COLUMN

Waterlanders

René van Es | 01 juli 2004

Het was de week van de waterlanders. Geen tranen met tuiten van kleine kinderen maar vochtige ogen van volwassen mannen. Phil van Deijk beet het spits af.

WaterlandersHij kreeg een voorversterker in huis waar hij al lang van droomt en mocht bovendien snuffelen aan andere eind- en voorversterkers van het beroemde merk. Noem Phil de naam Audio Research en hij krijgt warme gevoelens en zacht glanzende ogen. Toen de LS25 Mk2 voorversterker na het schrijven van de recensie verdween uit zijn huis, zag ik hem met moeite zijn emoties wegslikken. Toch zag hij kans redelijk nuchter een verslag te schrijven en zich niet te verslikken in superlatieven die meer op gevoel zijn gebaseerd dan op kwaliteit. Iets dergelijks gebeurde ook bij Björn Mateijsen die een McIntosh AV control center aan zijn oog en oor voorbij zag en hoorde trekken. Een tweede gigant uit de USA met een reputatie die berust op pure “proud of ownership” en waarvan eigenaren op slag natte neuzen en ogen krijgen. Ook van zijn bevindingen doet hij kond op de website. Ik hoop dat u de ogen droog zult houden tijdens het lezen.

Waterlanders ook in de ogen van Dick Advocaat. Ik ga het niet uitmeten, maar hoe een deel van Nederland reageert doet je afvragen of wij nog wel normaal met elkaar om kunnen gaan. Binnen en buiten de sport nemen bedreigingen toe. Als iets je niet zint, dan roep je op tot agressie of zelfs tot moord en doodslag. Geen Nederlander lijkt daar meer aan te kunnen ontkomen, niet in de grote steden maar onderhand ook niet meer in dorpen. Zelfs televisie presentatoren roepen publiekelijk op tot steniging. Terwijl wij tolerante Nederlanders steniging in het Midden Oosten en Afrika terecht verwerpelijk en baarbaars vinden. Hoe groot is dan bovendien de verontwaardiging als je voor dergelijke uitspraken op je vingers wordt getikt. Bedreigingen vinden zelfs hun weg in audioland. En dan gaat het echt niet om niet nagekomen service of garantie. Nee, helaas strekt het zich steeds verder uit. Allochtonen moeten integreren in Nederland en de Nederlandse cultuur overnemen, als ze dan maar niet in agressie worden onderwezen tijdens inburgeringcursussen.

Een traan kun je laten om de langzame opmars van DAB (Digital Audio Broadcasting) wat ons een storingsvrije radio ontvangst garandeert maar wat uiterst traag op gang komt. Slechts regio’s om grote steden kunnen (nu en straks) de DAB uitzendingen ontvangen en dan alleen nog maar van een heel beperkt zenderpakket. Waarom DAB zo langzaam ingevoerd wordt is mij niet geheel duidelijk, maar het heeft vast met geld te maken wat de overheid deels ter beschikking moet stellen of met geld dat de overheid binnen wenst te halen via etherlicenties. De kip en het ei situatie vertaalt zich naar het hardware front. Weinig handelaren investeren in DAB ontvangers waardoor de populariteit niet toeneemt, wat natuurlijk te maken heeft met het beperkte aanbod van zenders en ontvangst gebieden. Terwijl de overheid (en de handel) toch zo goed zou kunnen verdienen aan de verkoop van DAB ontvangers. Al is het maar via BTW en verwijderingsbijdragen. Nog verder weg lijkt High Definition televisie. Gaan we dat ooit zien in Nederland? Meer en meer ontvangers kunnen HDTV verwerken, maar uitzenden is er niet bij. Soms moet ik daarvan janken. Verstoken te blijven van goede ontvangst van beeld en geluid. Ik heb wel de troost dat mijn analoge tuner bij een langzame DAB opmars nog jaren mee zal kunnen gaan.

Met vriendelijke groet,
René van Es
Hoofdredacteur hifi.be


 


EDITORS' CHOICE