De Deense televisieserie Borgen is over de hele wereld een enorm succes. Niet vreemd, want de belevenissen van premier Birgitte Nyborg, haar spindoctor Kasper Juul en journaliste Katrine Fønsmark zijn zwaar verslavend. Hoewel iedere aflevering een min of meer afgerond verhaal vormt is de neiging meteen het volgende deel te zien nauwelijks te bedwingen.
Een integere politicus, bestaat zoiets of is het een contradictio in termini? Birgitte Nyborg, de leidster van de Middenpartij die aan het begin van de serie na een rondje gekonkel onverwacht in de rol van premier terecht komt, weet lang de indruk te wekken de uitzondering op de regel te zijn. In de eerste serie zagen we haar huwelijk stranden op de tegenstrijdige belangen die haar rol met zich meebrengt.
In het tweede seizoen gaat de morele aftakeling verder: ook Birgitte ontkomt er niet aan vuile handen te maken in het politieke machtsspel. Macht corrumpeert, maar het knaagt wel aan haar. Dat houdt haar sympathiek, zodat we massaal meeleven met de politieke en privé beslommeringen van Birgitte. Als ze zich van zichzelf voelt vervreemden probeert ze terug te grijpen naar haar begintijd, door oude contacten te herstellen. Zo haalt ze haar oude secretaresse terug en hernieuwt de samenwerking met politieke partners die ze eerder van zich afstootte.
Verder wordt duidelijk waar de amoureuze eigenaardigheden van haar assistent Kasper Juul hun oorsprong vinden. Zijn relatie met televisiejournaliste Katrine blijft ingewikkeld, zeker als haar carrière na haar ontslag bij de televisie een paar haarspeldbochten neemt. Belangen zijn voortdurend verstrikt, het spel is minstens zo belangrijk als de knikkers.
Nederlandse politici herkennen zich massaal in Borgen. De film maakt zowel de aantrekkelijkheid als het ziekmakende van macht voelbaar. Het is leven in een snelkookpan, een enerverende maalstroom van gebeurtenissen waarin duurzame relaties spaarzaam zijn. Uiteindelijk is het vooral erg eenzaam aan de top.
Pas onlangs zijn de eerste twee seizoenen van Borgen aangekocht door een publieke omroep, de VARA. Rijkelijk laat, want de DVD boxen hebben al een ruim publiek bereikt. Voor volgend jaar is een derde reeks aangekondigd. Of we blij moeten zijn met de aankondiging van een Amerikaanse remake zal blijken.
Aanvullende informatie:
Denemarken, 2011
4 DVD’s, 10 afleverigen van 58 minuten
Met: Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort Sørensen, Johan Philip Asbæk, Mikael Birkkjær, Freja Riemann, Thomas Levin
Uitgave: Lumière