Walden High-End Audio: muziek als balsem voor de ziel

Edouard Hendrix | 27 september 2024

In Tervuren bij Brussel opende onlangs een nieuwe high-end audiozaak. Niet de zoveelste op rij. Eerder een winkel met een zorgvuldig bedacht concept en een zaakvoerder met een bijzondere visie. Welkom bij Walden High-End Audio.  

Jan Dhont, die een baan in de juridische wereld opgaf om een audiozaak uit de grond te stampen, ging daarbij niet over één nacht ijs. Integendeel, het was een weloverwogen beslissing om een droom, die al veel langer sluimerde, waar te maken.

Herontdekking

“Ik ben al heel lang met hifi bezig”, steekt Jan van wal. “De liefde voor hifi zit meestal in de familie. Ook bij mij, mijn vader is een grote hifi lover.”

Tijdens zijn eerdere loopbaan bleef er voor Jan niet veel tijd over voor zijn passie. Veel te weinig, vond hij. Daarom besloot hij om een sabbatical in te lassen. “Hierdoor is mijn passie voor hifi opgeflakkerd”, zegt hij. Ik genoot van de vrijgekomen tijd en kocht flink wat hifiapparatuur. Tot ik me op een bepaald moment afvroeg of het niet beter zou zijn om van mijn passie een beroep te maken. Zo heb ik mezelf eigenlijk herontdekt. En kijk, nu zit ik hier.”

Hier, dat is een fraaie winkel in het centrum van Tervuren bij Brussel. Een mooie streek, met het Zoniënwoud bij de deur. “In het weekend zakken veel mensen naar hier af om te genieten van het prachtige woud”, zegt Jan.

Vroeger ging ik er sporten om tot rust te komen. Ook in muziek vind ik rust. Daarom wil ik de link leggen tussen natuur en muziek. Ik associeer hifi en naar muziek luisteren ook met stilte. Veel mensen die aan audio denken, denken aan lawaai. Maar eigenlijk is het de bedoeling van muziek om je tot rust te brengen.” Muziek als balsem voor de ziel, zoals het op de website van Walden High-End Audio staat. “Het klinkt als een cliché, maar ik sta er volledig achter”, lacht Jan.

Walden High-End Audio

De naam ‘Walden’ refereert niet naar het nabijgelegen Zoniënwoud maar naar het boek van de Amerikaanse schrijver Henry David Thoreau uit 1854. De schrijver trok zich twee jaar terug om te ont-stressen nabij Walden Pond, een meer in de buurt van Boston. Zijn boek ‘Walden’ leert je hoe je met weinig tevreden kunt zijn. “Dat boek heeft zo’n grote indruk op me gemaakt dat ik mijn zaak er naar vernoemd heb”, lacht Jan.

“Het concept van Walden High-End Audio is er op gericht om iedereen iets te kunnen aanbieden”, legt Jan uit.  “Ik verkoop uiteraard vooral high-end, maar ook een beginnende hifi-liefhebber moet hier zijn gading kunnen vinden. Niet iedereen heeft de centen voor een peperdure set, dus daar probeer ik rekening mee te houden. Dat wordt consequent weerspiegeld in de merken die ik voer.”

Aurorasound

Aurorasound is zo’n merk dat toegankelijk is voor beginnende hifiliefhebbers. Het Japanse merk werd opgericht door Shineo Karaki, een ingenieur met 25 jaar ervaring bij Texas Instruments. Tot dan bouwde Karaki phono stages en power amps voor zichzelf. 

“Toen ik voor het eerst een Aurorasound beluisterde, werd ik onmiddellijk gegrepen door de sound die nauw aanleunt bij die van een buizenversterker, zonder een buizenversterker te zijn”, zegt Jan. Die sound heeft Aurorasound mee te danken aan de houten behuizingen. “Shineo Karaki dokterde uit dat de klankeigenschappen van rozenhout het best pasten bij zijn apparaten. Je moet een Japanner zijn om dat uit te zoeken”, lacht Jan.

