Onlangs voerde ik een discussie met een forumlid over het zelf bouwen van apparatuur en de kostenbesparing die mogelijk is. Dat was een aangename wisseling van gedachten waarbij wij beiden standpunten naar voren brachten die hout snijden. Ik wil u de essentie u niet onthouden. De discussie ontstond rondom kabels. Het meest oprispende onderwerp van gesprek lijkt het wel eens. Maar ging als snel in de richting van het zelf bouwen van versterkers en de enorme besparing die je kunt halen. Nu zet ik daar enige kanttekeningen bij, tenzij je een goed ontwerp namaakt. Want als je zelf gaat experimenten lopen de kosten als snel flink op. Buisje hier, elco-tje daar, weerstandje zus en trafo-tje zo. Voor je het weet heb je een kast vol rommel. Is het dan nog reëel te spreken over hoeveel je versterker heeft gekost als je alleen de onderdelen telt die in de laatste versie zitten?
Ik heb zelf al heel wat afgeknutseld in mij leven, versterkers modificeren, luidsprekers bouwen, draaitafels modificeren etc. Dus ik weet ook wel een beetje waar ik over praat. En ik weet dat in huiskamers de mooiste dingen worden gemaakt. Maar men vergeet nogal eens dat als je er van moet leven worden de prijzen in eens heel anders zijn. Ga maar eens een versterker in serie bouwen en verkopen aan winkels als boterham. Promotie, kilometers, logistiek, inkoop, voorraad, service, reclame, belasting, BTW, sociale lasten, pensioenvoorziening, rente aflossing, voorfinanciering, verzin het maar. Ik denk dat iedereen schrikt van de prijs die het apparaat dan meekrijgt. Heel erg schrikt. Daarom is zelfbouw met onderdelen nooit vergelijkbaar met een winkelprijs. Verder ken ik tientallen mensen die met een soldeerbout niet verder komen dan een gat in het tafelkleed branden. Of een weerstand niet kunnen onderscheiden van een 6922 buis. En daarom gaan vaak vergelijkingen zelfbouw versus kant-en-klaar mank. Wat niet wegneemt, dat een eigen gebouwde set heel goed kan presteren. Vandaag de dag kom ik zelf niet veel verder meer dan eieren verven voor de Pasen. Voor de rest heb ik de handen vol met eigen en redactioneel werk.
Van knutselen naar professie kwam ik deze week tegen bij Guido Tent van Tentlabs. Guido modificeert apparatuur door daar complete modules in te zetten. Mijn Teac loopwerk heeft die avond een nieuwe klok gekregen met een eigen voeding. Het resultaat leest u ergens in mei, maar op voorhand een tipje van de sluier? Zoals het klokje in de Teac tikt,…… Wonderlijk hoeveel er nog uit de oude cd te halen valt als de schakelingen in de speler optimaal zijn. Ik zag bij Guido trouwens een aantal andere projecten die zeer interessant zijn en te zijner tijd vast een plekje op deze site vinden. Ik stond daar met de printjes in de hand en vroeg mij af waarom ze zoveel geld kosten. Om direct daarna aan mijn eigen woorden te denken gericht aan het forumlid. Zelfs dit klokje en de ogenschijnlijk eenvoudige voeding hebben vele prototypes gekend en zijn geëvolueerd in de tijd. En dat vertaalt zich in de verkoopprijs. Die overigens nog ver onder die van de concurrent ligt, heel ver. Zoals ik mijn hobby uitleef naast een full time baan bij de grootste post bezorger van Nederland, heeft Guido zijn professie bij de grootste gloeilampenfabriek. Wij beiden doen “het er even naast”. Dat drukt de prijs van de Tentlabs producten. Guido heeft zijn sporen in audio allang verdiend, getuige zijn vele werk met buizen apparatuur en zijn samenwerkingen (op digitaal niveau) met mensen als Van Willenswaard, Grimm, Heijligers en De Jong. Zeer interessant, zeer gepassioneerd.
De kwasten gaan uit de kast, de verfdoos op tafel. Ik ga eieren verven voor het Paasontbijt. Op tweede Paasdag naar de meubelboulevard. Lekker Hollands in de file en met de meute mee. Ik denk een keer naar Naaldwijk. Daar is namelijk audio gecombineerd met design meubilair te vinden. Juist iets voor mij.
Fijne Pasen!
Met vriendelijke groet,
René van Es
Hoofdredacteur hifi.be