De naam English Electric kent u vast al wel. Het bedrijf is onderdeel van het in zuid Engeland gevestigde Chord Company, de grote kabelfabrikant. De naam English Electric is door Chord Company gekozen voor elektronicaproducten, vanuit een gentlemen agreement met Chord Electronics. Chord Company heeft beloofd nooit elektronische producten uit te brengen onder de naam Chord Company, terwijl Chord Electronics nooit kabels zal maken onder de naam Chord Electronics. Voor ons is het gewoon English Electric dat ethernet switches, voedingen en ook complementaire producten op de markt brengt.
Niet als opvolger maar als nieuw product is een EE1 Plus geïntroduceerd. De EE1 die we al langer kennen en gebruiken is een filter voor het weghalen van storingen op ethernet verbindingen, terwijl de EE1 Plus daarvoor een effectievere galvanische isolatie vormt tussen bron en ontvanger. De 'Plus' gaat daarmee verder dan een EE1 en zou een grotere verbetering moeten geven.
Het was Lexicom Multimedia in Leidschendam die in het verleden een EE1 aan mij ter beschikking stelde, ditmaal is het opnieuw Lex Kersten die in nauwe samenwerking met English Electric-importeur Latham Audio zorgt voor een EE1 Plus die ik van hem mag lenen zo lang als noodzakelijk.
Wat is een EE1 Plus?
Een English Electric EE1 Plus galvanische isolator is een klein, zwart kastje dat zonder externe voeding werkt en ook geen voeding vanuit Power over Ethernet nodig heeft. 100 procent passief in zijn werking. Er is een ingang en een uitgang voor RJ/45 ethernetkabels.
Het kastje zelf is gemaakt uit dik aluminium en herbergt transformatoren die alleen data doorlaten. Ongeacht de bitrate van het ethernet, de snelheid wordt ook niet aantast of verandert. Niet bang zijn voor een van terugval van Gigabit naar Megabit wat sommige filters wel eens doen. De EE1 Plus vormt een volledige galvanische isolatie tussen bron en bestemming. Ook de aarde van de ethernet connectoren is van ingang naar uitgang niet doorverbonden zo kon ik eenvoudig vaststellen met een universeelmeter. Een EE1 Plus vangt storingen af die voor kunnen komen op het ethernet en zet die om in warmte. Overeenkomstig de ARRAY techniek van Chord Company. Verder is een EE1 Plus een rem voor common mode ruis.
Storingen kunnen ontstaan op de ethernetkabels, maar die zijn met afgeschermde kabels als die van Chord Company of AudioQuest veel minder belangrijk dan storingen vanuit voedingen van switches, netwerkspelers en alle andere apparaten die via een kabel aan het ethernet bij u thuis hangen. Denk aan computers, tv, mediaboxen etc. Zonder maatregelen komen stoorsignalen ongewenst binnen op netwerkspelers om daar vervolgens de werking van gevoelige chips negatief te beïnvloeden. Niet in een mate dat u geen muziek meer kunt beluisteren, wel kan muziek irritant worden, vermoeiend, schel, zelfs klein en/of doods.
Een EE1 Plus staat op twee voetjes, elk met een rubber ontkoppeling. Via importeur Latham kregen we de tip de voetjes een slag los te draaien. Waarvoor u wel een torx schroevendraaier nodig hebt. We hebben het toch eens geprobeerd, met een verrassend resultaat zoals u later kunt lezen. Een EE1 Plus plaatst u in eerste instantie aan het eind van de keten tussen switch en speler, desnoods tussen router en switch. Bent u erg overtuigd van de werking koop er dan twee. Eén pal achter de router en één achter de laatste switch naar de speler. Die dubbel op optie is overigens niet uitgeprobeerd en zal naar verwachting het meeste resultaat geven als u muziek streamt vanaf providers en minder als u net als ik bijna altijd lokaal opgeslagen muziek afspeelt en de router niet passeert.
Sleutelen
Ook al komt alle data van buitenaf naar u toe of stuurt u berichten en foto’s zonder mankeren naar uw familie en vrienden, er gaat van alles mis zodra het over muziek gaat dat via ethernet naar een streamer of netwerkspeler transporteert. Veel gaat gewoon goed, het zijn de puntjes op de “i” waar de steekjes vallen of waar iets aan verbeterd kan worden. Zelfs al heeft u net als ik al geïnvesteerd in kostbare switches, voedingen voor de switches in plaats van meegeleverde modellen, in een betere router met SBooster PSU en al in afgeschermde kabels.
