NIEUWSQobuz

Qobuz start verkoop van DSD-bestanden

Sinan Kökbugur | 11 oktober 2024 | Fotografie Fabrikant | Qobuz | Importeur: Qobuz

De Franse streaming-dienst Qobuz heeft de lancering aangekondigd van Direct Stream Digital (DSD) en Digital eXtreme Definition (DXD) audiobestanden die gekocht kunnen worden in de download store van de streaming-dienst. Sinds de lancering in Frankrijk in 2007 en in de VS in 2019, heeft Qobuz naar eigen zeggen consequent het veld geleid in termen van de hoogste kwaliteit muziekbestanden, en de introductie van DSD/DXD zet die toewijding voort.

DSD-bestanden te koop bij Qobuz

Vanaf vandaag kunnen luisteraars de natuurlijke kwaliteit en klankkleur van DSD en DXD ervaren in de downloadwinkel van platform Qobuz. Er zijn nu meer dan 22.500 nummers beschikbaar, voornamelijk in DSD-formaat. Dit is een aanvulling op de meer dan 100 miljoen nummers die al beschikbaar zijn.

DSD en DXD zijn audioformaten met een hoge resolutie die een unieke benadering van geluidsweergave bieden. Ze onderscheiden zich van het traditionele PCM-systeem dat wordt gebruikt in formaten als WAV, FLAC, ALAC en AIFF. Traditionele audioformaten met hoge resolutie, zoals PCM, samplen geluid met snelheden tot 192.000 keer per seconde (192 kHz). DXD gaat nog een stap verder en samplet met 352.800 keer per seconde, wat nog meer detail biedt. DSD gaat echter verder dan beide, met een verbazingwekkende 2,8 miljoen samples per seconde, wat een uitzonderlijk zuiver audiosignaal vastlegt. Deze formaten zijn favoriet bij makers die muziek willen produceren en delen met een ongeëvenaarde geluidskwaliteit.

Wilt u het beste uit de muziek halen die u luistert? Bekijk dan de titels van Qobuz die nu verkrijgbaar zijn in DSD- en DXD-formaat, waaronder albums van prestigieuze labels zoals Sony Music, Universal Music, Columbia, RCA, Epic, ECM, Deutsche Grammophon en harmonia mundi. Binnenkort komt er nog meer aan.

Qobuz geeft op zijn website een paar voorbeelden van albums die in het DSD- of DXD-formaat beschikbaar zijn. 

  • Thriller - Michael Jackson
  • Mahler: Symfonie nr. 5, Kindertotenlieder - Christa Ludwig, Berliner Philharmoniker
  • Blue Train - John Coltrane
  • The Köln Concert (Live) - Keith Jarett
  • Let It Bleed - The Rolling Stones
  • Surfin' USA - The Beach Boys

Qobuz zegt er overigens niet bij waar het bronmateriaal van deze albums uit bestaat. Sommige van voornoemde albums zijn immers opgenomen in een tijd dat er nog geen digitale opnames werden gemaakt, in elk geval niet in het DSD- of DXD-formaat. Vroeger was analoog de norm en daarna werd het PCM WAV-formaat de norm in opnamestudio’s en dat is het nog steeds. Nou ja, het initiatief van Qobuz is een eerste begin. Of de wereld nu gaat overschakelen naar DSD of DXD en dit tot nieuwe standaard gaat verheffen, zal de toekomst uitwijzen.

MERK

EDITORS' CHOICE