HI-VISIT

HiVisit Vonschloo op DAE2024: maatwerk uit Zwitserland

Redactie Hifi.nl | 12 oktober 2024

In kamer 12 van de Koningshof in Veldhoven was het podium een weekje geleden voor I Am Living, het Nederlandse team achter Vonschloo, een exclusieve hifi-fabrikant van Zwitserse afkomst. Vonschloo presenteerde hier twee fraaie, met de hand vervaardigde L10 vloerstaanders en de zeer compact uitgevoerde, SmartAMP versterker.

Behalve het lineaire klankverloop waarmee deze speakers de muziek aan bezoekers van de kamer lieten horen, hebben deze ook nog eens een tijdloos vormgegeven design. De luidsprekers zijn intern vervaardigd uit een houten constructie waaroverheen de optische schil van vezelcement is aangebracht. Door de gekozen vorm zijn deze luidsprekers niet enkel aantrekkelijk om te zien, hiermee worden ook interne kastreflecties voorkomen.

Het ontbreken van de crossover en het gebruik van het inerte vezelcement leveren de Vonschloo L10 luidsprekers een transparante en ongekleurde muziekweergave.

Vonschloo L10

Wanneer je met het team in gesprek raakt over de bijzonderheden, wordt het je al snel duidelijk dat deze luidsprekers qua bandbreedte zodanig zijn geconstrueerd dat deze geen gebruik hoeven te maken van een scheidingsfilter en slechts met een heel minimaal correctienetwerkje toekunnen om een frequentieverloop te genereren. In plaats van een crossover zijn de L10’s voorzien van custom drivers met elk een eigen werkgebied.

Als je de optiek van de midrange driver bekijkt, valt de ongewoon vormgegeven stofkap op. Deze elliptische drivervorm heeft niet zozeer te maken met het beïnvloeden van het afstraalpatroon, maar verhoogt met name het break up effect van het conusmateriaal. De Lineair Motion Tweeter (LMT) lijkt qua naam op de populaire Air Motion Tweeter, maar heeft een andere werkwijze. Het volledig vlakke membraan is vervaardigd uit een harsgedrenkt natuurvezel en heeft een unieke ophanging die de hoogfrequente trillingen niet dempt.

Dankzij deze bouwwijze heeft deze tweeter een hoge impulssnelheid en levert deze een uiterst open muziekweergave met een fraaie spreiding in het hoog.

De SmartAMP is eveneens fraai en tijdloos vormgegeven geïntegreerde versterker en meer dan de SmartAMP heb je niet nodig om van muziek te genieten. Of je nu wil streamen of een stukje vinyl wil afspelen; zet de bron aan en de versterker schakelt zelf naar het actieve kanaal. Verschilt het niveau tussen de bronnen, dan kun je de gain per ingang zelf aanpassen. Hierbij beschik je over drie analoge en twee digitale ingangen. Dankzij het materiaalgebruik past deze naadloos bij het uiterlijk van de luidsprekers.

Deze versterker mag worden gezien. Ook gehoord. De versterker is geheel DC-gekoppeld en de enige condensatoren die worden gebruikt bevinden zich in het voedingscircuit. De voorversterkersectie is geheel in klasse A ontworpen. De eindtrap is in klasse AB geschakeld en beschikt over een hoge dempingsfactor. Alle kritische componenten in de signaalweg zijn matched pairs.

Hoe dat dan klinkt? We hebben de muzikale prestaties in deze ruimte ervaren als heerlijk neutraal, open en ongedwongen. Houd je van een uniek design, gebruiksgemak en heb je deze fraaie set van Vonschloo niet tijdens het Dutch Audio Event kunnen beluisteren, maak dan snel een luisterafspraak.

Kijk voor alle artikelen van voor, tijdens en na Dutch Audio Event 2024 op hifi.be/dae






EDITORS' CHOICE