HI-VISITGryphon

HiVisit Hifinesse op DAE2024: primeurs van Gryphon

Redactie Hifi.nl | 14 oktober 2024 | Gryphon

High-end audiodistributeur Hifinesse kwam met een greep uit haar leveringsprogramma naar Veldhoven en streek in ruimte 111 neer met onder andere Charisma Audio, Gryphon Audio, Mastersound, Nordost, QRT en VPI Industries. Centraal stonden daar de gloednieuwe EOS 5 3-weg luidsprekers en de Diablo 333 versterker van het Deense Gryphon Audio. Gaat u mee?

De Diablo 333 geïntegreerde versterker is de opvolger van de populaire 300 versterker en wordt, mede door de enorme voedingsreserves, door kenners gezien als een ultieme probleemoplosser. De Diablo 333 is compromisloos en geheel dual mono opgebouwd, levert tien procent meer uitgangsvermogen dan zijn legendarische voorganger.

De versterker beschikt over diverse upgrades afkomstig uit de nieuwe Apex eind- en Commander voorversterker, de topmodellen van de fabrikant. Net als bij de Diablo 300 kan de 333 worden uitgebreid met zowel een optionele MM/MC phono én DAC-module.

Deze modules zijn, net als de versterkers, geheel herzien en leveren buitengewoon goede prestaties. Deze worden nog eens benadrukt door het gebruik van de PowerZone 3 stroomdistributieblok die er op een ingenieuze wijze voor zorgt dat de perioden van de aangeboden wisselspanning constant worden aangeboden.

De Gryphon EOS 5 is een prachtig vormgegeven vloerstaande 3-weg luidspreker met een lijngedempt poortsysteem en beschikt over een fraaie Stealth behuizing. Deze ziet er niet alleen opvallend uit, het zorgt vooral voor een goed afstraalpatroon waarmee de luidsprekers gehoormatig uit de ruimte verdwijnen.

De EOS 5 levert niet enkel topprestaties, maar is bovenal ontwikkeld met een gemakkelijke plaatsing in gedachte. Het frequentiebereik van deze passief uitgevoerde luidsprekers is indrukwekkend en levert een full range muziekbeleving van 20 tot 40.000 hertz met een nauwkeurigheid van +/- 2 dB. De 6,5-inch midrange en dubbele 9,5-inch woofers maken gebruik van de TPCD™ (Thin-Ply Carbon Fiber Diaphragm) conusconstructie en zijn exclusief voor de EOS 5 ontwikkeld. Het Progressive Curved Slope, ofwel PCS-filter is opgebouwd met zorgvuldig geselecteerde componenten waarmee een naadloze overgang tussen de drivers is gerealiseerd.

De afwerking en de gebruikte hardware zijn van topkwaliteit. De geluidskwaliteit waarmee we de muziek beleven is indrukwekkend; een heerlijke druk in het laag in combinatie met heel veel rust.

De set is bekabeld met de Valhalla 2 Reference kabels van Nordost, dat ook diverse Leif-modellen had meegebracht; een Leif 3 instap-lijn bijvoorbeeld, met een nieuwe speakerkabel, interlinks en powercords. Deze serie is deels al op de High End in München aan het publiek gepresenteerd, in Veldhoven maakten de interlinks uit deze nieuwe serie een entree. De twisted pairs in deze interlinks zijn individueel afgeschermd, in plaats van een enkele afscherming over de getwiste ader paren.

Door deze individuele afscherming ervaar je nog meer rust in de weergave. Ten slotte moeten we ook de draaitafels van VPI benoemen, want deze hebben dankzij de door Nordost geleverde (arm) bekabeling een sterke correlatie met elkaar. Alle VPI-draaitafels worden met de hand ik eigen huis vervaardigd en bieden de keuze tussen een traditionele snaar-aangedreven en direct-drive modellen.

Kijk voor alle artikelen van voor, tijdens en na Dutch Audio Event 2024 op hifi.be/dae

MERK





EDITORS' CHOICE