Een nieuwe review van Inakustik, maar ditmaal speelt de recensent een ondergeschikte rol. Een frequent lezer van HIFI.NL heeft zijn eigen ervaringen met de luidsprekerkabels van het Duitse merk voor ons op papier gezet. Vanwege privacy en om te voorkomen dat bij hem thuis proletarisch geshopt gaat worden, geven we hem de naam Lezer.
Beste Lezer
Ik ken Lezer al een aantal jaren en heb zijn audiosysteem in die jaren zien groeien. Onze eerste kennismaking was puur toeval, een concertbezoek waar we aan de praat raakten over de geluidskwaliteit van het PA-systeem. Toen we ontdekten dat we beiden én van muziek houden én de audio als hobby delen, spraken we af elkaar te gaan bezoeken. Wat inmiddels vele malen is gebeurd. Uiteraard ben ik ook met eigen oren nog gaan luisteren, maar dat komt pas aan het eind van zijn verhaal aan bod. Het podium is dit keer voor onze Lezer.
Waar kabels het verschil kunnen maken – een leuke en muzikale reis
Enige tijd geleden was ik nog uiterst tevreden met mijn audio set en was gewoon fijn aan het genieten van de muziek. Dat mocht ook wel want na alle laatste updates was het wel weer even genoeg geweest qua investeringen. Laat ik ze even voor u op een rijtje zetten:
- Van de Dan D’Agostino Progression voor– en eindversterker naar de Momentum HD voorversterker en de Momentum MxV eindversterker.
- Farad Super 3 voeding voor mijn Nucleus Plus vervangen voor een Farad Super 10.
- Mijn Farad Super 3 voeding geplaatst op de Melco S100 switch waar een SBooster dienst deed.
- dCS Rossini upgrade naar de Apex uitvoering.
- Transparent XLR Reference interlink tussen de voorversterker en de dCS Rossini Apex vervangen door Crystal Cable Van Gogh.
- UTP kabel van de Melco S100 switch naar mijn dCS Rossini Apex, van Crystal Cable Monet naar DaVinci gebracht.
- Idem Crystal Cable Monet UTP kabel van mijn Nucleus Plus naar Melco S100 switch vervangen door een DaVinci.
- Nog wat Purple Synergetic Research zekeringen vervangen door SR Master.
- (Waarschijnlijk nog wat kleine aanpassingen.)
Lijkt mij reden genoeg om eens te stoppen met het constant bezig zijn om de muziekbeleving naar een hoger niveau te tillen middels nieuwe producten. De spaarpot was overigens ook leeg…..?
Oh ja, in een nutshell nog even de overige componenten benoemen. Luidsprekers zijn Magico M2 met M-pod voeten en daaraan gekoppeld een set Crystal Cable Reference Diamond kabels. Voor de netspanning staat er een Transparant Reference Power Isolator met Reference Power Cord. Niet geheel onbelangrijk is de akoestiek aanpassing in de huiskamer door Reference Sounds uit Almere. Zij realiseerden een complete achterwand met een diepte van 33 cm waarin allerlei aanpassingen onzichtbaar zijn weggewerkt achter een geluiddoorlatend doek met een fraaie print. Onzichtbaar, met een enorm positieve impact.
Super tevreden over bovenstaande audioset en genieten met volle teugen totdat... het audioupgradevirus (ondanks meerdere inentingen) toch weer de kop op steekt. Kan dat dan? Ja waarschijnlijk ben ik daar vatbaar voor en ik begon te twijfelen of de luidsprekerkabel in deze mooie set niet het minste jongetje van de klas was. U kent dat misschien wel, die twijfel. Om die twijfel uit te sluiten begint hier eigenlijk het verhaal waar het om draait.
Medewerking
Via de fantastische medewerking van dealers kreeg ik de beschikking over verschillende merken en types kabels die ik mocht uitproberen. Merken aangedragen door vrienden die mij op deze producten attendeerden en mij wel eens iets anders wilden laten ervaren. Ditmaal niet voor standaard of bepaalde merken of dealers kiezen, alleen omdat ze een goede en veilige keuze lijken voor mijn audio set en smaak.
Natuurlijk realiseer ik mij dat iedere set uit verschillende componenten bestaat en al die variabelen het er niet gemakkelijker op maken om tot een voor jou juiste keuzes te komen. Voorkeur is gelukkig heel persoonlijk en daarmee voor iedereen anders. Komt nog bij dat ik aan bepaalde aspecten van Crystal Cable gewend ben geraakt en daarom waarschijnlijk toch mijn voorkeur daar naar uitgaat.
Zoals u wellicht weet past Crystal Cable uitsluitend zilver toe in hun kabels. Voor mij zijn deze kabels een toonbeeld van snelheid, ruimtelijkheid, een zeer strakke afgetekende bas. Zijn zij muzikaal en nooit vermoeiend. Het is maar waar je van houdt.
