel te maken heeft of maskeren de kleinste nuances die het verschil maken tussen goed en magisch.

Al sinds 2004 heeft Wadax zich naar eigen zeggen toegelegd op het ontleden van deze vervuiling en een uniek algoritme ontwikkeld die door de conversie geïntroduceerde fouten effectief en in real time kan corrigeren of verminderen. Sterk vereenvoudigd uitgelegd brengt het speciale algoritme in het WADAX MusIC Processor de door het circuit geïntroduceerde niet-lineairiteiten in kaart, introduceert een geïnverteerde variant van deze fout waarmee deze zich met het uiteindelijke uitgangssignaal opheft. In werkelijkheid vereist dit een gigantische rekencapaciteit waarmee de DA-converter fouten onder last in beeld gebracht worden om minimale maar cruciale feed-forward correcties uit te voeren. Het resultaat laat zich echter lastig in woorden uitdrukken. “Vrij van enige grens in diepte, breedte en hoogte. Levensecht,” aldus importeur Reference Sounds.

Het vermogen om zowel het uitgangsniveau (uitgang spanning) van de Player als de uitgangsimpedantie af te stellen op het systeem stelt je in staat om de WADAX Studio Player werkelijk tot in perfectie naar smaak in te stellen.

Wadax Studio Player: speelt alles af

De Wadax Studio Player speelt CD’s en Super Audio CD’s vanaf het super solide interne loopwerk. Alhoewel streaming de norm lijkt is het waanzinnig om je eigen, fysieke discs met de Studio Player te herontdekken. Vrij van klank beïnvloedende randzaken als netwerk stabiliteit, switches en netwerkkabels, levert een druk op de Play toets altijd direct de optimale geluidskwaliteit.

De Studio Player staat echter op de nominatie voor Roon certificering waarmee het simpelweg een kwestie van tijd is voordat de Player als Roon Endpoint kan functioneren. Direct Streaming via Tidal Connect en Spotify Connect maken toegang tot streaming diensten super eenvoudig. Wadax zal hier in de toekomst nog meer streaming audio diensten aan toevoegen.

De volumeregeling van de Wadax Studio Player is van het hoogste niveau. De mogelijkheid om het analoge uitgangsniveau bij een DA-converter te beïnvloeden is verre van uniek. In de meest eenvoudige vorm wordt er simpelweg in de bitrate gesneden waarmee het uitgangsniveau vanzelf omlaag schaalt, en dat doet de resolutie dan ook meteen. Diverse fabrikanten hebben hier alternatieven voor ontwikkeld, maar de toevoeging van een hoogwaardige analoge voorversterker blijft een grootse positieve impact hebben op de uiteindelijke klankbeleving. De directe connectie van de Wadax Player naar de eindversterker leverde echter een wonderlijk resultaat op. Alsof de luisteraar nog dieper in de klank van Wadax wordt getrokken. De hybride volumeregeling werkt superieur en biedt een fenomenale vereenvoudiging van het audiosysteem.

Wadax Studio Line: nog meer leden in de pijplijn

Zoals aangegeven is de Studio Player slechts het begin. Later dit jaar zal een optionele, separate Power Supply Unit (PSU) worden geïntroduceerd die de cruciale voeding nog verder optimaliseert. Isolatie van de voeding ten opzichte van het audiocircuit verlaagt de interferentie nog verder terwijl de voedingscircuits nog grootser en dus met meer capaciteit opgebouwd kunnen worden. Een direct gevolg van meer ruimte en een toegewijde, eigen behuizing met verregaande elektromagnetische afscherming.

Naast de PSU volgt er ook een optionele, externe Clock. De Clock-Oscilator is verantwoordelijk voor alle databewegingen in het digitale domein. Sampling en conversie nauwkeurigheid vallen of staan met de precisie van de masterclock. Ook hier zijn externe invloeden als temperatuur, mechanische stabiliteit, voeding en interferentie weer van directe invloed op het resultaat. Het isoleren van de Clock van de voeding en de overige audiocircuits biedt Wadax de gelegenheid om de stabiliteit hiervan nog verder te optimaliseren en de direct daaruit voortvloeiende jitter nog verder te minimaliseren.

Alhoewel de Wadax Studio Player in zijn eentje al ongehoord goed presteert bieden de externe PSU en Clock de flexibiliteit om zijn klasse nog verder te laten groeien.

Wadax Studio Player: prijs en leveringsinformatie

De Wadax Studio Player heeft een adviesprijs van net geen 40.000 euro. Op het moment van schrijven is er één WADAX Studio Player in de Benelux beschikbaar, bij importeur Reference Sounds. Samen met een aantal geselecteerde dealers zal de Studio Player de komende maanden op verschillende locaties te horen zijn. Wie de klasse van de buitengewone Studio Player van Wadax zelf wil ervaren, kan contact opnemen met Reference Sounds voor het maken van een persoonlijke afspraak.


EDITORS' CHOICE