NIEUWS

Alles wat je moet weten voordat je een domeinnaam koopt

Gastauteur | 22 september 2024

Veel mensen willen tegenwoordig beginnen met een eigen site, blog of webwinkel. Echter zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden voordat je een domeinnaam koopt. Wat deze zaken precies zijn, leer je in dit handige, informatieve artikel binnen een handomdraai.

Externe bijdrage – dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL

Heb jij dus een minuutje of 5 de tijd? Pak er dan een koffie bij en lees snel verder, want met deze tips kan ook jij een vliegensvlugge digitale start maken.

Koop een domeinnaam bij een betrouwbare partij

Om te beginnen is het erg belangrijk dat je een domeinnaam koopt bij een betrouwbare partij. Er zijn namelijk aardig wat onbetrouwbare partijen actief, welke of te veel rekenen voor het registreren voor een domeinnaam of je allerlei extra dingen proberen te verkopen die je eigenlijk niet nodig hebt. 

Een domein naam kopen is in principe een eenvoudig proces dat niet per se via Bitcoin of andere omslachtige manier hoeft te gebeuren. Bij betrouwbare partijen kun je dit gewoon veilig, snel en eenvoudig doen via iDEAL, PayPal en andere gangbare betaalmethoden. 

Betaal niet te veel voor je domeinnaam

Wat veel beginnende internetondernemers vaak niet weten, is dat je een domein naam kopen kunt voor slechts enkele euro’s. Dit wordt ‘’registratiefee’’ genoemd. Het is dus absoluut niet nodig een domeinnaam voor honderden of zelfs duizenden euro’s over te nemen van een andere partij. 

Het loont dus om voor een domeinnaam te gaan die je voor enkele euro’s al kunt oprapen. Mocht je niet precies weten of de door jou gewenste domeinnaam pakkend genoeg is of makkelijk te vinden in Google, dan kun je altijd reviews lezen op het internet van mensen die een domeinnaam geregistreerd hebben om te kijken wat zij erover te zeggen hebben. 

Ga voor een top-level domeinnaam

Hoewel er tegenwoordig allerlei domeinnaamextenties beschikbaar zijn, is het vaak het beste om te gaan voor een zogenoemd ‘’top-level domeinnaam.’’ Dit is een domeinnaam dat eindigt op .com, .nl of andere gangbare extentie. Laat al die andere domeinnaamextenties voorlopig even links liggen. Met andere extenties zal het namelijk vele malen lastiger zijn om hoger te komen in de Google-zoekresultaten.

Houd je domeinnaam zo kort en krachtig mogelijk

Het klinkt misschien verleidelijk om je gehele bedrijfsnaam of aangeboden producten of diensten in je domeinnaam te verwerken. Echter is dit helemaal nergens voor nodig. Vaak loont het om een zo kort en krachtig mogelijk domein te registreren, aangezien deze hoger zal komen in Google en ook makkelijker onthouden zal worden door je bezoekers.

Zo zie je bijvoorbeeld het domeinnaam hifi.be. Deze is superkort en krachtig en bovendien makkelijk te onthouden. Het zou een heel ander verhaal geweest zijn als het domein highfidelity.be was geweest. Deze Engelse term is voor velen onbekend en lastiger te onthouden.

Conclusie

Een domeinnaam registreren kan iedereen en is een fluitje van een cent. Echter is het natuurlijk niet de bedoeling dat je hier te veel voor betaalt of dat je een te lange domeinnaam registreert die je bezoekers niet eenvoudig kunnen onthouden. Daarnaast is het verstandig te gaan voor een top-level domeinnaam en niet voor een nieuwe, nog onbekende domeinnaamextentie. 


EDITORS' CHOICE