Laat ik als eerste mijn opstelling schetsen waarin de EE1 Plus is gebruikt. Centraal in de woning staat een hoogwaardige LHY SW6-SFP switch, met een geïsoleerde poort waar mijn router op aangesloten is. Via de glaspoort van de LHY maak ik verbinding met een Melco S100 ethernet switch in de woonkamer. Op die Melco zitten mijn Roon NUC, mijn Melco opslag en de netwerkspeler van mijn huiskamersysteem.
Naar mijn tweede systeem gaat vanaf de LHY een AudioQuest Carbon CAT kabel, eindigend in een ADOT koper-naar-glasvezel converter, welke koppelt aan een tweede Melco S100 switch in mijn studeerkamer. Beide switches en de ADOT worden gevoed vanuit een Keces P6 power supply. We gaan het voornamelijk hebben over het audiosysteem in de studeerkamer, omdat daar meer mogelijkheden zijn om aan het Ethernet te sleutelen, toch ook luidsprekers staan én een hoofdtelefoon met eigen versterker ter beschikking is.
Basis in deze ruimte voor een schone stroom vormt een Audes ST-900DC power conditioner waarop de meeste componenten zijn aangesloten. Zoals een Auralic Aries G1 streamer met Hörwege PSU en een Metrum Adagio dac, samen zorgend voor een analoog muzieksignaal dat gaat naar een EAR/Yoshino 8L6 buizenversterker en Falcon LS3/5A luidsprekers. Ethernetkabels zijn allemaal betrokken van AudioQuest, Vodka RJ/45 naar de apparaten, Carbon met Telegartner connectoren door het huis. (Noot van de redactie: de EE1 Plus wordt geleverd met een C-Stream 0,75m ethernetkabel, die onder een foam randje in de verpakking zit verstopt).
Tevens staat in deze ruimte een Naim Uniti Atom Headphone Edition netwerkspeler met een Arya Stealth hoofdtelefoon permanent klaar om nog meer het vergrootglas te leggen op veranderingen.
Keuze gemaakt
Hoe ga ik aan de slag, wel dat is in de eerste plaats luisteren naar de basisopstelling. Vervolgens sluit ik het EE1 Plus ethernet kastje aan tussen switch en Naim, dan tussen switch en Auralic. Derde stap is deze EE1 Plus plaatsen tussen de centrale LHY-switch en de Melco switch in de studeerkamer. Zodat zowel Naim als Auralic tegelijk een verbeterd signaal kunnen verwachten.
Drie muziekstukken komen achtereenvolgens langs in alle opstellingen. Heather Nova met ‘A girl like you’ van haar album ‘Other shores’, vervolgens het presto deel van ‘De lente’ uitgevoerd door Anne Akiko Meyers op haar album ‘The four seasons’ en tot slot ‘Fade to black’ gespeeld door Dire Straits op het album ‘On every street’. Een hele kleine doorsnede van mijn muziekcollectie. Muziek staat opgeslagen op mijn Melco in de woonkamer, wordt gestuurd door Roon software over drie switches naar de spelers (Melco S100, LHY SW6-SFP, Melco S100).
Heather Nova kent in de basisopstelling zonder EE1 Plus via mijn Naim en Arya hoofdtelefoon een lichte, duidelijk hoorbare slis. Haar stem staat midden in mijn hoofd, het enige instrument dat met haar meespeelt is een piano en die hoor ik uit beide schelpen. De weergave is ruimtelijk in een open systeem hoofdtelefoon. Hoorbaar zijn kleine mondgeluidjes en een galm op haar stem. De dame zingt met veel gevoel en eigenlijk ervaar ik nu al een regelrechte uitnodiging om mijn Arya vaker op het hoofd te zetten.
Zodra ik een EE1 Plus opneem pal voor de Naim ervaar ik dat Heather’s stem groter wordt, tegelijk is de slis zachter van aard. Mondgeluidjes komen verder los. Er ontstaat meer ruimte in het stereobeeld en het volume lijkt zelfs omhoog te zijn gegaan. Wat na controle daarop absoluut niet het geval is. Stem en piano verkrijgen meer impact en power. Zong Heather al gevoelig, nu staan mijn haren op mijn arm overeind. Alles heeft een streepje extra gekregen, hoorbare winst is eenvoudig te herkennen.
