Het is zinvol, alvorens de HA-P50 aan te schaffen, om uit te zoeken wat er allemaal nodig is en welke mogelijkheden tot afspelen in combinatie met externe devices aanwezig zijn. Via USB input 1 kunnen PC's aangesloten worden (Windows en Macintosh). De TEAC HR Audio Player moet dan geïnstalleerd worden (voor iMac en Windows beschikbaar op http://teac-global.com). Met die software kunnen hi-rez bestanden afgespeeld worden (24-bit/96kHz). Voor de duidelijkheid: de HA-P50 is niet compatible met DSD. Daarvoor zijn andere TEAC-modellen beschikbaar, zoals de UD-501.
Operating systems die compatible zijn: Vista, 7, 8, 8.1, OS X 10.6.4 of later (Snow Leopard), OS X Lion 10.7, OS X Mountain Lion 10.8 en OS X Mavericks 10.9. Op USB input 2 kunnen (het liefst met de originele Apple cables) aangesloten worden: iPhone 5s, 5c en 5, iPad Retina (vierde generatie), iPad Air, mini en mini Retina, iPod Touch (5egen) en iPod Nano (7e gen). Ook Android devices kunnen aangesloten worden (AOA2.0-compatible Android handsets). Bij iPod en Android devices is de maximale resolutie 16bit/44.1kHz. Bij iOS devices (iPhone en iPad) is dat 24bit/96kHz, mits de TEAC HR Audio Player for iOS aanwezig is. Die is ook beschikbaar op de eerder genoemde TEAC-site.
De kwaliteit van deze TEAC kan makkelijk teniet worden gedaan door de toepassing van een stelletje kwalitatief ondermaatse hoofdtelefoons. Het is nog steeds zo dat de kwalitatieve top gevormd wordt door de klassieke merken zoals AKG, Sennheiser, Beyer Dynamic, Ultrasone, Audio Technica, Sony en Yamaha. Vaak iets duurder, misschien saai, maar de hele pro-wereld gebruikt niet voor niets deze merken. Tegenwoordig is het helemaal niet ongebruikelijk om met oversized headphones in het openbaar te verschijnen. Je wordt niet meer meteen opgepakt. Bijkomend voordeel is dat je je nog beter af kunt sluiten voor de communicatie met mede aardbewoners. De grotere diafragma's van gesloten studio-hoofdtelefoons kunnen aanzienlijk bijdragen tot een kwalitatieve geluidsbeleving op topniveau. Wel even het overige verkeer in de gaten houden graag. Let in ieder geval op de aanwezigheid van een 3.5mm jack en/of een adapter om naar dit formaat te converteren. Hoewel mp3-bestanden kwalitatief ook zullen profiteren van de toegevoegde waarde van de TEAC, is dit formaat ondermaats, volstrekt verouderd en geen goed argument om de HA-P50 aan te schaffen. De TEAC toont bovenal haar toegevoegde waarde indien de verzameling digitale bestanden op de iOS, PC of iMac minimaal van cd-kwaliteit is (16 bit/44.1kHz).
De software voor PC werd van de TEAC-site gedownload. In de homepage van deze site staat links onderin een gedeelte dat heet 'downloads'. Daar kunnen de updates voor de HA-P50 worden gevonden en de software voor de iOS, Windows en iMac machines. Bij de gewone productinformatie op de TEAC-site is alleen de tech-brochure van de HA-P50 te vinden. De TEAC HR Audio player werd geïnstalleerd op een van de IBM-servers waar in virtual mode een Windows 7 omgeving beschikbaar is. De TEAC audio player biedt een heel simpele interface. Wel van te voren de driver aanklikken bij de 'configure-tab'. TEAC adviseert om eerst de USB-connectie met de computer te maken en dan pas de software te starten. Vanaf een van de RAID-5 NAS-storage devices haalt de audio player hi-rez data op en stuurt deze door naar de HA-P50. Er werd naar 24bit/96kHz materiaal geluisterd, afgelopen zomer opgenomen in het kader van North Sea Jazz. Dat klinkt via de HA-P50 zeer goed. Dynamisch, ruisvrij, zuiver en met een realistische weergave van klank. Veel beter dan via de standaard hoofdtelefoonaansluiting van de meeste portable devices.
Er werd ook geluisterd naar een Android-toestel (Samsung Galaxy S4). Voor Android is geen app beschikbaar en ook niet nodig. Het schijnt dat er een second supplier is die een app maakt voor de TEAC op Android. Zelfs met mp3-files op de Galaxy is het verschil schrikbarend groot. Rechtstreeks naar de hoofdtelefoon vanaf de Galaxy klinkt het geluid dun, uitgebeten, allesbehalve homogeen en met dun en zwabberend laag. Via de TEAC wordt het geluid homogeen, klankmatig rijk en met een strak laag. Wel vreemd dat de HA-P50 tijdens het afspelen bezig was om de Galaxy op te laden.
Conclusie
De TEAC HA-P50 Headphone Amplifier/DAC is een portable en zeer luxe add-on voor portable devices. Het apparaat vervangt de digitaal/analoog converter en analoge hoofdtelefoonversterker in Android en iOS-toestellen, alsmede het standaard-geluidssysteem in PC’s en iMacs. Die apparaten krijgen feitelijk alleen de functie van streamer of storage-medium voor audiobestanden. Op iOS-platforms, PC’s en de iMac kunnen dat bestanden zijn tot en met 24bit/96kHz. De HA-P50 accepteert ook digitale content via een optische verbinding en in analoge vorm. Daarmee kan digitaal geluid gehaald worden van cd-spelers, dvd- en Blu-ray machines, alsmede geluid in analoge vorm van systemen zoals traditionele Walkmans, cassetterecorders, open reels en tuners. Een aantal van die apparaten krijgen dan een hoofdtelefoon-mogelijkheid van hoge kwaliteit en voor oudere digitale apparatuur kunnen de converters in de TEAC een geluidsmatige upgrade betekenen. Het maximale resultaat is te behalen door een hoofdtelefoon aan te sluiten van topkwaliteit. Het geluid van de HA-P50 is zeer goed. De verbetering ten opzichte van het ingebouwde geluidssysteem in iOS- en Android-toestellen is schrikbarend groot. Dus een geweldig hebbeding, met toegevoegde geluidstechnische waarde om het resterende vakantiebudget in te steken.
HiFi.nl plus- en minpunten
+ Degelijk gebouwd
+ Fraai design
+ Superieure geluidskwaliteit
- Gevoelig voor beschadigingen
- Beschermhoesje ontbreekt
TEAC HA-P50: € 349,-
TEAC, www.teac.nl