Het eerste vergelijk was met de Chord Music speaker kabel welke mij werd aanbevolen door een fervent muziekliefhebber en audiofiel, die daar zelf mee speelt. Absoluut een mooie klank, maar voor mij gaat deze kabel er in mijn set echt overheen in het laag en is iets wat “traag”. Waarschijnlijk een hele fijne kabel voor een wat analytischer klinkende set maar dat is mijn set bij lange na niet.
Onverwacht speelde een Chord Sarum T die de helft kost van de Chord Music, eigenlijk een stuk prettiger, sneller en ook met een fijne klank. Echter na twee weken spelen leek het wel of de kabel iets trager en bloemiger werd. Onbegrijpelijk, wat zo goed startte werd uiteindelijk geen match in mijn set. Als reactie op mijn bevindingen betreffende de (te) royale laagweergave gaf de fabrikant aan dat de Chord Music en Sarum T een langere tijd nodig hebben om in te spelen en daarna veel opener zullen klinken. Waarschijnlijk waren deze twee weken niet toereikend. Niettemin dank aan Kees Jan Lankhaar van art’s excellence voor de enorme inzet van zijn zijde en de mogelijkheid voor mij om dit merk en type kabel te mogen testen.
Ik sprak over het bovenstaande met René van Es die mij wees op Inakustik kabels waar hij zelf tot volle tevredenheid mee speelt, op twee verschillende sets nota bene. Compleet andere sets weliswaar, maar hij stelde voor om zijn kabels bij mij thuis te proberen. Zo gezegd zo gedaan en de klankleur van deze Inakustik LS-2405 Air, bestaande uit 2 x 4,8mm² oftewel 8 x 1,2 mm² OFC koperen geleiders, is prachtig maar in mijn set iets te laid-back en in het laag zou het iets strakker mogen. Ongetwijfeld zijn lange luistersessies met deze kabel absoluut heel prettig, helaas geen optimale match in mijn set of naar mijn smaak.
Die genoemde klankleur was toch wel een reden om eens na te denken over de zilveren uitvoeringen die Inakustik ook voert. Ik werd in contact gebracht met de importeur van het merk in Nederland, Leo Heijmans van Livet Audio, die mij heel prettig te woord stond en ook eerlijk bekende dat hij geen ruime ervaring had met de Reference Serie van Inakustik in zilver. Hij stelde voor dat ik met de fabrikant in Duitsland zou praten en daar meer te weten kon komen over de serie. Holger Wachsmann, hoofd productontwikkeling van Inakustik belde mij en gaf antwoord op al mijn vragen, absoluut niet doorspekt met enige Snake Oil uitspraken. Rechttoe, rechtaan op de Duitse Gründliche maar vriendelijke manier stond hij mij te woord. Afgesproken werd dat ik een set LS-2405 AIR Pure Silver tegemoet kon zien om te proberen. Geweldig wat een mooi vooruitzicht!
Kantoor en productiefaciliteiten van Inakustik
We kunnen bijna van start
Na enige tijd kwam Leo de kabels zelf bezorgen. Wat een ongelofelijk aardige man met zijn enorme ervaring in Audio Land is dit zeg. Na een fijn en lang gesprek dan toch naar de kern van zijn bezoek.
“Zullen we nu de koperen LS-4005 AIR eens bekijken”. Huh? Nee Leo, we hebben toch over de zilveren LS-2405 Pure Silver gesproken? Ai, ai, ergens in de communicatie is iets misgegaan maar Leo loste dit meteen op en twee dagen later werd er alsnog een pakket geleverd met de juiste kabels.
Wat maakt deze en andere kabels uit de Inakustik Reference series zo bijzonder? De kabels zijn compleet anders opgebouwd dan wat we tot nu toe gewend zijn. Normaal zijn de geleiders rondom voorzien van een isolator (diëlektricum) in welke vorm van materiaal dan ook, zo niet bij deze Reference series. Inakustik heeft proefondervindelijk vastgesteld dat lucht de beste isolator is waarbij met name bij een bepaalde afstand tussen de geleiders telt. Dan ontstaat geen toename van capaciteit en geluidsignalen worden niet belemmerd of gewijzigd gedurende het transport. Dat is precies wat je wil.
Om dit technisch te kunnen verwezenlijken heeft men de zgn. Helix Structuur ontworpen waarbij iedere geleider zich op gelijke afstand bevindt van een andere geleider. Afhankelijk van de verschillende types kabel verschilt ook het aantal geleiders, getrokken uit zuurstof vrij koper (OFC) of puur zilver.
