In het laatste kwartaal van 2024 verrast Quad Audio vriend en vijand met de introductie van een splinternieuwe Quad 33 en 303 versterkercombinatie. Een prachtig ogend duo met een eigentijdse twist op het iconische productdesign uit de jaren '60. Speelt Quad enkel in op de nostalgische trend of stapt deze nieuwe combi zelfs naar een hoger niveau dan zijn voorganger? Lees snel verder.
In oktober 2024 verschijnt het persbericht van importeur New Transtec met het blije nieuws waarin ze de geboorte van een nieuwe Quad 33 en 303 aankondigen. Wat zijn deze hifi-componenten uit de nieuwe 33-serie mooi om te zien en wat hebben deze een hoge aantrekkingskracht op me. Zelfs meer dan het origineel als ik heel eerlijk mag zijn. Na een kwartaal van uitstel, vertraging en nog langer wachten is het zover: eindelijk ontvang ik de Quad 33 en 303 combi ter review. Behalve deze nieuwe Quads krijg ik er van de importeur ook een set Quad Revela 1 monitorluidsprekers bij. Zo op het eerste gezicht geen straf.
Deze luidsprekers ogen, zeker in combinatie met de meegeleverde stands, prachtig. Er lijkt niet te zijn bespaard op bouwkwaliteit, ze krijgen op dit vlak een foutloze 5 uit 5 score. De stands zijn zelfs de mooist ontworpen exemplaren die ik tot op heden heb gezien (foto verderop).
van oud...
Wat maakt deze nieuwe 33 en 303 nu zo speciaal? Natuurlijk zijn er opvolgers uit eigen gelederen geweest die de vroege 33-303 combinatie hebben vervangen, maar deze misten, ondanks de destijds uitstekende prestaties, in mijn persoonlijke beleving de iconische designerlook van het ‘origineel’. De nieuwe Quad 33-303 set leunt sterk op dit nostalgisch sentiment en dit is niets nieuws.
...naar nieuw
Luidsprekerfabrikant Driade heeft in haar tweede levensfase eveneens gebruik gemaakt van de succesvolle ontwerpfilosofie die dateert uit de jaren ‘80 en ‘90. Marantz voegt al jaren het ronde patrijspoortdisplay uit puur nostalgisch oogpunt in haar high-end designs toe en onlangs heeft ook Musical Fidelity haar iconische A1 opnieuw een leven ingeblazen. JBL doet goede zaken met de laatste generatie audiocomponenten die een dikke knipoog naar vervlogen tijden geven, en zo zijn er nog heel wat meer fabrikanten die oude tijden laten herleven. Waarom ook niet? Nostalgische gevoelens voegen beslist aan de totaalbeleving toe.
Quad 33 MKII
Al in een eerste oogopslag identificeer ik de nieuwe Quad 33 voorversterker als een Quad 33. Wanneer ik goed kijk, kost het me zelfs moeite om de verschillen te ontdekken. De behuizing oogt dankzij de zwaarder uitgevoerde stalen behuizing meer premium dan het vroege exemplaar. Het design is ontdaan van knoppen en oogt dankzij de strakkere lijnen veel meer in balans en kan me voorstellen dat deze veel meer in de buurt komt van de eerste penstreken op het blanke canvas in de jaren ’60.
Evenals zijn voorganger heeft de nieuwe 33, 33 Gen.2 of de 33MK2 een vergelijkbaar formaat. Met een breedte van 258mm, hoogte van 82.9mm en een diepte van 165mm is het formaat vrijwel identiek. Hiermee is de look en feel in grote mate gelijk aan het origineel. Het gewicht is wel een kilootje aangekomen en bedraagt bij de nieuwe versie maar liefst 4 kilogram. Over de technieken, de verschillen en specificaties kan ik een half artikel aan informatie herkauwen, maar hiervoor kan ik misschien beter verwijzen naar het eerdere nieuwsartikel van collega Sinan. In zijn nieuwsartikel over de nieuwe Quad 33 en 303 benoemt hij de verschillen en overeenkomsten met de eerste 33-303 combinatie in heldere taal.
