NIEUWSNAD

NAD Primeurs in Essen

Max Delissen | 02 juli 2009 | NAD
Afgelopen dinsdag vond in een bloedheet Essen (Duitsland, hartje Ruhrgebied) een tweetal interessante, ja zelfs spectaculaire presentaties plaats. Plaats van handelen: het Red Dot Museum, onderwerpen: de Red Dot Award voor het Modular Design Construction concept van NAD, en vervolgens de wereldpremière van de gloednieuwe NAD M2 digitale versterker. Georganiseerd door de Duitse en Nederlandse importeurs, met als speciale gast Greg Stidsen, die voor NAD de functie van Director Product Development vervult, en die `toevallig` toch in Essen moest zijn.

Essen is “an sich” gemakkelijk genoeg te bereiken. Bij Venlo de grens over, en dan “immer gerade aus”. Maar direct na de “Ausfahrt” laten mijn kaartjes me al in de steek (mijn geriatrische navigator denkt dat de wereld bestaat uit Nederland...), en stuur ik mijzelf zacht “scheisse” mompelend de bouwput die Essen heet in. Wel vriendelijke mensen daar overigens, geen kwaad woord meer over de Germanen na alle vriendelijke hulp die ik kreeg, waardoor ik uiteindelijk toch nog ruim op tijd (als eerste!) arriveerde.

(Op de foto links Greg Stidsen van NAD, en rechts Cas Oostvogel van AND Benelux)

De eerste presentatie betrof het MDC concept, waarvoor NAD dit jaar een prestigieuze Red Dot Award kreeg toegekend (vandaar de aanwezigheid van Greg). Deze awards zijn een soort vakprijs ván designers vóór designers, waarbij niet alleen op schoonheid of functionaliteit wordt gelet, maar in toenemende mate ook op duurzaamheid. Het MDC concept voorziet in de mogelijkheid om door middel van insteekkaarten een upgrade uit te kunnen voeren van de duurdere NAD AV-voorversterkers of receivers. Wilt u een beter video-board? Dan kan dat. Betere audio, met DTS Master Sound of Dolby True HD geluid? Kan...

Ook handig trouwens voor service-doeleinden, want een complete module uitwisselen kan op locatie bij de klant gebeuren, en bespaart zo kosten en lange doorlooptijden. Maar het belangrijkste gewin zou wel eens kunnen zijn dat men veel langer met een apparaat doet. Veel hifi-liefhebbers kunnen nu eenvoudig upgraden naar een betere functionaliteit, en de `betere helft` (sorry dames, het is helaas zo) hoeft niet iedere twee jaar een nieuw apparaat te leren. Beter voor het milieu, beter voor het huwelijk. Win win situatie, lijkt mij.

Het systeem lijkt wat op de insteekkaarten die in computers worden gebruikt. Het functioneert probleemloos en verliesloos, en is uitvoerig op lange-termijn stabiliteit getest.

Na deze korte presentatie verplaatste het selecte gezelschap zich naar een hotel, waar de gloednieuwe M2 al zachtjes stond te spelen. Deze nieuwe versterker wordt door NAD `de meest geavanceerde versterker ter wereld` genoemd, en weet u wat? Ik denk dat ze er niet ver naast zitten.

Het voert veel te ver om hier de ins en outs van dit nieuwe mirakel te bespreken, laat ik volstaan met de mededeling dat dit een revolutionair apparaat is. Het is een compleet eigen NAD ontwerp, maar om u een idee te geven: het lijkt nog het meest op de inmiddels legendarische TacT Millennium. Het is trouwens géén Klasse D versterker*, maar een uiterst nauwkeurige D/A Converter met zo`n hoog uitgangsvermogen (200 Watt alstubliefdankuwel) dat hij rechtstreeks op een paar luidsprekers kan worden aangesloten. In de M2 zijn een aantal typische problematische eigenschappen van "digitale" versterkerschakelingen in elk geval grondig aangepakt en helemaal opgelost. Daar komen we zo snel mogelijk op HiFi.nl op terug, voor nu moet u het doen met een verslag van de luistersessie in die veel te warme hotelzaal.

Voor zover het mogelijk is om met vreemde luidsprekers, in een onbekende ruimte met muziek die ik niet ken ook maar enig steekhoudend oordeel te vellen hoorde ik een enorme transparantie en vervormingsvrijheid. De vanzelfsprekendheid waarmee de tonen de ruimte in dwarrelden (of knalden, want dit ding kan héél hard zonder dat het vervelend gaat klinken) was opmerkelijk, de tonale balans was uiterst neutraal en zeer natuurlijk (nogmaals, na een test in onze eigen luisterruimte kan ik meer zeggen over dit soort parameters).

De vormgeving is `standaard` M-Serie, maar die is bloedmooi (vind ik), en maakt van dit nieuwe beest een echte wolf in schaapskleren.

Een tweetal fraaie Duitse pinten en een voortreffelijke maaltijd later was het helaas al weer tijd om “in die Heimat” terug te keren. Helaas niet met een M2 in de kofferbak, want we luisterden naar 1 van de twee volledig uitgekristalliseerde prototypes (de andere stond als backup in een andere kofferbak), maar er bestaat een kansje dat we u snel meer kunnen vertellen over hoe goed dat ding nu uiteindelijk is. We beloven niks, maar houden u op de hoogte als dat nodig is.
Update: Inmiddels hebben we uitgebreid mogenluisteren naar de M2. lees de review HIER.
*= Veel mensen denken dat de "D" staat voor Digitaal, maar het was domweg de volgende letter in het alfabet toen er een letter moest worden toegewezen aan een nieuw versterkerprincipe.
MERK

EDITORS' CHOICE