AVI Neutron...als je het snel fonetisch uitspreekt lijkt het een cartoonfiguur die uit Jetix weggelopen is. Hoe anders is het onderwerp van deze recensie, de AVI Neutron IV. In het Verenigd Koninkrijk heeft de AVI Neutron een ware cultstatus weten te bereiken en diverse prijzen in de wacht weten te slepen. De huidige Neutron van AVI is een zogenaamde ‘Mark IV’. De vierde generatie Neutron dus, want AVI maakt ze al sinds 1994 en weet ze continue weer te laten groeien.
Qua geluid dan, niet in omvang. Want compact, zeer compact, eigenlijk gewoon klein, dat zijn ze. Met een kastvolume van nog geen 5 liter zijn dit echte minimonitors. De behuizing is leverbaar in echt kersenfineer of fineer zwart en een afneembaar zwart frontdoek onttrekt de 25 mm Scanspeak tweeter en een custom made 12,5 cm Vifa woofer(tje) aan het zicht. Aan de achterzijde bevindt zich één paar luidsprekeraansluitingen en een basreflex uitgang.
De Neutron is een zeer compacte, neutrale verschijning die nauwelijks visuele aandacht op zichzelf afroept. Geen ‘sexy’ verschijning met gebogen behuizings-vormen of over-gepolitoerd exotisch materiaalgebruik. De bouw- en fineerkwaliteit is goed en met nauwe toleranties, maar niet enorm opvallend.
De enkelvoudige luidsprekeraansluiting is stevig en functioneel, geen echte of WBT achtige kloon maar een prima schroefaansluiting voor losse draad en spade, met een vergulde kern die ook banaan accepteert.
De Neutron is in twee versies leverbaar; een passieve versie (onderwerp van deze recensie) en sinds kort is er ook een actieve versie leverbaar waarbij - als een soort ‘piggy-bag’ - een AVI 150 Watt versterker op zijn rug geschroefd zit. AVI noemt het een Amp-Pak en deze kan behalve op de Neutron ook worden geleverd op de Pro Nine Plus of Duo luidspreker van AVI. De Neutron met zo’n Amp-Pak op zijn rug kost 1650 euro.
Inzet als actieve studiomonitor is volgens mij een beoogd inzetgebied voor deze versie. Als surround monitor in een 5.1 (of meer) opstelling, of stereo opstelling aangestuurd door een voorversterker, behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Volgens AVI heeft de Neutron gewoon een breed inzetgebied, varierend van thuisgebruik tot monitoring in studio’s.
Toegepaste techniek (AVI’s “Coincident Driver Technology”)
Wat maakt nu de Neutron zo speciaal dat we ondertussen de vierde generatie mogen beluisteren? AVI spreekt over de “Coincident Driver Technology” die is toegepast. De filosofie achter deze techniek is dat het menselijk gehoor minder gevoelig is voor kleine volumeschommelingen bij verschillende frequenties dan faseverschillen. Sommige luidsprekerfabrikanten proberen de volume(amplitude) wisselingen middels complexe scheidingsfilter ontwerpen te compenseren maar introduceren hiermee weer mogelijk faseverschillen tussen de verschillende eenheden in de luidspreker. Het door AVI in haar scheidingsfilter toegepaste CDT zou ervoor zorgen dat de signalen op exact hetzelfde moment en voltage de verschillende eenheden bereiken binnen één octaaf aan beide zijden van de wisselfrequentie. Om dit te realiseren wordt, naar eigen zeggen, gebruik gemaakt van een kostbaarder en complexer scheidingsfilter dan gebruikelijk is in deze prijsklasse. Laten we maar eens gaan luisteren want uiteindelijk dient techniek het doel te dienen.