Maar hoe zit het dan met de kwaliteit van die oordopjes? Die goedkope batterijtjes hebben vast geen beste levensduur, maar als je de ‘klassieke’ witte oordopjes verkoopt verwacht men misschien een bepaalde kwaliteit? “Dat klopt op zich wel,” zegt Guus, “maar ik verkoop die dingen niet alsof het Apple is. Het merk staat nergens vermeld; het zijn gewoon witte dopjes voor maar vijf euro per stuk, dus dan weet je ook wel wat je in huis haalt. Mensen willen gewoon voor weinig geld dopjes die veel duurder lijken, ook al is de kwaliteit niet zo best. Het geluid is goed, maar je krijgt niet de levensduur die je van Apple kunt verwachten.” Of dat wel eens problemen oplevert? “Ik heb wel eens een mail gehad van [een advocaat van] Apple, dat ik maar beter met mijn handeltje kon stoppen. Maar ik doe niets verkeerd, want ze worden daar legaal verkocht, en dat doe ik in feite hier ook. Dus Ik heb de mail genegeerd, en er nooit meer iets van gehoord.“
"Het is begonnen toen ik voor m’n studie in een laboratorium kwam waar ik veel met reageerbuisjes werkte,” vertelt Guus als we vragen hoe hij erbij gekomen is de spullen uit China te halen.” Die buisjes zijn erg duur, dus een vriend van me besloot ze eens ergens anders vandaan te halen. Dat was op zich een goed idee, want ook die kun je in China veel goedkoper krijgen. Toen ontdekte ik zelf wat er nog meer op de markt te vinden was daar. Zonnebrillen van Ray-Ban bijvoorbeeld, en Converse All-Stars schoenen uit een fabriek die ze eigenlijk niet meer mag maken - al heb ik die ook nooit doorverkocht. Maar ook de oordopjes, en zelfs weegschaaltjes die erg nauwkeurig een gewicht aan kunnen geven.” En die laatsten zijn niet alleen geschikt voor in het laboratorium op school, zo bleek wel. “Stond er opeens een enigszins louche figuur met een grote zwarte BMW voor de deur, die een flink pak geld uit zijn binnenzak haalde en er vijftien euro van aftelde om zo’n weegschaaltje van me te kopen..”
Op de vraag of hij er dan misschien geen serieuze handel van moe(s)t maken, is het antwoord vrij simpel: “Dat is teveel gedoe.” Om er bijvoorbeeld een webwinkel in op te zetten, vereist tenslotte een hoop papierhandel. “Vergunningen, maar ook invoerrechten en dergelijke. Als ik nu een doos met spullen bestel, zetten de Chinezen er standaard in grote letters ‘Gift’ op – zo hoef ik nooit invoerrechten te betalen, en kan ik er met een kleine marge toch af en toe een leuk bedrag aan bijverdienen.”