Alleen al optisch is de Kingdom Royal, die vier jaar in ontwikkeling is geweest, een statement: met zijn 127x58x60 cm is het ontwerp met recht kloek te noemen. Het gewicht trouwens ook: maar liefst 120 kilo per stuk. Hierbij speelt enerzijds mee dat de wanden zijn uitgevoerd in dikke High Density Fibreboard, en anderzijds dat de drivers zeer fors zijn uitgevallen. Ook in de Kingdom Royal ontbreekt de voor Tannoy typische driver niet: een concentrische unit, die een breed spectrum afdekt en een puntbron nabootst. Dat betekent dat de koper ook bij de Kingdom Royal mag rekenen op de vertrouwde Tannoy-deugden: homogeniteit, ruimtelijkheid en natuurlijkheid. De concentrische driver mag geen nieuw concept zijn voor Tannoy, maar het betreft wel een nieuw ontwerp. Met zijn diameter van 30 centimeter gaat het om een editie die rijkelijk groot is uitgevallen. Krachtige neodymiummagneten zorgen voor een efficiënte aandrijving. Sowieso is efficiëntie een sterk punt van de Kingdom Royal: hij haalt een rendement van maar liefst 96dB.
Deze concentrische unit gaat vergezeld van een supertweeter, die het bereik boven 17 KHz voor zijn rekening neemt. In het laag springt een woofer bij, die een diameter heeft van ook weer 30 centimeter. Niet nieuw bij Tannoy, maar nog steeds wél uniek aan dat merk, is dat de korven van de drivers geaard kunnen worden. Een truc die door het Duitse vakblad Stereoplay bejubeld werd, en die volgens hen veel meer rust in het klankbeeld brengt.
Elektronica
Een speaker als de Kingdom Royal zou nergens zijn zonder toeleverende elektronica van niveau. Daar is bij Klankbeelds Luisterdagen niet op bespaard. De Tannoys worden bediend door een zeer indrukwekkende set van McIntosh-apparatuur: de cd/sacd-speler MCD 500 (EUR 9.300), de buizenvoorversterker C 2300 (EUR 7.900), en de transistoreneindversterker MC 452 (EUR 10.500).
Die laatste is een primeur. De MC 452 is nét op de markt, en speelt in Wageningen voor het eerst. Het gaat hier om een stereo eindversterker, die per kanaal minimaal 450 watt levert (ongeacht de impedantie). Quad balanced, noemt McIntosh de opbouw van de MC 452, een term die slaat op de vier identieke versterkingsmodules die erin worden ingezet. Deze leveren een vermogen van 225 watt elk.
Zowel de Tannoys als de zeer herkenbaar vormgegeven McIntosh-apparatuur hebben een klassieke, zeer ‘classy’ uitstraling, die optisch een stemmig geheel vormt. Klankmatig trouwens ook.
Luisterimpressie
“Wat is je referentie?”, vraagt Hiensch me, voordat hij de eerste cd opzet. Leuke vraag. Ik vertel over een mooie ervaring bij de Groningse dealer De Groef, waar ik als 19-jarige een middag mocht doorbrengen met de toen nieuwe Burmester luidspreker de ‘First’ 949, gecombineerd met elektronica van hetzelfde merk. Onvergetelijk, ook na 14 jaar. En ik vertel dat Quads ‘grote’ ESL’s –de 989, en later de 2905– me elke keer als ik ze hoor weer kippenvel bezorgen, en dat ik, daar naar luisterend, steeds weer denk: ‘Dit zijn de beste.’ In mijn oren geven de ESL’s het meest authentieke, meest overtuigende geluid—zelfs gegeven de grote beperking ervan, die iedereen wel kent. Het begrensde maximumvolume.
Hiensch blijkt ook een liefhebber van de grote Quads, maar zegt, wijzend op de Kingdom Royals: ‘Deze zijn beter.’ (En ik denk nog: ‘Ja, ja.’)