Met grote schaamte moet ik bekennen dat de Xindak FS01 luidsprekerkabels welke onderwerp van deze recensie zijn al maanden in de kast liggen. Op de laatste VAD show werd ik hier door importeur Hifi4you fijntjes op geattendeerd. Waarom de kabels zijn blijven liggen, in ieder geval niet om dat de prestaties ondermaats zijn!
Xindak FS01
De Xindak kabels worden geproduceerd in China en door importeur Hifi4you naar Nederland gehaald naast een aantal elektronica producten van hetzelfde merk. Dat Xindak geen eendagsvlieg is en ook geen nieuweling blijkt uit het feit dat er al sinds 1988 audioapparatuur geproduceerd wordt. De FS01 is verpakt in een fraaie kartonnen doos met venster en de kabels zelf liggen gedrapeerd in een op zijde lijkende stof. Het geheel oogt decadent op het randje van kitsch waar de herkomst waarschijnlijk debet aan is. De kabel zelf is plat en breed en, een soort lint, met aan beide zijden een forse aluminiumkleurige cilinder net voor de pluggen en spades. In deze cilinders zitten volgens de fabrikant ringen die RF straling moeten uitbannen.
Op de cilinders staat bovendien middels pijlen de signaalrichting aangegeven. De mantel van de kabel is uitgevoerd in zwart met goudaccenten. Dit geeft de kabel een oosterse uitstraling net als de verpakking. De kabel is weliswaar breed maar dun en buitengewoon flexibel zodat de kabel redelijk makkelijk te verwerken is. Alleen de cilinders aan de versterker kant zijn wat lastig wanneer de apparatuur dicht tegen een wand of in een kast geplaatst is. De kabels die ik ter beschikking heb zijn aan de versterkerkant voorzien van 4mm banaanstekkers en aan de luidsprekerkant van spades. Alles is verguld en ziet er stevig uit. Over de exacte opbouw van de kabel is weinig informatie te vinden behalve dat er gebruikt gemaakt wordt van single crystal zuurstofvrij koper. Een boekje wat de importeur mij op verzoek toezendt geeft iets meer duidelijkheid. De single crystal zuurstofvrije koperstrengen zijn slechts 0,1mm. dik en 20mm. breed. Deze worden verwerkt middels een gepatenteerde sandwich technologie. Door gebruik te maken deze techniek zou er een erg lage inductie ontstaan wat resulteert in een bijzonder lage faseverschuiving.
Wat een heldere en transparante weergave tot gevolg zou hebben.
Aansluiten
De kabels hebben een single wire configuratie en worden dus aangesloten op de vM MA240 geïntegreerde versterker. De stekkers klemmen prima en aldus ontstaat aan de versterkerzijde een stevige verbinding. Wel moet er enigszins omzichtig omgegaan worden met de kabels door de grote cilinders die er aan zitten. Aan de luidsprekerzijde worden de spades aangesloten op de binding posts van de Spendor S3 monitor speakers. De koperen bruggetjes worden achterwege gelaten en de terminals worden met een draadbrugje van Supra Ply 3.4 doorverbonden. Hier ogen de duidelijk in het zicht zittende cilinders bijzonder high-end en bezoekers stellen me regelmatig de vraag: “Wat zit daar aan die kabels?†De platte kabel laat zich makkelijk verwerken en schreeuwt ondanks zijn afwijkende uiterlijk niet om aandacht. De rest van de set blijft ongewijzigd, dus als bronnen de Clearaudio Champion en Cambridge 540D. Phonotrap de vM PHM3 en alle interlinks van Sharkwire naast de referentie SQ88 G5 Classic MKII van Siltech. Qua prestaties moet de Xindak zich gaan meten aan de normaal in gebruik zijnde vM SCR3 zilveren luidsprekerkabel.