Gedurende de drie dagen dat deze show duurt zijn de schijnwerpers vooral gericht op het legendarische draaitafelmerk Thorens. Dit Zwitserse bedrijf produceert al sinds 1928 elektrisch aangedreven platenspelers, en ongeveer 50 jaar geleden brachten ze het inmiddels legendarische model TD124 II op de markt. Huistechnicus Jaap Pees tikte er een aantal jaar geleden een op de kop, en raakte meteen in de ban van de muzikale weergave van dit bijzondere ontwerp.
Tussenwielaandrijving in een TD124
Stukje bij beetje begon hij het apparaat te reviseren, want hoewel de muzikaliteit in originele staat al groot was klopten er technisch een aantal dingen echt niet meer aan het door een tussenwiel aangedreven loopwerk. Na vijftig jaar trouwe dienst had het lager bijvoorbeeld teveel speling, en dreef het uitgedroogde rubberen tussenwiel het plateau niet meer goed aan. Gelukkig worden er sinds een tijdje nieuwe onderdelen voor de TD124 II gemaakt door de Zwitserse liefhebber en fijnmechanicus Juerg Schopper, waarmee de draaitafel in een betere dan originele staat kan worden teruggebracht.
Een zeer fraai gerestaureerd exemplaar van de TD124
Schopper was op de dag van mijn bezoek onderweg naar Zwolle om gedurende drie dagen tekst en uitleg te geven, maar vanwege de lang rit en een onverbiddelijke deadline moest ik de terugreis alweer aanvaarden voor hij was gearriveerd. Jammer wel, want ik had hem graag gefeliciteerd met zijn uitstekende werk. Gelukkig weet Jaap er ook heel veel van, en hij kan er dan ook met zichtbaar plezier op een uiterst toegankelijke en begrijpelijke wijze over vertellen.
Made in Switzerland
Maar op een ontspannen manier praten over techniek is slechts een onderdeel van de pret, er moet natuurlijk ook geluisterd worden. Dus bestijg ik de trappen naar de enorme bovenverdieping, waar in een kleine luisterruimte wordt gedemonstreerd door Wilco del Sasso. Hij laat het verschil horen tussen een Thorens TD165 en een TD160 met een Origin Live motorsturing. Deze stabiele voeding brengt rust in de weergave, en een groter gevoel van autoriteit.
In een overtuigende demonstratie laat Wilco de verschillen horen tussen twee Thorens draaitafels
Het is altijd weer verbluffend om te horen dat stroom zoveel invloed heeft op de prestaties van een platenspeler, want voor zover ik weet zit die aandrijfmotor toch echt niet in de signaalweg... Wat overigens ook niet onvermeld mag blijven zijn de schitterende, handgemaakte hardhouten consoles waar deze platenspelers van kunnen worden voorzien.
Het fraaie hardhouten console voor klassieke Thorens draaitafels
In de grootste luisterkamer op de bovenverdieping staan een aantal gereviseerde TD124’s met verschillende armen opgesteld, waarvan sommigen voorzien zijn van de legendarische Ortofon SPU elementen. En hoewel ik de ruimte en de gebruikte apparatuur van H.A.T. en Sonics niet goed ken moet ik toegeven dat ik zelden zo snel de muziek ingezogen werd als bij deze demonstratie.
De presentatie is bij Harm Kersten in goede handen. Hij vertelt smakelijk over de muziek die hij draait, en laat de techniek daarbij zoveel mogelijk voor zichzelf spreken. Wat tot mijn verrassing heel goed kan worden waargenomen in deze opstelling is dat originele persingen vaak beter klinken dan heruitgaves, waarbij het niet altijd iets uitmaakt of de herpersing ‘audiofiel geremasterd’ is of op zwaar vinyl werd geperst. Zowel grappig als een beetje ontluisterend.
In de grote luisterruimte speelden de grote Sonics op twee verschillende TD124`s
De muzikale smaak van Harm is breed, zodat we in het tijdsbestek van een kwartier met z’n allen even wegdromen bij een fraaie ballad van Joe Cocker, opschrikken bij een fel tutti in de tweede symfonie van Mahler door ons eigen concertgebouworkest, en zelfs hard lachen om de bizarre, uiterst virtuoos, maar hartverscheurend vals gespeelde novelty-muziek van de Guckenheimer Saur Kraut Band. Als ik me even losruk uit mijn muzikale overpeinzingen, en me weer concentreer op de geluidskwaliteit valt me op hoe vanzelfsprekend het allemaal klinkt. Vooral de combinatie met een EMT arm en een Ortofon SPU element is ultra-muzikaal.