Naast Aurorasound vind je bij Walden High-End Audio vooraanstaande merken zoals Audio Note, Passlabs, Spendor, Auralic, Origin Live, Rega en vele anderen. “Het geeft me een goed gevoel om uit te zoeken wat de klant eigenlijk wenst en dan samen op zoek te gaan naar het best passende product. Misschien is het een overblijfsel uit mijn juridische carrière, maar ik help graag mensen”, lacht Jan. “Ik wil geen copy-paste zijn van andere audiowinkels. Ik doe het graag op mijn manier, met producten die ik zelf graag hoor”, zegt hij overtuigd. “Al ben ik natuurlijk attent voor nieuwe merken en tendensen. Ik volg alles goed op.”

We hebben Jan gevraagd om voor deze Hi-Visit een set samen te stellen. Een representatieve set die aantoont dat je bij Walden High-End aan het juiste adres bent om als ware hifi-liefhebber aan je trekken te komen. De set die hij ons presenteert is er dan ook geen die je alle dagen en overal kunt beluisteren. Een set waarbij hij zich goed voelt en waarvan hij hoopt dat we hem kunnen bijtreden.

Audio Note Jinro

De Audio Note Jinro geïntegreerde versterker is een zuivere klasse-A single-ended buizenversterker die gebruik maakt van het type 211 triode buizen. Een ontwerp dat volgens Audio Note verreweg superieur is aan dat van de overgrote meerderheid van buizenversterkers.

De Jinro is gebaseerd op hetzelfde circuitontwerp en de topologie van de legendarische Audio Note Ongaku versterker. Met als verschil dat de Jinro gebruik maakt van een koperen interne bedrading. Deze versterker is ontworpen rond zijn muzikale prestaties, eerder dan zijn technische specificaties. De Jinro voldoet aan alle Audio Note criteria Level 3. Een interne kwaliteitsaanduiding van het Britse merk.  

Het CD-Two/II CD-transport is een directe afstammeling van de oorspronkelijke CD-Two die al bij zijn lancering een instant succes bleek te zijn. De huidige CDT-Two/II bouwt voort op de prestaties van het oorspronkelijke model waarbij nog flink wat verbeteringen doorgevoerd werden. Bij Audio Note houden ze nog steeds vast aan de superieure muziekkwaliteit van cd’s ten opzichte van streaming audio. De CD-Two/II krijgt van Audio Note een Level 2 kwalificatie. Bij de CD-Two/II hoort een DAC 2.1x digitaal/analoog converter die speciaal voor het cd-loopwerk ontwikkeld werd. Deze fraaie DAC krijgt van Audio Note is goed voor een Level 2 kwalificatie.

De Audio Note AN-E is een 2-weg speaker met een rechthoekige behuizing en een baspoort aan de achterkant. Die behuizing is opgebouwd uit multiplex berkenhout, met een minimale demping. Een bewuste keuze, omdat ze er bij Audio Note van overtuigd zijn dat de behuizing van een speaker mee bepalend is voor de manier waarop die speaker klinkt. Vergelijk het met een gitaar of een viool waar de kast van het instrument mee de klank bepaalt.

De interne bekabeling van de speaker bestaat uit 99,99% puur koper of 99,99% puur zilver. Vandaar de verschillende type-aanduidingen voor speakers die er voor het overige volkomen identiek uitzien. Zo wordt bij voorbeeld in de versie LX – HE een hoogwaardige koperen bedrading gebruikt en zilveren voice-coils waardoor de speaker een hogere gevoeligheid heeft. Audio Note geeft de voorkeur aan een papieren wooferconus en een koepeltweeter uit geïmpregneerde zijde. Maar ook op dat vlak kunnen bepaalde upgrades doorgevoerd worden.

Kortom, elke speaker kan aangepast worden aan het budget en de eisen van de klant.

De Aurorasound Vida Supreme phono stage met zijn aparte power supply met medical grade transformatoren kan tot vier platendraaiers aansturen. Daarvoor zijn er optionele inplugbare kaarten. Ook voor de Decca en Columbia standaards zijn optionele kaarten beschikbaar. Net zoals een kaart om de impedantie van de phono stage aan te passen aan die van het element.

