HI-VISITAVNUE

Audio Physic bij AVNUE: "Ze toveren met de ruimte"

Jamie Biesemans | 08 juli 2025 | Audio Physic | Importeur: GVR Audio Import BV

Audio Physic staat sinds kort weer op het menu bij AVNUE in Eindhoven (en bij een aantal andere winkels). Er zijn nochtans luidsprekermerken genoeg om uit te kiezen. Waarom dan net de speakers van deze veertig jaar oude Duitse fabrikant voeren? Tijd voor een gesprek met Menno van AVNUE, wiens liefde voor Audio Physic niet van gisteren is.

Audio Physic

Het Duitse Audio Physic bestaat al ruim veertig jaar. Het is dus wellicht geen onbekende voor vele lezers, met dank aan gewaardeerde modellen als de Cardeas of de Avanti. Misschien dat die erkenning op korte termijn nog wel wat groter zal worden. Recent is de zichtbaarheid van het merk in de Benelux namelijk heel wat groter geworden, nadat de distributie van Audio Physic in handen kwam van GVR Audio Import. Diezelfde partij zorgde al dat de elektronica van Leema Acoustics, Hana-cartridges en de spectaculaire draaitafels van Acoustic Solid bij ons in de winkels kwamen te liggen.

Onder andere bij AVNUE in Eindhoven dus, waar ik een demo ga krijgen van een Audio Physic Tempo-paartje Ă©n om met medewerker Menno Diepstraten te praten. Waarom staat het Duitse merk nu in de kijker bij de speciaalzaak op de Geldropseweg – die toevallig genoeg ongeveer op hetzelfde moment werd opgericht als Audio Physic zelf?

De terugkeer van het merk 

Bij AVNUE duiken wel vaker redacteurs van HIFI.NL/.BE, incluis mezelf. Het is immers een ruime winkel met een boeiend assortiment en sympathieke mensen, en drie luisterruimtes die wel eens mogen geleend worden voor wat luisterwerk. Het is in een van die akoestisch goed afgeregelde kamers dat we afspreken met Menno en met Joost van den Bosch van GVR. De bedoeling? Om wat muziek te beluisteren op een paar fraaie Tempo-speakers van Audio Physic, aangestuurd door een mooi setje van Naim Audio. Eerste indruk: het is een geslaagd partnership. Geen toeval natuurlijk, want Menno heeft de combinatie gekozen net omdat ze goed samengaan.

Daarnaast zijn we bij AVNUE om nader kennis te maken met het Duitse merk uit het stadje Brilon, te situeren iets ten noorden van skioord Winterberg. Een aantal weken daarvoor liepen we al langs bij de stand van Audio Physic op High End MĂŒnchen. Wat toen enorm de interesse wekte was de bijzondere interne opbouw van de opengewerkte speaker die daar in een hoek geparkeerd stond.

Nagenoeg elke grote luidspreker heeft binnenin wel extra versteviging (bracing), meestal uit een dikker MDF. Audio Physic gebruikt echter een lichtgewicht sandwichmateriaal om de luidsprekerkast in compartimenten in te delen, een heel andere aanpak. Deze opmerkelijke keuze was al een serieuze hint dat de luidsprekerbouwer sterk inzet op het ontwikkelen van goede oplossingen.

Het aanbod bij Audio Physic is ingedeeld in drie grote families. Het begint bij de premium Classic-speakers, waarvan er zeven modellen bestaan. Veel, maar dat heeft ook te maken met specifieke luidsprekers voor surround. Vier vloerstaanders maken wel duidelijk dat het merk sterk gelooft in torens. Maar – en dat is helemaal Audio Physic – wel met zeer slanke varianten die heel ‘licht’ in de woonkamer kunnen staan.

De hogere Reference-lijn omvat niet minder dan zes vloerstaanders, telkens met een heel eigen naam, gaande van Tempo tot Cardeas. Daarnaast zijn er nog vier andere Reference-speakers, twee boekenplankspeakers en twee modellen die eerder passen in een thuisbioscoopverhaal. Opnieuw gaat het weer om heel ranke speakers, die vanuit de bank gezien heel smal overkomen. Heel typerend voor Audio Physic is dat de torens achteroverhellen. Dat doet ze dynamischer ogen in een ruimte en moet ook zorgen dat muziek perfect getimed bij de oren van de luisteraar wordt aangeleverd. Die correcte time-alignment moet zorgen dat instrumenten natuurlijk klinken. Ook de breedte en diepte van een soundstage wordt er mede door bepaald. Belangrijke zaken, dus.