Anne Akiko Meyers staat zonder EE1 Plus net voorin mijn hoofd. Haar viool is goed geaccentueerd, het orkest is achter en rondom haar stevig aanwezig. De weergave is wat vlak op een hoofdtelefoon in vergelijk met mijn luidsprekers. Daarop komt Anne beter uit de verf in een groter stereobeeld. Zonder EE1 Plus niet zo heel erg indrukwekkend wat ik beluister. Met een EE1 Plus speelt zowel Anne als het orkest ruimtelijker en spitser, meer hoorbare nuances in het orkest. Haar viool is scherper afgebakend, verkrijgt pit en levendigheid. Zo is de hoofdtelefoonweergave herkenbaarder in vergelijk tot luidsprekers, zit muziek minder in het hoofd gevangen, komt verder naar voren. Het stereobeeld wordt groter naar links en naar rechts, met extra snelheid in het spel.
De stem van bandleider Mark Knopfler van Dire Straits staat zonder EE1 Plus in het voorhoofd, stereobeeld gaat goed naar links en rechts, elk instrument heeft een plekje. Gitaarspel is snel, houdt aan met lange tonen. Daarbij is op de achtergrond een orgel steeds aanwezig, net als zacht slagwerk. Stop ik een EE1 Plus weer tussen de apparaten dan maakt het apparaatje de stem van Mark duidelijker verstaanbaar en groter. Tussen instrumenten neemt de scheiding toe. Tijd om met de pootjes van een EE1 Plus te spelen. Ik draai ze een slag los zodat ze niet meer strak tegen het kastje zitten en bemerk een idioot verschil. De weergave is helderder, minder drukkend en groter. Ik laat ze verder steeds een beetje los zitten. Speel nogmaals Nova en Meyers, ook daar ontstaat een streep extra in positieve zin.
Echt doen!! De pootjes wat losser zetten!
Met luidsprekers aan de slag
Over naar muziek spelen met luidsprekers. Heather zonder een EE1 Plus maakt muziek met veel diepte in het stereobeeld. De galm op haar stem is duidelijk, net als het slissen. Haar stem staat op zithoogte. Muziek is een tikje ruig in vergelijk met een hoofdtelefoon. Zet ik de EE1 Plus er weer tussen dan verkrijgt haar stem opnieuw een extra dosis power. Is helderder en het kleine randje aan het slissen is verdwenen. Heesheid blijft, dat hoort bij Heather. Er is meer gemak in de weergave, een zekere rust ontstaat. Nu lijkt het meer op wat ik hoorde via mijn hoofdtelefoon. Stembuigingen zijn duidelijker en je snapt beter waar ze over zingt. Er zit echt winst in de mate van gevoeligheid die Heather in het nummer naar voren wil brengen.
Anne Akiko Meyers speelt ook zonder een EE1 Plus lekker pittig met veel nuances in haar vioolspel. Het orkest staat breder in de ruimte dan de fysieke opstelling van de luidsprekers. Toch speelt het allemaal haastig, eigenlijk verwacht wat meer rust. Met een EE1 Plus voelt de haast een stuk normaler aan, is het orkest niet alleen breder geworden maar neemt ook diepte in het stereobeeld toe. Soloviool heeft extra kracht, merkbaar ruimer en losser.
Dire Straits tot slot zonder EE1 Plus. Ik luister naar een duidelijk verstaanbare stem. Naar muziek die goed los van de weergevers komt. Het orgel dat ver naar achteren staat. Gitaren komen juist naar voren en het slagwerk blijft zachtjes aanwezig. Met een EE1 Plus komt het orgel meer vrij van de rest, is eenvoudiger te volgen in het geheel. Gitaar laat zich lastiger herleiden naar de speaker, staat een stukje meer naar voren en is helemaal los en vrij. De stem van Knopfler is nog altijd te laag gepositioneerd. Slagwerk is iets beter aanwezig dan zonder EE1 Plus. Samengevat neemt met een EE1 Plus het luisterplezier toe, wordt de weergave levendiger en volgt een betere uitsplitsing van de diverse instrumenten. Niet te vergeten, het stereobeeld is met EE1 Plus breder.
Van decentraal naar centraal
Vervolgens heb ik de EE1 Plus neergezet direct achter mijn centrale LHY-switch. Dat is vóór een ADOT koper-naar-glas converter en dus ook vóór mijn Melco switch waarachter Naim en Auralic staan. Met deze plaatsing neemt het effect van een EE1 Plus wat af en hou je pakweg 75 procent van de winst over. Muziek speelt nog steeds rustiger, ietsje slomer, wel met een mooie volle klank. Muziek komt net wat minder vrij van de weergevers dan daarnet in een decentrale opstelling. Dat gaat zeker voor Anne op. Zij speelt weer wat gehaaster alsof er een EE1 maar dan zonder Plus aanwezig is. Wel lekker ruim en pittig in de viool.