Inakustik LS-2405 AIR
De kabels worden volledig met de hand in huis opgebouwd, getest en voorzien van een uitgebreid test rapport voor iedere kabel, op serie nummer nota bene. Leuk om te weten is dat van ieder luidspreker paar in de Reference serie, de linker- en de rechterkabel een afzonderlijk serie nummer hebben en ook beiden apart benoemd worden in het test rapport.
Nu ik toch beide types luidspreker kabels in huis had, heb ik de LS-4005 AIR ook maar meteen getest. Uit nieuwsgierigheid maar ook vanwege het prijsverschil tussen koper versus zilver. Holger heeft volkomen gelijk, de koperen kabel speelde zoals de kleinere broer LS-2405 AIR maar dan alles nog overtuigender. Het verschil bestaat uit meer koperen kabels, 16 x 1,2 mm² geleiders in deze prachtig ontworpen AIR Helix Point-to-Point bekabeling. Met een totaal van 2 x 9,6 mm ² zuurstof vrij koper (OFC) en een buitendiameter van 40 mm is het een serieuze kabel. Naar mijn smaak nog steeds wat laid-back en minder puntig t.o.v. Crystal Cable, maar qua klank kleur heel mooi.
Inakustik LS-4005 AIR
Ook hier spreken we (net als in koper) van 2 x 4,8 mm² oftewel 8 x 1,2mm² maar dan in puur zilver. Aansluiten en meteen vanaf de eerste tonen een voltreffer. Klankkleur, snelheid, afgebakende bas, maar ook de ruimtelijkheid, alles is aanwezig waar ik blij van wordt. Hier luister je niet meer naar wat de kabel achterhoudt, toevoegt of dat er een ruisvloer hoorbaar is, niets van dit alles. Je luistert naar de muziek en vergeet de audio set of waaruit deze uit is opgebouwd. Genieten met een grote glimlach op je gezicht. Het voert te ver om verschillende tracks te beschrijven en uitgebreid in te gaan op alle pluspunten bij de verschillende tracks. Eenvoudigweg vanwege het feit dat wat je ook afspeelt het allemaal geweldig klinkt.
Van klassiek, tot jazz, van R&B tot Techno, het luistert allemaal zonder enige kritiek heerlijk weg. Stille passages in de muziek…. je hoort werkelijk niets. Toegegeven, geen goedkope kabel in het complete gamma van Inakustik, maar dit is wel de Reference Series, de top in hun gamma en zelfs in de Reference Series zijn er nog hoger gepositioneerde types. Met een vanaf prijs van €14.499,00 bij 2 meter en in mijn geval bij 3,5 meter €24.999,00 serieus geld maar oh, oh wat klinkt deze LS-2405 AIR Pure Silver mooi in mijn set.
Inakustik LS-2405 AIR Pure Silver
Als je onderstaande video op YouTube bekijkt, wordt er uitgebreid ingegaan op het bedrijf Inakustik dat sinds 1977 bestaat, gevestigd is in Ballrechten-Dottingen, Duitsland, hoe zij werken, hoe de metingen verricht worden en dat er zeker geen geheimen zijn buiten het aansluit proces van de vaste connectoren aan de kabel. Er moet natuurlijk altijd iets te raden blijven, maar geen uitspraken waar niemand een touw aan vast kan knopen, of dat het beweringen zijn die niet meetbaar of hoorbaar zijn.
Overwegingen
Toch niet gekozen voor deze schitterende kabel van Inakustik. “Wat zeg je nu”, hoor ik u al vragen? Ongelofelijk na zo’n lovende luistertest, het is overigens terecht als u dat denkt!
De reden dat het niet deze kabel is geworden maar een Monet Speak kabel van Crystal Cable zijn als volgt samen te vatten:
- De Monet Speak heeft in mijn set dezelfde klankmatige eigenschappen welke ik oprecht schitterend vind van beide merken in de zilveren uitvoeringen.
- De spade aansluitingen van Inakustik zijn lastiger aan te sluiten op mijn versterker en op de luidsprekers dan die van een Crystal Cable. Je moet voor Inakustik zelf aan de slag met een bijgeleverde, minuscule inbus sleutel.
- De kwetsbaarheid van de Inakustik kabel is hoger als je er per ongeluk op zou gaan staan, of er iets zwaars op valt of wat dan ook (toegegeven, als ze eenmaal gemonteerd zijn en op hun plaats liggen……).
- De hoge mate van flexibiliteit van de Crystal Cable telt, de kabels zijn op iedere mogelijke manier te plaatsen.
- De synergie met de rest van de Crystal Cable bekabeling in de set, wat mogelijk meer tussen mijn oren zit dan dat het hoorbaar is.
- De meerprijs voor lange lengtes die ik nodig heb, valt gunstiger uit voor Crystal Cable Monet dan Inakustik LS205 AIR Pure Silver.
