ARTIKEL

Kemp Electronics

Een afspraak is snel gemaakt en weken voordat - in de persoon van eigenaar / ontwerper Ron Kemp - de meester zelf in het pand arriveert om het daadwerkelijke aansluitingswerk uit te voeren wordt er op mijn nieuwe adres een grote doos bezorgd met daarin een rol van 50 meter KE-HI POWER CABLE 5, een 5 maal 2.5 mm2 afgeschermde kabel. Daar zullen nog wel wat meters van over blijven maar het geeft mij in ieder geval voldoende armslag om de kabels zorgvuldig naar hun respectievelijke doelen te geleiden.
Het gaat bij de verbouwing van de woning om een zeer rigoureuze variant waarbij meerdere muren en deuren verplaatst, en alle zachtboard plafonds uit het huis verwijderd zijn. Het voordeel daarvan is dat de stroomkabels - waaronder de ‘audiofiele’ power cables - , net als de kabels van de cai en de telefoon, zonder bezwaar weggewerkt kunnen worden in nieuw te slijpen muursleuven of tegen de nog weg te werken dikke houten balken die de verdiepingsvloeren dragen. Voor de lange rechte stukken worden er extra dikke elektriciteitsbuizen ingezet om de 15 mm dikke Kemp kabel doorheen te trekken. Vanwege de dikte van de kabel is het echter onmogelijk om deze buizen ook in bochten in te zetten dus op die plekken wordt de kabel met draadklemmen aan de omgeving vastgezet.

Schone stroom (c) Xingo

De eerste kabel wordt vanaf de meterkast omhoog geleid naar het plafond om daar te verdwijnen en vervolgens de breedte van de keuken over te steken tot hij in de woonkamer belandt waar hij, nog steeds door het plafond, een bocht maakt om zijn weg te vervolgen over de volledige lengte van de tien meter lange woonkamer tot vlak voor de erker waar hij door de in de muur gefreesde sleuf naar beneden buigt om pas vlak boven de plint weer in het zicht te komen. De drie andere kabels volgen dezelfde weg tot vlak voor de overgang van keuken naar woonkamer waar ze gedrieën naast elkaar naar boven afbuigen om hun weg te vinden langs de achterwand van een inbouwkast op de eerste verdieping en tenslotte door de houten zoldervloer - die in het kader van akoestiekoptimalisering reeds verzwaard is met dikke OSB platen - aan de oppervlakte te komen op een punt waar een audiomeubel gepland is. 

Schone stroom (c) Xingo

Wanneer Ron Kemp dan op een zondagochtend in alle vroegte arriveert - zijn dag zit goed vol gepland want later op de dag zal hij ook bij een klant in Antwerpen nog meerdere audiogroepen aan moeten leggen - treft hij een nieuwe meterkast aan met daarin zestien over twee automaatkasten verdeelde automaat gezekerde groepen waarvan er vier voor audio gereserveerd zijn. Deze audiogroepen hebben een eigen aardlekschakelaar en staan, zoals al eerder gezegd,  in verbinding met een uitsluitend voor deze groepen in de tuin geslagen aardelektrode. De eerste actie, na de obligate koffie met appelflap ronde, bestaat uit het vervangen van de vier standaard automaat zekeringen - die kosten had ik me dus kunnen besparen - door vier Siemens zekeringhouders met 10x38 (audiograde) zekeringen. Doordat de Siemens varianten breder zijn dan de standaard automaat zekeringen kunnen alleen de drie exemplaren voor de luisterruimte naast elkaar in de rail van de rechter automaatkast geplaatst worden en moet de zekering voor de woonkamer naar de linkerkast verhuizen. Dit heeft echter geen gevolgen voor de verbinding met de aardlekschakelaar en de separate aardpen. Ron toont de koperen smeltzekeringen die hij tot voor kort gebruikte en laat vervolgens de speciaal voor hem (trommel)verzilverde exemplaren zien die de koperen moeten vervangen. Het trommel verzilveren kent één nadeel; de zekeringen worden dof waardoor ze stuk voor stuk handmatig opgepoetst moeten worden.

Schone stroom (c) Xingo

In de woonkamer wordt vervolgens de dubbele HMS wandcontactdoos geplaatst die ik meegenomen heb uit mijn vorige woning. Met bewondering kijk ik hoe Ron de stugge KE-HI Power Cable 5 zo ver krijgt dat hij zich aan laat sluiten op de audio grade outlet van het Duitse HMS. Jaren geleden heb ik bewust gekozen voor dit merk omdat het zich kenmerkt door een contact- en aansluitkwaliteit die ongekend goed is. Het stopcontact bevat hoogwaardige, niet magnetiseerbare contactmaterialen en heeft niet alleen solide schroefaansluitingen maar heeft daarnaast ook nog een ingebouwde aanraak- en stofbescherming die niet alleen voorkomt dat de kleine kindervingertjes van dochter Isabeau onder stroom kunnen komen te staan maar tevens van buiten komend vuil verhindert zich op de contacten te nestelen. De twee stopcontacten in de wandcontactdoos worden door Ron onderling verbonden met speciale jumpers. Wanneer hij als ‘finishing touch’ met een rode - verdacht veel op nagellak lijkende - vloeistof twee stippen aangebracht heeft die de fase kant markeren kan het gereedschap overgebracht worden naar de zolderverdieping. Daar is gekozen voor een zelfde dubbele HMS wandcontactdoos in combinatie met twee KE- Power Strips met elk vier aansluitingen. Teneinde de Power Strips, net als de HMS doos, aan de grond vast te kunnen schroeven is door mij geopteerd voor de versie die uitgerust is met geïntegreerde montageplaatjes.


EDITORS' CHOICE