NIEUWSDenon

Bediening

Jamie Biesemans | 04 juni 2014 | Denon

Minstens even belangrijk is de gebruiksvriendelijkheid, zowel bij het installeren als bij het dagelijkse gebruik. We kregen demonstraties met nog niet-finale versies van de HEOS-app, en dat was bij momenten ook merkbaar. Wat we wel zagen, was dat Denon veel energie heeft gestoken om de app - en dus de bediening - zo eenvoudig mogelijk te maken.

Het toevoegen van een nieuwe HEOS-speaker aan je systeem verloopt heel bijzonder. Je installeert de HEOS-app op je tablet of telefoon, verbindt het mobiel toestel met de speaker via een meegeleverde kabel met aan beide zijden een 3,5 mm jack (zoals op een hoofdtelefoon), en een paar seconden later heeft de HEOS-speaker alle netwerkgegevens overgenomen. De HEOS-app stuurt dus de WiFi-gegevens digitaal over de hoofdtelefoonuitgang naar de speaker - bijzonder!

HEOS brengt geen eigen netwerk in de lucht, maar gebruikt het bestaande WiFi-netwerk. Dat kan een voor- en een nadeel zijn, omdat eigen WiFi-netwerken niet altijd heel het huis dekken. Denon countert dat probleem met een extender die voor 99 euro te koop zal zijn en het WiFi-netwerk uitbreidt. Je kunt natuurlijk ook gewoon een netwerkkabel gebruiken.

De HEOS-app ziet er vooral heel sober en to the point uit. Drie icoontjes onderaan brengen je meteen naar de kamerselectie, de bronnenkeuze of de huidige afspeellijsten. Om het configureren gemakkelijker te maken, heeft Denon gekozen voor een algemene HEOS-account per gebruiker die op zijn beurt gekoppeld is aan accounts van streamingdiensten. Een voordeel: bij een nieuwe smartphone of tablet moet je enkel inloggen met je HEOS-account en je bent meteen verbonden met je streamingdiensten. Een nadeel: je kan afspeellijsten maken, maar die worden online bewaard. Valt je internetverbinding weg, dan heb je er geen toegang toe, zelfs al bevat die afspeellijst enkel muziek dat je lokaal hebt staan.

Een ander pluspunt is dat iedereen in het huis een eigen HEOS-account (en dus eigen accounts bij streamingdiensten en afspeellijsten) met dezelfde HEOS-speakers kan gebruiken. Dat voorkomt dat je op de telefoon afspeellijsten ziet verschijnen gevuld met hits van dochterlief. Ook kunnen verschillende mensen elk vanaf hun eigen telefoon liedjes toevoegen aan de huidige afspeellijst - handig voor feestjes.

Over feestjes gesproken: het samenvoegen van alle speakers zodat ze hetzelfde spelen gebeurt door de vingers gespreid op het scherm te plaatsen en de vingers samen te brengen. Je drukt de speakers dus als het ware samen. Klinkt handig, al haperde de niet-finale app vaak op dit punt tijdens de demo's vaak.

MERK

EDITORS' CHOICE