De ontwikkelingen in de hifi gaan hard. Werd een HiFi.nl auteur nog maar een paar jaar geleden haast met pek-en-veren van de VAD show afgestuurd omdat hij die vermaledijde computer gebruikte als bron (gelukkig wisten wij toen al beter), tegenwoordig stappen steeds meer muziekliefhebbers over op een streaming systeem. Inderdaad, muziek vanuit de computer.
Het gebruiksgemak van een streaming oplossing is dan ook ongeëvenaard. Met je vinger blader je door je complete collectie. Geen gedoe meer met cd'tje zoeken – die natuurlijk niet allemaal lekker handig in de huiskamer kunnen staan – doosje open maken, laatje openen, cd'tje erin, op Play drukken en terugwandelen naar de luie stoel. De stappen bij het draaien van een plaat zijn nog uitgebreider. En ja, dat heeft ook z'n charme....toch?
Neem dan een streaming oplossing. Heb je zin in jazz? Binnen drie klikken kun je luisteren naar je favoriete jazz-plaat. Zoeken naar een andere plaat van dezelfde artiest...twee klikken. Wanneer is de plaat opgenomen? Twee klikken. Liner-notes opzoeken? Weer twee klikken.
Verliest muziekweergave daarmee haar charme? Wordt het koud, kil en onpersoonlijk, of is het een manier om eindelijk is je gehele muziekcollectie te gebruiken. Dus ook die verzamel-cd met dat ene mooie nummer waarvoor je normaal gesproken de moeite van het zoeken niet zou nemen.
En wat denk je van de shuffle functie? Daarmee kun je een soort privé radiostation maken en deze afstemmen op je stemming. Urenlang alleen je eigen singer/songwriter platen beluisteren, of juist een mix maken per periode. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos.
In mijn geval heeft de – nagenoeg volledige, ik gebruik daarnaast ook nog een platenspeler – overgang naar streaming een ommekeer betekend in de manier waarop ik muziek consumeer. Luisterde ik voorheen vooral mijn favoriete of juist aangeschafte albums volledig af, tegenwoordig is mijn muziekkeuze veel gevarieerder. Via de iPhone navigeer ik door mijn collectie, vind verborgen pareltjes en wissel vaker van artiest of album. Gewoon omdat het kan.
NIEUWS
Je mag klikken
Marc Brekelmans |
29 juli 2010