Waar het feitelijk op neerkomt is dat de voorversterker enkel in uiterlijke vorm lijkt op zijn voorganger. Deze analoge en gebalanceerd opgebouwde voorversterker is voorzien van moderne elektronica waarmee deze op topniveau presteert. De totale harmonische vervorming van deze nieuwe 33 bedraagt minder dan 0,0005% en de signaal-ruisniveau is groter dan 108 dB. Niet verkeerd voor een versterker in deze prijsklasse en een significant verschil met die van het origineel. Dankzij de ingebouwde MM/MC phonostage is de nieuwe 33 verlost van insteekmodules, beschikt deze over een ingebouwde hoofdtelefoonaansluiting en heeft deze nu een microprocessor waarmee alle audiofuncties kraakvrij worden geregeld.
De instellingen kunnen in een oogopslag worden afgelezen via het oranje verlichte display. Naast de phono ingang beschikt de versterker over drie aanvullende RCA-lijningangen en een XLR-lijningang. Tenslotte stuur je het signaal via de RCA- of XLR-uitgangen uit naar de eindversterker en deze kunnen middels een triggerkabeltje in of uitschakelen via de voorversterker.
Bij deze nieuwe 33 voorversterker past Quad geen treble en slope knop met een door de gebruiker in te stellen kantelpunt op 5, 7 of 10 kilohertz toe, maar vervangt deze door een zogenaamde tilt knop. Deze tilt-knop komt overeen met de inmiddels vergeten enkele tone knop waarmee zowel hoog en laag werd geregeld in vintage (buizen)radio’s. De knop regelt zowel de treble en de bas vanaf een vast 700 hertz kantelpunt. Een turfje in de plus geeft de treble een kleine boost en brengt de bas een streepje in de min. Eerlijk toegegeven werkt dit best lekker omdat hiermee kleine correcties volstaan. Indien je bij een lichte tilt naar het hoog toch ook meer gewicht aan de weergave wilt toevoegen is het een kwestie van een turfje aan laag toevoegen en klaar.
Het minimale en maximale bereik van de tiltfunctie behelst drie stappen en hiermee werkt deze tooncorrectie uiterst subtiel maar bijzonder effectief. Ik heb hier tijdens de reviewperiode dan ook uitvoerig mee gespeeld en kom hier later nog op terug. De derde draaiknop in het cluster is voor de balansregeling. Deze vervangt het eerdere schuifje onder de volumeregeling van het oude model en maakt het nieuwe design zoveel meer minimalistisch. Zelfs het toegevoegde informatiedisplay draagt toe aan de minimalistische uitstraling van deze nieuwe 33, zonder hierbij de klassieke uitstraling te verliezen. Briljant.
Quad 303 MKII
Optisch heeft de nieuwe Quad 303 bij het vooraanzicht eveneens veel weg van de originele Quad 303. Het profiel, de eigenzinnige bouwwijze met de koellichamen op het front en de breedte van 120mm, hoogte van 176mm en een diepte van 325mm komen dicht bij het origineel. Het gewicht bedraagt 8,4 kilogram en dit is maar 200 gram meer dan de oude uitvoering. De kenmerkende koelribben zijn gebleven en hebben er per kant een extra rib bijgekregen. Al zie ik dit niet direct als oorzaak voor het toegenomen gewicht. Dit is geheel toe te schrijven aan de hoogwaardigere bouwwijze van de behuizing en de interne bouw.
Deze nieuwe klasse AB-eindversterker heeft behalve de optische gelijkenissen namelijk niet veel interne raakvlakken met het origineel. De fabrikant past in de nieuwe 303 bijvoorbeeld een zware, geheel custom vervaardigde 200VA ringkerntransformator toe met een laag strooiveld. De 303 heeft nu een gebalanceerd klasse AB ontwerp en anders dan zijn voorganger heeft de nieuwe 303 zowel een RCA en een XLR-ingang.
De eerste variant van de 303 had een relatief bescheiden klasse-AB versterkervermogen van 45 watt per kanaal. Deze originele Quad 303 eindversterker is gebaseerd op de veel geprezen drietransistorfilosofie met een minimale feedback ontwikkeld door de in 2003 overleden Quad oprichter Peter Walker. Destijds een uiterst revolutionair ontwerp waarmee deze versterker muziek met een lage vervorming en een meeslepende warmte liet horen. Dit was, zeker in het begintijdperk van de transistorversterker een unieke eigenschap.
De halfgeleidertechnologie is in de afgelopen decennia echter flink verbeterd en bij de ontwikkeling van de nieuwe 303 eindversterker heeft het designteam het ontwerp van begin tot eind herzien. Hierbij wordt in de nieuwe 303 een conventionele complementaire klasse-AB eindtrap toegepast en is intern voorzien van de modernste halfgeleidercomponenten waarmee deze over nog betere klankeigenschappen beschikt.