Er is behoud van de power waar ik een EE1 Plus al om waardeerde. Voor wie meerdere systemen in huis heeft is dit een prima plek. Zorgt voor een perfecte isolatie tussen router en switches onderling op dit punt. Toch pleit ik in dat geval voor twéé EE1 Plussen, want Heather krijgt nu een hardere stem, hard in de zin van minder gepolijst, niet als in luider. Wederom is haar zang erg mooi, helaas minder gevoelig dan met de EE1 Plus net voor de streamer. Het stereobeeld behoudt veel diepte, denk aan stem ten opzichte van piano, haar stem staat nu ook op een menselijke hoogte. Wat voor een juiste hoogte plaatsing eerder niet lukte gaat gek genoeg nu wel gebeuren! Heather komt wat dichterbij de luisteraar. Kortom het is het experimenteren waard om uit te vinden waar het beste resultaat wordt geboekt, zelfs al ervaar ik een ietsjes minder romantische zang met een EE1 Plus centraal opgesteld. Mijn keuzestress gaat mogelijk aan u voorbij als u slechts één belangrijke netwerkspeler in huis heeft.
Met mijn hoofdtelefoon op beleef ik eenzelfde resultaat, iets van de magie die een EE1 Plus decentraal voor Heather bracht is verdwenen, terwijl anderzijds veel pluspunten overeind blijven. Zoals de rust, de ruimtelijkheid, het naar voren plaatsen van het stereobeeld in mijn hoofd en minder nadruk leggen op een slis. Ditmaal geen haren die overeind gaan staan, wel blijft het fijn luisteren. Anne speelt nog steeds lekker levendig en groot, dus altijd winst ten opzichte van een systeem dat het moet doen zonder EE1 Plus.
De Plus gaat zeker een gewone EE1 voorbij in prestatie. Accentueert de verschillen in een transparant systeem. Dire Straits muziek blijft gedragen worden door het orgel, brengt gitaar wat minder nadrukkelijk aan de linkerkant. Mark’s stem is met EE1 Plus warm en vol. Prettig en passend bij de muziek.
Zeker een Plus!
Ik haal terug in herinnering welke positieve invloed een eerdere English Electric EE1 bracht in mijn ethernet opstelling, al was het netwerk indertijd iets anders ingericht. Toch durf ik in volle overtuiging te stellen dat de EE1 Plus een paar stappen verder gaat dan zijn goedkopere variant. Indien het aanwezige systeem zich daartoe leent, in de zin van genoeg resolutie, juiste opstelling, getuned met goede kabels, dan is het verschil snel waar te nemen en steeds reproduceerbaar. Over kabels gesproken, stugge kabels tillen de EE1 Plus soms van zijn ondergrond. Een EE1 kun je met zijn lichte gewicht achter een set hangen, een Plus versie vraagt om een eigen plekje waarbij rekening wordt gehouden met de kabel lay-out achter de apparatuur.
Lees ik mijn verslaglegging van destijds met een EE1 nog eens na, dan lees ik dat een EE1 achter een Melco S100 switch maar een geringe verbetering gaf. Terwijl een EE1 Plus een duidelijk hoorbaar een verschil in positieve zin weet te maken. Zelfs achter een kostbare switch die hogelijk wordt gewaardeerd door audiofielen werkt de EE1 Plus. Laat staan achter een eenvoudige switch die het moet stellen met een muurplug als voeding. Is dat laatste uw situatie, dan geef ik u ernstig in overweging om bij een keuze tussen een betere switch of een EE1 Plus die laatste als eerste te gaan proberen en pas daarna bijvoorbeeld een English Electric switch en/of voedingsupgrade. Voor mij is de overweging: plaats ik een EE1 Plus centraal of decentraal? En indien decentraal, waar dan? Bij mijn Naim of bij mijn Auralic? Of bij alle drie aanwezige streamers, want er staat in de huiskamer ook een S100 en een Auralic. Dat zien we dan later wel weer, eerst de EE1 Plus teruggeven aan Lexicom Multimedia in Leidschendam, die het apparaat best wil uitlenen aan elke serieus geïnteresseerde. Ik kon van die mogelijkheid gebruik maken, u vast en zeker ook.
English Electric EE1
799 euro | www.lathamaudio.nl
Met dank aan Lexicom Multimedia | www.lexicommultimedia.nl
Beoordeling 5 / 5