Met dank aan
Via deze weg wil ik eenieder bedanken voor zijn of haar medewerking om deze kabels te mogen proberen waarbij ik oprecht hoop dat uw nieuwsgierigheid gewekt is en u ze met uw eigen oren zult gaan beluisteren. Want ja, verschillende kabels kunnen echt het verschil maken. Het werd mij mogelijk gemaakt door:
- Inakustik GmbH die de Inakustik kabels ter beschikking stelde.
- Leo Heijmans van Livet Audio die het Inakustik traject hier mogelijk gemaakt heeft.
- Kees Jan Lankhaar van art’s excellence voor het ter beschikking stellen van de Chord bekabeling.
- René van Es voor zijn vriendschap en adviezen.
- Michael Huigen van Reference Sounds voor de akoestische aanpassingen en super service.
- AudioXperience die de Crystal Cable en de rest van de audio set gedemonstreerd en geleverd heeft, met daarbij hun uitstekende service én hun gehoor.
Ter afsluiting
Alle bevindingen zijn puur persoonlijk en geen garantie dat in uw set hetzelfde in positieve of negatieve zin wordt ervaren. De enorme variatie aan componenten en akoestiek in de verschillende huiskamers of aangepaste audio ruimtes, om nog maar te zwijgen van uw persoonlijke voorkeuren, zullen andere resultaten op kunnen leveren. Het is zeker niet mijn bedoeling om iemand de les te lezen of te vertellen hoe het moet. Mijn bevindingen zijn die van een eindgebruiker zonder commerciële of professionele insteek.
Tot zover Lezer
Zelf ben ik gaan luisteren bij Lezer thuis, ergens onder de rook van Rotterdam. Op aanraden van Lezer en omdat ik open sta voor nieuw te ontdekken muziek mocht hij de tracks kiezen. Het zijn geworden ‘Our roots run deep’ van Dominique Fils-Aimé vanwege de plaatsing in het stereobeeld. Daarna een track van het album ‘From a room: Volume 1’ van Chris Stapleton om een oordeel te kunnen geven over de puntigheid in de weergave. Track drie werd ‘Fading sun’, laag en ruimtelijkheid met muziek van Terje Isungset. Tot slot voor de klankbalans ‘Música Callada 28: Impresiones intimas 1’ uitgevoerd door Anja Lechner op het album ‘Moderato cantabile’.
Ten opzichte van een Crystal Cable Monet Speak was mijn ervaring met een LS-2405 AIR Pure Silver dat ik met Dominique meer samenhang ervaarde tussen de zangeressen, minder meekreeg van techniek en meer muziek ervaarde. Te benoemen als analytisch tegenover vloeiend. Stapleton klonk vetter in het laag, legde minder de nadruk op attack, terwijl tonen langer bleven doorklinken. Terje klonk met Inakustik ronder, dreunde langer na. Met een lieflijke zangstem die in de opname staat, ruimtelijkheid werd minder, de klanken zeker intenser. Lechner werd nu kleurrijker, terwijl de spelers dichter op elkaar zitten vloeit de muziek gemakkelijker de ruimte in.
Direct daarna hebben we de LS-4005 AIR koper aangesloten en opnieuw de tracks afgespeeld. Dominique kwam breder in de ruimte te staan. Klonk duidelijk wat scherper en produceerde minder druk in de lage tonen. Stapleton komt verder naar voren te staan, zet de muziek breder neer, daarentegen neemt detaillering af en ook in puntigheid is de LS-4005 een stapje terug. Bij Terje ook duidelijke verschillen, te benoemen als wat minder intense dreunen, een betere diepte in het stereobeeld, korter uitsterven van tonen, een doffere klank en alles komt dichter bij de luisteraar. Tot slot Anja, bij haar mis ik met de koper kabel ten opzichte van de beide kostbaarder zilveren kabels de sprankel van zilver, tegelijk ervaar ik in haar spel veel rust, zijn tonen korter, is de klank van de snaren heel zuiver en heel natuurlijk.
Uiteraard is mijn aandeel slechts een impressie, terwijl Lezer veel langer met de kabels kon spelen. Ik begrijp zijn keuze voor Crystal Cable Monet Speak, wie leest welke componenten Lezer heeft staan zal opmerken dat een Monet Speak in dezelfde lijn valt qua klank en zijn wens naar detaillering.
Persoonlijk zou ik gaan voor de op zijn lengte toch net wat duurdere Inakustik LS-2405 AIR Pure Silver. Zou dan iets inleveren aan details en het analytisch vermogen van een Crystal Cable, maar daarvoor in de plaats hou ik van het vloeiende karakter van een kabel waardoor ik emotioneel meer wordt mee gevoerd op en in de muziek. Zoals Lezer het opmerkte: ‘Kwestie van smaak en voorkeur’.