De Rega Naia platendraaier is het vlaggenschip van Rega. Het resultaat van een jarenlange ontwikkeling waarbij de Rega Naiad, de ultieme platendraaier van het Britse merk model stond. Met zijn keramisch lager en RB Titanium toonarm gaat de Naia nog een stuk verder dan de Rega P10. Zonder meer een referentieplatendraaier.

De Rega Naia is uitgerust met een ZYX Ultimate EX Airy element. Een gedurfde maar zeer goede keuze die tot stand kwam door een uitvoerige ‘trial & error’ van Jan. Dit element van Japanse makelij beschikt over een cantilever die gemaakt is van 1.000 koolstofvezels. ZYX biedt de Ultimate EX Airy aan met twee spoelopties: kristalkoper of goud/zilverlegering.

Auralic Aries S1 met PSU

De Aries S1 is de nieuwste streamer op instapniveau van Auralic. Hij wordt aangedreven door Auralic's geavanceerde Tesla G3 streamingplatform en erft eersteklas audiotechnologieën van de veelgeprezen G2.2 referentieproducten. De Aries S1 kan uitgerust worden met een optionele losse voeding.

Aangezien de Auralic geen DAC aan boord heeft, werd beroep gedaan op een Chord Dave DAC. De Dave DAC is het vlaggenschip van Chord die presteert op referentieniveau. Deze DAC maakt gebruik van FPGA-technologie van de laatste generatie. Volgens Chord is het de meest geavanceerde DAC ter wereld. De Audio Note AN-Lexus interconnect en Audio Note AN-ISIS interconnect in de set zijn van bijzonder goede afkomst. Omdat alle kabels ofwel als shielded twisted pair, shielded twisted quad of shielded twisted hex ontworpen zijn, kunnen ze geconfigureerd worden voor gebruik met een single ended/RCA of een gebalanceerd /XLR aansluiting.

Tellurium Q Black Diamond RCA Interconnect

De derde interconnect in deze set is afkomstig van Tellurium. De Tellurium Q Black Diamond Interconnect die gebruikt wordt voor de phono amp is een verbluffend goede kabel die voor een gedetailleerd en vloeiend klankbeeld zorgt.

De bekabeling van de luidsprekers is in handen van de AN-Lexus LX. Een bijzondere kabel die oorspronkelijk geleverd werd als enkele geleider. Wat betekende dat er twee stuks nodig waren voor elke luidspreker met enkele bedrading. Ondertussen is de AN-Lexus LX geëvolueerd tot een klassieke bi-wiring kabel met vier aansluitingen per speaker.

De set die we bij Walden High-End Audio beluisterden zou niet misstaan in een Cost is no Object Show. Niet alleen qua prijs, maar vooral door de uiterst zorgvuldige selectie van de verschillende componenten.

Klankmatig was het een lust voor het oor. Zonder in clichés te vervallen durven we stellen dat de detaillering, de dynamiek en de finesse van deze set van een uitzonderlijk hoog niveau zijn. Op geen enkel moment viel deze combinatie uit zijn rol. Niettemin is het toch vooral de rust die deze combinatie uitstraalt die ons bijblijft. Een rust die je uitnodigt om urenlang heerlijk te genieten van je favoriete muziek. Muziek als balsem voor de ziel.

Tot slot

Walden High-End Audio is een nieuwkomer, maar de gedurfde keuze die Jan Dhont met deze fraaie set maakte, geeft blijk van groot vakmanschap en een laaiende passie voor muziek. De winkel oogt modern en strak en kan met dikke gordijnen gecompartimenteerd worden. Het is duidelijk dat hier niets aan het toeval overgelaten wordt.

Noot:
Op 9 november organiseert Walden High-End Audio een Audio Note show waarbij de Audio Note Ongaku zal worden gedemonstreerd. Volgens velen de beste geïntegreerde versterker ooit. De Audio Note Onganku komt in gezelschap van een M6 phono stage en de legendarische DAC 5 van Audio Note.

Walden High-End Audio, Brusselsesteenweg 16, 3080 Tervuren.
Reserveren via info@waldenhighend.be of telefoon +32 468 297 461.






EDITORS' CHOICE