In stereo levert deze nieuwe 303 eindversterker 50 watt aan 8 ohm en 70 watt aan 4 ohm. Dit is maar een fractie meer dan bij het origineel zul je denken, maar in de meeste situaties ruim voldoende. Nieuw bij de 303 MKII is de mogelijkheid om de eindversterker in bridge modus te schakelen. Hiermee neemt het vermogen toe tot maar liefst 140 watt aan 8 ohm en 170 watt aan 4 ohm.
Meer feitjes? De frequentieresponse bij de oude 303 is van 30 tot 35 kilohertz (+/- 1dB) naar 20 tot 20 kilohertz (+/- 0,3dB) bij de nieuwe 303 gegaan. Gaan we uit van eenzelfde marge als in de jaren ‘60, dan loopt de frequentieresponse van de nieuwe 303 zelfs van een paar hertz tot meer dan 100 kilohertz! De totale harmonische vervorming is van 0,1% naar minder dan 0,002% gegaan. De signaal-ruis afstand bedroeg destijds 100dB en is nu groter dan 108dB. Significante verschillen dus. Verschillen die zich niet beperken tot koude cijfertjes op papier, maar verschillen die je direct zult horen wanneer je jouw favoriete albums afspeelt.
Neo-nostalgisch luisteren
Hoe klinkt deze nieuwe combi in de praktijk? Tijd om er op mijn gemak voor te gaan zitten. Bij de luistersessie maak ik gebruik van Driade Flow Reference 808 XLR-interlinks tussen bron en voorversterker en van voorversterker naar de eindversterker. De luidsprekerbekabeling is eveneens afkomstig uit de Flow Reference serie van Driade. Als bron gebruik ik mijn Bryston BCD3 compact disk speler en een vintage Denon DP47F platenspeler met het high output DL-110 MC-element. Voor de connectie van platenspeler met de voorversterker gebruik ik een Driade Flow Reference 808 RCA-interlink. Deze luistersessie start ik eerst met een enkele Quad 303 eindversterker in stereoweergave en vervolgens eindig ik de sessie met twee in mono geschakelde 303’s.
De volledige set inclusief de meegeleverde stands
Al bij de eerste tracks bij gebruik met een enkele Quad 303 eindversterker ervaar ik een onverwacht volwassen muziekweergave in combinatie met de compacte 2-weg basreflex Revela 1 luidsprekers. De luidsprekers staan licht ingedraaid naar de luisterpositie toe en zetten een prima geluidsbeeld neer waarbij het fantoomcentrum netjes tussen de speakers wordt neergezet. Ik heb de luidsprekers relatief ver van de wand geplaatst waarmee ze een lossere en meer coherente laagweergave laten horen, zonder hiermee te dun of te vlak te worden. Hierbij is er totaal geen sprake van scherpte of hardheid in de weergave en ervaar de midrange juist aan de warme kant van neutraal. Hiermee krijgen zang en stemmen net een beetje meer gewicht en autoriteit die ze verdienen.
De weergave in het hoog wordt fluweelzacht weergegeven waarbij snaarinstrumenten helemaal tot leven komen en hierbij worden ook stemmen duidelijk gearticuleerd weergegeven. Op dit vlak onderscheidt de Quad true ribbon tweeter zich van de vele dome varianten die al decennia in omloop zijn. Het is wel even mentaal schakelen, want deze luidspreker laat het hoog met een meer ‘natuurlijk realisme’ horen. Hiermee bedoel ik met een ultrahoge snelheid waarmee elk detail met een delicate precisie wordt weergegeven, maar met minder kracht en volume dan sommige over-levendige metal, beryllium en diamond domes dit doen en hiermee op de langere duur vooral vermoeiend kunnen overkomen. Maar, eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat deze Revela’s wel enige inspeeluurtjes nodig hebben gehad om zich helemaal los te schudden. Pas na een ruime week spelen ervaar ik een hele nette extensie naar de topend, een krachtige punch in de midbas en een mooie verdieping in het laag.