Het vlaggenschip van Audio Physic is de Medeos. Zoals het schijnbaar hoort voor een luidspreker die wil wedijveren met de beste weergevers, is het een design dat grenzen verlegt. Ook op vlak van gewicht, want deze kloeke toren tikt af op 175 kg. De Medeos is een vijf-wegspeaker, bovendien best ongewoon mag genoemd worden. Het laag wordt geleverd door acht 11-inch woofers in een push-push-opstelling, aangevuld door – houjevast – zeven midrange-drivers en een enkele tweeter.

Een designelement dat bij veel modellen terugkomt is de blinkende kast. Niet vanwege een hoogglanslak, wel omdat de speakerbehuizing bestaat uit een laag glas op MDF gemonteerd. Niet met schroeven – dat zou vibraties doorgeven – maar wel met een slim omhangsysteem op basis van klevende strips. Hierdoor zit er ook lucht tussen de MDF en het glas.

Met een scheut magie 

Er is al langer een band tussen Audio Physic en AVNUE, die eertijds zoals Eindhovenaars weten als Audio TV Centrum door het leven ging. Menno was er vroeg bij: “De allereerste Audio Physic-luidspreker die ik ooit hoorde was een Spark. Die heb ik jaren later gekocht als tweede paar speakers. Het was een heel kleine, smalle vloerstaander met een heel klein woofertje. Maar het speelde zo mooi."

"Het voelde aan alsof ze muziek in de kamer projecteren. Elke Audio Physic die je hoort – en dan nog meer de schuine modellen – toveren met ruimte. Dat vind ik het mooiste aan het merk.” De echte liefde voor het merk werd nog voor de latere aankoop van de Spark-speakers aangewakkerd. “Ja, dat klopt, echt verleid werd ik door de Tempo 2. Dat was de eerste Tempo – waarom die dan een ‘2’ droeg weet ik niet”, grapt Menno. “We kregen toen een limited edition binnen in Bird’s Eye Maple. Ik dacht meteen: ‘Oh, die moet ik echt hebben’.”

Dat is natuurlijk het gevaar als je als muziekliefhebber een baan vindt in een hifi-winkel, denken we dan. Vroeg of laat ga je zelf overstag. “Ik moet zeggen dat die finish op die speaker zo mooi was. Het was heel clean, 2-weg, een tweeter en woofer, geen woofers aan de zijkant zoals Audio Physic tegenwoordig wel toepast. Na een weekendje thuis spelen heb ik het maar gedaan.” Het merk spreekt Menno duidelijk aan, de ‘terugkeer’ van Audio Physic naar Nederland en specifiek AVNUE maakt hem zichtbaar gelukkig. “Ja, als je de speakers van nu hoort, hoor je meteen de connectie met de luidsprekers van vroeger. Er zijn tussendoor modellen geweest die niet van de huidige ontwerper zijn, die eigenlijk de oude is die teruggekeerd is. Die heeft wel een bepaalde magie er overheen gegooid. Het is heel herkenbaar.”

Balans in muziek en design 

Ok, dat ze in de smaak vallen is duidelijk. Maar waarom juist? “Als ik Audio Physic omschrijf, dan denk ik altijd aan vrij smalle luidsprekers met kleine woofertjes, altijd netjes achterhellend qua design, en met een enorm grote soundstage. Ze zijn niet overdreven fors, niet overdreven stevig in het laag, maar wel zo mooi in balans.” 

En qua versterking? Het huwelijk tussen Naim en de Audio Physic Tempo-speakers die we konden beluisteren zat duidelijk goed. “Ik denk dat ze veel baat hebben bij een versterker met een mooi verzorgd middengebied, omdat Audio Physic de neiging hebben om veel informatie weer te geven. Als je daar een snelle, analytische versterker op hangt, dan kan het te kaal klinken. Een Naim is een goed voorbeeld van een versterker met een mooie presence in het midden en is vrij dynamisch, Arcam bijvoorbeeld is iets droger qua klank, maar ook met een fraai middengebied. T+A gaat er ook goed op, dat is volle, rijke versterking.

