HI-VISITBladelius

HiVisit Aretai op DAE 2024: combi met Bladelius

Redactie HiFi.nl | 24 oktober 2024 | Bladelius

In ruimte 11 vinden we de merken Aretai en Bladelius. Van eerstgenoemde vinden we er de Contra 100S en de Contra 200F. Van Bladelius zijn de gloednieuwe ASK PRE en ASK POWER II present en beleven hun debuut op het Dutch Audio Event 2024. Daarnaast mag ook de ODEN II niet ontbreken, een machtige geïntegreerde versterker.

Aretai Contra

De Aretai Contra serie valt meteen op. De witte waveguide bovenop de speakerkast is niet te missen. Het in Riga gevestigde Aretai bestaat sinds 2018 en beperkt zich uitsluitend tot luidsprekers. De Contra 100S is een 2,5-weg luidspreker met een tweeter die begint bij 6 kHz en doorloopt tot 30kHz en twee 6 inch grote drivers, eentje voorop voor het midlaag en eentje achterop voor het laag, wat voor een kleine speaker zoals deze bijzonder ver doorloopt tot aan 30 Hz. De gevoeligheid ligt op 87dB en de Contra 100S is zowel geschikt voor near-field als far-field. Vanwege de lichte hoek waarin de kast achterover helt en de ontkoppeling in de ingebouwde plint, is deze speaker zeer geschikt voor plaatsing in bijvoorbeeld een kleine studio op een werkblad.

De Contra 100S kost 9900 euro per paar.

De Contra 200F is een vloerstaande speaker die, zoals Aretai zelf aangeeft, specifiek is ontworpen voor aansturing door een buizenversterker. Dat geeft al aan dat ze met weinig vermogen bijzonder goed aan te sturen zijn. De gevoeligheid van 94dB toont dat overigens ook wel aan. Met ook hier weer een tweeter die is voorzien van de kenmerkende witte waveguide. Verder zien we twee 8 inch drivers voor het laag, ook weer eentje voorop en eentje achterop. Mede hierdoor loopt het frequentiebereik nog verder door naar beneden. Er is ook een middentoner aanwezig, wat het dus een 3,5-weg luidspreker maakt.

De Contra 200F kost 27.800 euro per paar.

Bladelius ASK

Van het Zweedse Bladelius hebben we een primeur te pakken in ruimte 11. De naamgever, Mike Bladelius, begon in 1997 met het merk, na expertise te hebben opgedaan in een langdurige samenwerking met Nelson Pass. Nu zijn dus de ASK PRE en POWER II aanwezig op DAE 2024. De ASK INTEGRATED was er al, maar nu dus een losse PRE en POWER II. De POWER II doet zijn naam overigens eer aan met 2 x 400 Watt bij 4 ohm.

Demo

De ruimte was, net als veel andere ruimtes in de Koningshof in Veldhoven, behoorlijk vol. Gelukkig was er een plekje vrij in de relatief kleine ruimte toen we aan kwamen lopen. Wat tijdens deze demo vooral erg leuk was gedaan, was dat er gedurende diverse nummers werd gewisseld tussen de Contra 100S en de 200F.

Het nummer Rise van Dominique Fils-Aimé speelt overduidelijk een pak grootser op de 200F. Dat mag ook wel, gezien het formaat. Desalniettemin is de signatuur van de kleine en grote Contra alles behalve contra, want dat ligt namelijk erg dicht bij elkaar. Met vooral het midden en hoog wat indruk op ons maakte. Even later, tijdens het nummer Long After You Are Gone van Chris Jones deden ze de wisseltruc de andere kant op.

Het is dan natuurlijk even wennen aan het fors minder grootse geluidsbeeld, maar ook de kleine Contra 100S speelt indrukwekkend. Absoluut twee mooie merken die goed bij elkaar passen.

Kijk voor alle terugblikken op hifi.be/dae






EDITORS' CHOICE