Tijdens deze review beluister ik voornamelijk muziek via digitaal bronmateriaal en wanneer ik overschakel naar vinyl wordt mijn positieve beeldvorming alleen maar onderstreept. De omschakelbare MM/MC-phonostage is voorzien van een eigen bipolair JFET opamp circuit met een hoge slew-rate waarmee elk detail uit de groef met precisie wordt weergegeven. De MM-stage levert een versterking van 46 dB en een gewogen signaal-ruis niveau van meer dan 82 dB. De MC-variant heeft een versterking van 63,4 dB en een signaal-ruis niveau van meer dan 74 dB. Mooie cijfers voor een ingebouwde RIAA-stage. Het enige dat ik hierop aan kan merken is dat de gebruiker de parameters niet kan beïnvloeden om deze af te stemmen op het verkozen platenspeler element. Het is wat het is, maar desondanks is dit wel een unieke en goed presterende feature voor een voorversterker in dit prijssegment. De hoofdtelefoonaansluiting verdient eveneens een hele dikke plus. Het maakt niet uit of ik over-ear modellen of uiterst gevoelige in-ear of inplug, de geluidskwaliteit is dynamisch, transparant en heerlijk levendig.
Wanneer ik ten slotte de tweede 303 eindversterker erbij zet, beide units in mono schakel en de bekabeling hiervoor omplug, valt mijn mond zelfs open van verbazing. Meestal zijn de verschillen tussen stereo en brugschakeling redelijk subtiel en zal niet iedereen de verschillen direct waarnemen. Bij de Quad 303 is het verschil allesbehalve subtiel. Het geluidsbeeld neemt in de breedte, hoogte en diepte toe. En niet met een kleine marge. De focussering wordt hierbij zelfs onverwacht een tandje scherper. De kracht, controle en de punch in het laag is van een hele andere orde in de dubbele 303 configuratie. En dat met deze compacte monitors van Quad.
Volgens de specificaties loopt het frequentiebereik van de Revela 1 luidsprekers van 54 hertz tot 24 kilohertz. Het laag wordt echter al vanaf zo’n 40 hertz weergegeven en nadere inspectie van de cijfertjes leert me dat deze luidspreker een basextensie rond de 40 hertz heeft. Met de twee mono’s krijgt de midrange een vleugje aan extra warmte waarmee snaredrums en zang net even een beetje aan extra autoriteit krijgen, maar het natuurlijke timbre van akoestische instrumenten niet aantast. De toename aan rust, openheid en gelaagdheid in de midrange is niets minder dan indrukwekkend te noemen. Wat zet dit 303 eindversterker-duo een mooie ruimtelijke show neer. Maar ook hier weer, niet overdreven ruimtelijk. Het gehele plaatje klopt gewoon tot in het allerkleinste detail.
De tilt-knop
Dan kom ik nog even terug op het gebruik van de tilt-knop op de nieuwe Quad 33 voorversterker. Ik heb hier tijdens de reviewperiode met de Revela 1 veelvuldig mee geëxperimenteerd, maar kom toch telkens weer tot een neutrale 0/0 instelling. Quad heeft blijkbaar veel tijd besteed aan het finetunen van de klank van deze knappe Revela monitors. Wanneer ik overschakel van de Revela’s naar mijn GoldenEar Triton One.R vloerstaanders ervaar ik wat meer druk in de hogere midrange en topend. Hier ervaar ik een meer ontspannen klankbalans wanneer ik de tilt een stapje terugschroef naar 1/-1. Bij mijn meer analytisch klinkende Usher Mini Dancer 2 vloerstaanders voorzien van Beryllium tweeters neig ik soms zelfs naar twee stapjes in de min, dus 2/-2. Laag hoef ik niet toe te voegen, gezien beide vloerstaanders hier in overvloed mee voorzien. Maar, is dit waar de tilt-knop voor is bedoeld? Hoe vaak wissel jij van luidsprekers? Hier zie ik niet zozeer het nut van deze knop.
Voor vinyl- of hoofdtelefoonliefhebbers is dit een ander verhaal. Wanneer je een flinke verzameling aan vinyl albums hebt dan zullen sommige met een kleine tilt naar links of rechts net even lekkerder klinken. Tijdens de reviewperiode kwam deze tilt-functie ook regelmatig van pas bij het switchen tussen hoofdtelefoon en luidsprekers en tussen verschillende hoofdtelefoons onderling. Bij kwalitatief goede hoofdtelefoons, zoals de nog steeds magisch presterende Fiio F9 Pro in-ears, ervaar ik bij een geheel vlakke toonregeling de meest coherente muziekbeleving. Schakel ik over naar, bijvoorbeeld een inmiddels afgeschreven instapper van Sennheiser, dan kan deze zowel enige tilt naar de topend gebruiken en een flinke slinger aan de laagweergave om de dynamiek op niveau te krijgen. Bij de meeste hoofdtelefoons zal een enkel stapje in de plus of juist in de min voldoende zijn om de karakteristiek naar smaak te wijzigen. Op dit vlak zie ik dus zeker een toegevoegde waarde.