Apparatuur is een ding, plaatsing in de ruimte is minstens even belangrijk. Fabrikanten hebben soms de neiging om de impact van die factor te minimaliseren, iemand als Menno heeft er vaak wĂ©l een visie over. Ze moeten immers ook die speakers gaan leveren en opstellen bij iemand thuis. Dan moet het wel goed klinken, of het lijkt alsof er slecht advies is gegeven. “Plaatsing is bij de Audio Physics wel belangrijk, wat afstand van de muur vergroot het geluidsbeeld”, beaamt Menno, “maar ze zijn ook niet superkritisch als het gaat om akoestiek. Dus als je een kneiterharde kamer hebt of het is net heel gedempt, dan kun je er volgens mij nog goed geluid uit krijgen. Dat is zeker niet voor elke speaker zo.” “Dat klopt”, gooit Joost van GVR ertussen, “maar het is echt wel belangrijk dat die versterker inderdaad een mooie midweergave bezit en voldoende vermogen kan leveren.”

De eeuwige zoektocht 

Het fundament van Audio Physic is de kennis van oprichter Joachim Gerhard en de huidige ontwerper Manfred Diestertich. Interessant weetje: Gerhard richtte na zijn technische studies eerst met een partner een kunstgalerij voor moderne werken op waar ook high-end audio een plek kreeg. Misschien liggen daar wel de wortels voor de gestroomlijnde designtaal van de Audio Physic-speakers? De technische kant was echter even belangrijk. “Ik heb Manfred nooit echt gesproken”, zegt Menno, “maar mijn indruk was altijd dat ze proberen een eenpuntsbron te creĂ«ren. Door de tweeter en middentoner heel dicht bij elkaar te zetten, soms zelfs al enige bezetting. En dan later die woofers aan de zijkant. Je hoort niet dat er verschillende drivers spelen.”

Het gebruik van een sandwichmateriaal als bracing in de kast vonden we al een sterke indicatie dat ze bij Audio Physic bezig zijn met onderzoek. Naar details misschien, maar daar zit ook het ook. Joost haalt er even wat conusmateriaal bij. Eerst van een oude aluminium driver van Audio Physic, die als je het laat vallen op een tafel hard en metaalachtig klinkt. “Manfred heeft er een paar jaar aan gewerkt, maar dit is de nieuwe versie met een spanring.” Als je deze losse conus laat vallen, dan krijg je een droge ‘tok’. En dat is het. Veel beter gedempt dus, en met minder kans op break-up in een hoorbare frequentie.

“Dit is trouwens die ceramic foam (het sandwichmateriaal, nvdr). Het komt dus eigenlijk van de olie-industrie, waar het gebruikt wordt voor filtering bij het raffineren. Manfred heeft het getest en nu zit het overal in de speakers. Het is enorm stijf, ideaal voor de tussenschotten in een luidspreker. Zo is hij continu bezig, op zoek naar manieren om hun slagzin ‘no loss of detail’ waar te maken.”

Het geheel telt 

We zoomen in dit artikel heel sterk in op een specifiek aspect, de luidsprekers van Audio Physic. Dat heeft natuurlijk te maken met de opstelling die voor me is klaargezet en het nieuwsfeit dat het merk bij AVNUE weer beschikbaar is. Maar, benadrukt Menno, “naar klanten toe spreken we meer en meer over heel het gerecht, niet zozeer de aparte ingrediĂ«nten. We willen dat het totaalbeeld gewoon compleet klopt, van voren naar achter.” Speakers aanprijzen die zonder de juiste ontkoppeling niet goed klinken bijvoorbeeld, dat doet Menno liever niet. “Ik realiseer me dat het geld kost en ik communiceer er liever vooraf transparant over, maar ik wil het wel laten horen. Dan kan de klant het horen en zelf beslissen."

"Ik vind Audio Physic een dankbare aanvulling op het aanbod. Er zijn zoveel mensen die komen aankloppen met een nieuw speakermerk, maar hiervoor kiezen we met plezier. De prestatie zijn uitstekend Ă©n het design spreekt ook veel mensen aan.” | kijk voor meer informatie op avnue.nl en gvraudio.eu

MERK





EDITORS' CHOICE