Ik ben een positief gestemd mens. Die graag vooruit ziet. Nieuwe technieken onderzoekt en als ze voldoen aan verwachtingen ook omarmt. Geen trensetter en early-adaptor, eerder een kritische consument die graag mooie dingen koopt, zich daarmee omringt en ze naar hartelust gebruikt.
Mits, en dat is een duidelijk mits, ze voor mijzelf of mijn gezin functioneel zijn. Zo heeft de iPod nog geen intrede gedaan. Ik weet niet wat ik ermee zou willen doen en vooral niet op welk moment. Maar ik heb wel een LCD scherm, digitale televisie en een HD recorder in plaats van een video. Niet om op te scheppen, maar omdat het handig werkt en plezierig kijkt.
Ik ken ook wat minder positief gestemde mensen die nieuwe techniek onder een flinke laag aarde willen leggen. Die niet gehinderd door al te veel kennis van zaken beweringen doen waar de consument wellicht niet overduidelijk mee misleid wordt, maar wel op een verkeerd been gezet. In de afgelopen weken kreeg ik er drie voorbeelden van.
Stelling 1: LCD of plasma: niet doen. De schermen zijn nog niet goed genoeg. Geven te weinig kijkplezier, zijn te duur en gebruiken teveel stroom. Oh ja? Een LCD is zuinig. Een goede LCD of plasma is qua beeld gelijkwaardig aan een “puist”. Kijkplezier heeft ook te maken met het gemak van een plat scherm aan de muur, het verhogen van het leefcomfort en ruimte winst in de kamer. Zelf kijk ik al twee jaar met heel veel plezier naar een LCD. Terwijl ik onlangs iemand heb geholpen een LCD uit te zoeken, omdat hij met zijn slechte ogen daarop beter kon zien dan op een conventionele televisie. Er zijn goede LCD’s en plasma’s, er komen steeds minder slechte schermen op de markt.
Stelling 2: Digitale televisie moet je niet aan beginnen. Eén van de argumenten is dat sommige decoders teveel stroom gebruiken. Of het zenderaanbod is te klein. Of de kwaliteitswinst nauwelijks zichtbaar. Het gaat mij te ver u allen uit te nodigen om het verschil te aanschouwen, u moet het maar van mij aannemen dat Casema digitale televisie het analoge beeld ver achter zich laat. In het onderzoek was overigens de beeld en geluidkwaliteit van de decoders niet meegenomen. Verrek, laat ik nou denken dat je een decoder koopt om naar beeld te kunnen kijken en geluid te kunnen horen. Blijkt dat helemaal niet interessant te zijn. Gaan we straks gaan autotesten krijgen waarbij de stookkosten in de showroom belangrijker zijn dan de rij eigenschappen van de voiture?
Stelling 3: HD recorders nemen niet alle programma’s op. Gebracht als een grote kop. Wat blijkt: analoog wordt alles opgenomen, digitaal kan een uitzending gecodeerd zijn. Betaalt u de provider niet via een abonnement, dan neemt de recorder niet op. Dat heet marktwerking en heeft weinig met techniek van doen. Om de gehoopte verkopen van de soms noodlijdende audio en video branche naar een dieptepunt te brengen kondigt de NOS ons aan dat het WK niet in breedbeeld zal worden uitgezonden. Natuurlijk niet, Nederland loopt graag achteraan. Met breedbeeld, met DAB, met zenderverdeling. Wat mij wel eens doet denken dat onze bestuurders nog leven in de tijd dat onze toenmalige minister president met een muis over zijn beeldscherm schoof in plaats van over het bureau.
Nu ben ik niet van plan u over de streep te halen voor de aanschaf van een platte TV, een digitale ontvanger, een Dab radio of een breedbeeld televisie. Dat is uw eigen keuze. Waar ik mij wel aan stoor is de onzin die verkondigd wordt door “deskundigen” die meer deskundig zijn op het gebied van klokken en klepels dan van waarheden. Of het voeren van argumenten die best nuttig zijn (stroomverbruik gaat ons allemaal aan) maar mijns inziens toch ondergeschikt zijn aan het nut en de functionaliteit van een apparaat. Ik heb de wijsheid niet in pacht dus mij hoort u geen boute uitspraken doen op beeld gebied. Wel durf ik rustig uit eigen ervaring te stellen dat breedbeeld zin heeft (voor buitenlandse zenders en enkele binnenlandse), dat een HD recorder “dé” uitvinding is die uren ergernis met banden voorkomt, dat DAB radio ongestoord is en zeer goed om aan te horen en dat digitale televisie op mijn scherm een wereld van verschil maakt. U hoeft mij niet te geloven, de winkelier niet, maar geloof ook niet klakkeloos epistels in kranten en bladen. Ga vooral eens zelf kijken. Laat u in een speciaalzaak voorlichten. Gun de man de marge, krijgt u service op de koop toe. Er gaat wellicht een digitale wereld voor u open. Volwassen techniek moet je omarmen, anders ga je achterlopen en zitten we tot St. Juttemis naar 4:3 te kijken.
Met vriendelijke groet,
René van Es