ARTIKEL

Nederland in Parijs

René van Es | 03 november 2005

Centraal in de hal drie belangrijke kabelfabrikanten rondom Cd’s van M.A. Recordings. Todd Garfinkle staat ze zelf te verkopen. Rechts staat een vitrine met Van de Hul. Links Crystal Cable. Gabi van der Kleij weet trots te melden dat ze inmiddels in 33 landen vertegenwoordigd is met haar dunne kabels. In Frankrijk maakt de importeur zelfs sets, bestaande uit luidspreker en video kabel en interconnects om een 5.1 set snel mee te bekabelen. Nieuw bij haar zijn speciale spades die WBT vervangen, een phono kabel met SME stekker aan de ene kant en cinch aan de andere en we luisteren heel even naar de Crystal Cable Ultra die waarschijnlijk in januari 2006 leverbaar gaat worden. De set en de ruimte zijn ons onbekend. Gabi verzekert ons dat het allemaal nog een stap verder gaat dan de Reference serie.

Parijs 2005 (c) Xingo

Haar man, Edwin van der Kleij is van Siltech. De makers van dikke kabel. Ook daar een nieuwe spade (is dat een wonder of niet?). Het gaat om een gegoten spade van G6 materiaal, zilver met goud. De giettechniek gaat nog een stapje verder dan de tot nu toe gebruikte spades die samengeperst werden. De spades komen aan de Signature kabels en zullen als upgrade leverbaar zijn voor de Classic kabels.

Parijs 2005 (c) Xingo

Tegenwoordig ondergaan alle Signature kabels een cryogene behandeling (afkoelen tot -192 graden en heel langzaam naar kamertemperatuur terugbrengen) wat de kristal structuur verbetert en daarmee de geleiding. Classic kabels kunnen op verzoek van de klant ook cryogeen gekoeld worden, kosten ca. 100 euro per kabel. Edwin is druk met een nieuwe techniek om twee materialen (zilver en goud) samen in een amorfe staat te brengen. Tot nu toe lukt dat niet met wat zwaardere geleiders, maar het onderzoek gaat voort. De te bereiken verbetering is opmerkelijk, men kon namelijk al 2000 meter geleider maken, maar het onderzoek kost handen vol geld. Geeft u een idee waarom de kabels van Siltech geld kosten. Research kosten moet je terugverdienen.

Parijs 2005 (c) Xingo

We lopen nog wat rond op deze drukke vloer en zien de B&W XT-Serie in volle glorie. Niet dat ze spelen, dat doen grote Diamond types, en het is zo druk in de stand van Rotel/Classé/B&W dat zelfs foto’s maken nauwelijks lukt. Iets stiller is het bij Theta, MSB en Thiel.

Parijs 2005 (c) Xingo

Ook stiller als het om geluid gaat want ondanks de mooie set praat men alleen en horen we niets spelen. Cabasse houdt de deur stijf dicht. Geen idee wat er verborgen werd gehouden. Zonder te spelen staat er een Graaf in de hal, opengemaakt en de GM50 maakt me toch zo hebberig. Mijn vrouw ziet het ding staan als het zoveelste kastje en begrijpt mijn opwinding niet.

Parijs 2005 (c) Xingo

Omhoog met de roltrap naar Advance Acoustic. De fabrikant verbaasde al op de Brusselse show maar doet nu de mond verder openvallen. Voor 1750 euro wordt u eigenaar van een MAP-407 versterker. Puur klasse A, groot en indrukwekkend. Het klinkt zeer behoorlijk op Advance Acoustic luidsprekers. Zeker al we bedenken dat de bron een Apple iPod is. In een “docking station”.

Parijs 2005 (c) Xingo

Hoe schattig een iPod die via een buizen trapje versterkt wordt. Het 350 euro kostende geheel (zonder iPod) is op zijn minst opvallend. U hoort er binnenkort meer over. Net zo opvallend is een MPP205 en MAA405 voor-eindversterker combinatie die twee maal 150 watt levert voor exact 1000 euro. Vier lijningangen en een phono. Hoe doet men dat bij Advance?

Parijs 2005 (c) Xingo

Ik ben niet zo’n beamer/scherm liefhebber maar Screen Research maakt indruk. Ten eerste omdat men de bezoekers ontvangt met het licht aan. Daarna een korte uitleg geeft over de schermen zelf. Laat zien hoe de elektrisch oprolbare schermen werken.

Parijs 2005 (c) Xingo

Waarbij we zien hoe een Triangle “balk” met speakers eveneens in de hoogte kan verdwijnen achter het opgerolde scherm. En hoe een scherm met een rand bestaat uit twee schermen aan elkaar, de één bedrukt met een motief, de ander een projectie scherm. Daarna vertelt men wat voor apparatuur er speelt (Atoll, Triangle) en dan pas toe komt men toe aan de demo. Screen Research is ISF en THX gecertificeerd. Pikant detail, de schermen zelf zijn Nederlands fabrikaat.

Parijs 2005 (c) Xingo


EDITORS' CHOICE