Sociaal bewogen drama met een flinke dosis humor, dat is een cocktail waarop Britse filmmakers het patent lijken te hebben. Uitgangspunt is het historische gegeven van de staking in 1968 van de vrouwen in de Ford fabriek in Dagenham. Ze maken de bekleding voor de autostoelen, wat ten onrechte als ongeschoold en daarmee slecht betaald werk gezien wordt. Belabberde arbeidsomstandigheden leiden tot harde actie.
In het begin vinden de mannen het nog wel grappig, die stakende vrouwen. Gesteund door de mannelijke chef (Bob Hoskins) ontpopt Rita (Sally Hawkins, bekend uit Mike Leighs Happy-go-lucky) zich van een timide werkneemster tot een bevlogen stakingsleidster.
Gedragen door haar collega’s laat ze zich niet afserveren door de zelfgenoegzame vakbondsleiding en wijkt evenmin voor intimidatiepogingen van de Ford directie.
Zelfs de druk van de mannelijke collega’s (inclusief haar man) die hun ware seksistische aard tonen als de fabriek tot stilstand komt door de staking breekt het verzet niet.
Uiteindelijk komt het tot een bezoek aan de vrouwelijke minister van economische zaken, ludiek neergezet door Miranda Richardson (de koningin uit Blackadder) en wordt er geschiedenis geschreven.
Nigel Cole bewees al hoe goed met dit soort thematiek overweg kon in zijn succesfilm Calandar Girls. Goed en kwaad staan helder tegenover elkaar in de hoedanigheid van vrouw respectievelijk man, en Rita is een ware held.
Van subtiliteit moet deze hartverwarmende feel-good film het niet hebben en Made in Dagenham wint ook niet de originaliteitsprijs. De sentimenten worden zwaar bewerkt, met onder meer een sterfgeval van Rita’s naaste collega. Het is echter onmogelijk om niet geroerd te raken door de levendige, op persoonlijk niveau getoonde strijd tegen de nostalgische achtergrond van de in beeld en muziek tot leven geroepen sixties. De cast vol kleurrijke types maakt er ondanks de pijnlijke strijd een vrolijke boel van, het spelplezier spat aanstekelijk van het scherm.
Aan het eind van de film zijn nog eventjes de echte Dagenham girls te zien, zoals vaak bij verfilmingen van een stukje recente geschiedenis. Als extra is er een flinke reeks niet gebruikte scènes op de DVD te vinden, die gerangschikt volgens de loop van het verhaal een aardige toevoeging biedt.
Aanvullende informatie:
VK, 2010
Speelduur 113 minuten
Regie: Nigel Cole
Scenario: William Ivory
Productie: Elizabeth Karlsen, Stephen Woolley
Muziek: David Arnold
Met: Sally Hawkins, Bob Hoskins, Andrea Riseborough, Rosamund Pike, Miranda Richardson
Extra: Deleted scenes (13 minuten)
Beeld: 2,35:1 anamorf, extra niet anamorf
Geluid: DD 5.1, Engels gesproken
Uitgave: Cinéart www.cineart.nl
Distributie: Twin Pics
Website