Investeren in “the real deal”?
Ze zeggen wel eens “Never meet your heroes”, maar dit gaat beslist niet op voor een vintage Quad-combinatie. Zo’n oude set levert zelfs vandaag de dag nog een unieke klank en voegt hiermee toe aan nostalgische gevoelens die passen bij muziekalbums uit deze periode. Als geen ander snap ik dat de oude Quad combinatie al vele jaren hoog op het lijstje van vele muziekliefhebbers staan. De vroege modellen leveren nog steeds een zalige muziekbeleving, maar denk hierbij niet zozeer in audiofiele termen. Destijds leverden ze misschien topprestaties, maar zijn tegenwoordig door nieuwere technieken en inzichten achterhaald. Zelfs indien de hifi componenten grondig zijn herzien door kundige technici. Nu ben ik me bewust dat niet iedere Quad liefhebber dit met me eens zal zijn en ook voor mij gaan er jaren voorbij waarbij ik met regelmaat een oude 33-303 set in handen krijg waar ik met verliefde gevoelens naar kijk. Meerdere malen heb ik zelfs in de verleiding gestaan een ongeschonden gebruikt setje voor een paar honderd euro over te nemen en uiteindelijk heb ik dit toch telkens niet gedaan. Spijt? Jazeker. Net zo lang en zoveel als de haren op mijn hoofd.
Heb je zelf nog zo’n vintage set, overweeg je de aankoop voor nostalgische gevoelens of heb je deze als een erfstuk verkregen dan kan het namelijk altijd uit om deze te laten restaureren. Het goede nieuws is dat ESK, de technische dienst van New Transtec, dit al vele jaren naar grote tevredenheid voor Quad liefhebbers uitvoert. Dit wordt met het grootste respect gedaan waarbij de look en feel intern en extern trouw blijft aan het origineel. Dit betekent dat de werking en bediening ongewijzigd blijven. Ook de interne printen blijven origineel en ongewijzigd. Je wilt immers geen “restomod” waar de ziel uit is gesoldeerd. ESK vervangt enkel de oude condensatoren voor nieuwe exemplaren en waar nodig worden er verse torren gemonteerd.
Ten slotte wordt de volumeregeling vervangen door een hoogwaardige ALPS-variant, wordt de typische in de volumeregelaar geïntegreerde powerswitch onzichtbaar vervangen door een microswitch en worden de vermoeide drukschakelaars ontdaan van onnodig tumult. Ook voor latere generaties Quad versterkers levert ESK deze service. Voor het op de juiste manier reviseren van Quad ESL elektrostaten kun je eveneens bij ESK terecht. De hierbij toegepaste ESL-panelen zijn (vanaf de Quad ESL63) voorzien van Mylar-folie met de donkergrijze grafietcoating. Hiermee presteert de Quad ESL weer geheel volgens de originele fabrieksspecificaties en gaat de elektrostaat weer heel veel jaren mee. Tot slot is het belangrijk te melden dat je in de meeste gevallen weer tot twee jaar garantie van ESK krijgt op de geheel gerestaureerde hifi componenten.
Maar, laat ik er eerlijk over zijn. Ondanks dat de oude Quad 33-303 combinatie uit de jaren ‘60 en ‘70 niet buitensporig duur is, een unieke sound levert en het prijskaartje van restauratie ook al niet overdreven hoog is, is een vintage set niet voor iedereen de juiste keuze. De geluidskwaliteit is iets persoonlijks, maar staat echt op een minder hoog niveau dan de nieuwe 33-serie. Behalve de mechanische drukschakelaars die uiteindelijk weer zullen gaan kraken zit je ook weer te prutsen met de 5-polige DIN-bekabeling waarvan je zoveel jaar geleden eigenlijk heel blij was hiervan verlost te zijn. Val jij in de categorie spijtoptanten die net als mij worstelt met dezelfde keuzes, dan is de nieuwe Quad 33 en 303 combinatie beslist de betere optie voor je.
