Rick Paap was met zijn Mirror Image zeker niet de enige Nederlandse audiofabrikant tijdens de X-fi. Aan het andere eind van dezelfde gang kwamen we terecht in de ruimte van een groepje fabrikanten die zich als Dutch Audio Masters presenteerden. Veruit de bekendste van het groepje is het merk Tentlabs van Guido Tent. Ooit kleinschalig begonnen met DIY toepassingen - vooral de Tentlabs klokken genieten een uitstekende reputatie - is Tentlabs inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige producent van consumentenelektronica.
In dezelfde compacte behuizing als de b-Dac introduceerde Tentlabs tijdens de X-fi een geïntegreerde versterker met de naam b-Amp SI (Stereo Integrated). De eindversterker in de b-Amp SI is gebaseerd op een UcD Hypex module en is door Guido voorzien van een compleet eigen front-end. De b-Amp heeft 4 ingangen, levert 130 watt per kanaal, gaat 1699 euro kosten en is nog dit najaar leverbaar.
We hadden hem bijna over het hoofd gezien, maar de b-DAC naast de b-Amp SI blijkt een nieuwe versie van deze succesvolle DAC te zijn en gaat door het leven als de b-DAC Plus. Het verschil met de ‘normale’ b-DAC zit hem in de mechanische demping en de afscherming tegen hoogfrequente vervuiling. Om deze hoogfrequente vervuiling buiten te houden gebruikt de b-Dac Plus ondermeer koolstofmatjes. Volgens Guido klinkt de nieuwe Plus-versie hierdoor nog schoner en heeft bovendien nog meer rust in het geluidsbeeld.
Livecable
Een stuk traditioneler van vormgeving en ontwerp zijn de met de hand gebouwde voor - en de eindversterkers van Van de Leur Audio. De 002 (nul-nul-twee) buizen-voorversterker van het merk heeft een ingebouwde phono-versterker die geschikt is voor MM- en MC-elementen, en is intern volledig met zilverdraad bekabeld. De 402 eindversterker lijkt ook een traditioneel ontwerp maar heeft onder de kap eenzelfde UcD Hypex module als de Tentlabs versterker. De combinatie van buizen-voorversterker en klasse-D eindversterker kan erg goed werken.Â
Van de Leur Audio
Onder de Dutch Audio Masters schaarden zich ook nog het kabelmerk Live Cable - het merk liet weer een paar imponerende kabels zien - en het voor ons (nog) volledig onbekende Dutch Speaker Systems.
Het merk liet de kleine Geal mini-monitor horen (foto boven), en de grotere Hauk stond opgesteld.
Rik Stoet
Nu we toch even in Nederlandse sferen zitten kunnen we niet om de nieuwe Takumi draaitafel van Rik Stoet heen. Voor het relatief bescheiden bedrag van 595 euro kun je eigenaar worden van een zeer complete, goed ogende, maar vooral zeer goed klinkende draaitafel.
De Takumi TT Level 2, zoals hij voluit heet, heeft een basis van gepolijst acryl en is voorzien van een acryl plateau. De acryl basis staat op vier Delrin voetjes om doorgifte van laagfrequente trillingen vanuit de omgeving aan de draaitafel te verminderen. De speler is voorzien van een Pro-ject Carbon arm met Ortofon 2M Red element. Zelfs een stofkap is voor die relatief bescheiden prijs standaard. Als we de speler even beluisteren - het blijven show-omstandigheden waar je niet teveel uit af kunt/mag leiden - worden we bovendien zeer aangenaam verrast door de klankkwaliteit en het gevoel voor ritme van deze mooie draaitafel.