Eindoordeel
Tijdens deze review heb ik ervaren dat de nieuwe 33-serie een muziekbeleving levert die echt op een hoger niveau staat dan het origineel. De gehele muziekpresentatie heeft meer openheid waarmee je meer lagen in de muziek zult ontdekken. De klankbalans is neutraler, droger en preciezer zonder hierbij koud, scherp of over-analytisch te worden. De bouwkwaliteit van de 33-serie is net als die van de Revela monitorluidsprekers van onberispelijk niveau en krijgt een maximale score. Alles is vervaardigd uit metaal en voelt oerdegelijk aan. De voor- en eindversterker zijn voorzien van kwalitatief goede connectors en komen zelfs met een uiterst verzorgd boekwerk van een manual. Dat Quad dit op dit prijspunt heeft weten te realiseren is niets minder dan indrukwekkend in een tijd dat alles om ons heen met het knipperen van de oogleden al duurder wordt.
Kijken we ten slotte naar de functionaliteit en betrouwbaarheid, dan staat de nieuwe 33-serie ook hier op een significant hoger niveau. Tijdens de ontwikkeling van deze nieuwe serie heeft de fabrikant namelijk de hulp ingeroepen van Quad techneuten met vele jaren ervaring in het repareren en upgraden van oude 33 en 303 versterkers. Dit heeft erin geresulteerd dat alle zwakke punten van het origineel in deze nieuwe generatie zijn verholpen.
Door slimme toepassing van de modernste technologie wordt een lange en foutloze werking gegarandeerd. Quad heeft de iconische Quad 33 en 303 dus verheven tot een nog betere versie van zichzelf en beperkt zich hierbij niet tot een optische facelift. En het mooiste? Combineer je de set met een dubbele tweede generatie 303 eindversterker dan ervaar je met een relatief betaalbare ‘upgrade’ zelfs een 'best in class'-ervaring.
Is dan echt alles koek en ei tijdens de reviewperiode? Nee, er zijn een paar kleine puntjes waarbij ik me vragend achter mijn oren krab. De meegeleverde afstandsbediening van de 33 beschikt over alle essentiële knoppen en dankzij de goede lay-out is deze perfect te bedienen. De kleine en contrastarme opgedrukte karaktertjes zijn echter lastig leesbaar voor mensen op leeftijd en dankzij de goedkoop aanvoelende plastic behuizing komt deze een beetje treurig op me over. Het is zeker geen deal breaker, maar staat wel in contrast met de solide bouwwijze van de hificomponenten zelf. De opgedrukte labels op de frontjes en achter panelen van de versterkers hebben, zeker bij minder goede lichtcondities, eveneens te kleine karakters en een te laag contrast. Een fraai design is natuurlijk okay, maar deze karakters zijn eigenlijke ongeschikt voor de doelgroep waarbij deze Quad de 33-serie juist aan zal spreken. Hier had wat mij betreft de ‘oude’ font van de originele 33 en 303 gebruikt mogen worden. Dit had voor mij het laatste puntje op de ‘i’ gezet bij dit fantastische duo dat hoogstwaarschijnlijk een flinke verzameling aan prijzen in de wacht zal gaan slepen. De eerste hebben ze wat mij betreft nu al binnen.
Oh ja, wil jij zelf ervaren hoe zo’n vroege combinatie zich verhoudt tot deze huidige remake? We schreven eerder dat er bij bij Poulissen in Roermond een dubbele 33-303 set opgesteld staat waarmee je de verschillen tussen oud en nieuw kunt vaststellen. We hebben even gecheckt, en die opstelling staat er nu ook nog!
Conclusie
Laat ik beginnen met een diepe buiging voor het hele team van Quad Audio. Deze nieuwe Quad 33 en 303- combinatie is echt een droom om mee te spelen. De bediening is logisch en alles werkt zoals je dit verwacht van een moderne voorversterker. Wat er niet op zit heb je ook niet nodig en wat wel is geïmplementeerd werkt boven verwachting goed. Het team van Quad Audio eert oprichter Peter Walker postuum niet beter dan met deze subliem presterende herinterpretaties van zijn zeer geliefde Quad 33 en 303 designklassiekers.
Quad 33 en 303
1.499 euro per stuk | www.quad-hifi.co.uk
Luidsprekers: Quad Revela 1 monitors | 2099 euro (set)
Standaard: Quad Revela 1 stands | 899 euro (set)