In de afgelopen vijftien jaar hebben wij voor vele uitdagingen gestaan bij het automatiseren van de raamdecoratie in onze projecten. In de stukken die ik schrijf voor dit magazine, neem ik u telkens mee voor een kijkje achter de schermen.
De meest voor de hand liggende elektrische raamdecoratie zijn de rolgordijnen. Deze worden vaak uitgevoerd met buismotoren eventueel batterij gevoed. Bij een bijzonder project dat wij al weer een aantal jaren geleden maakte was de uitdaging om een minimalistisch gebouwde slaapkamer volledig te verduisteren. De als een soort aquarium geplaatste ruimte boven op het huis gaf de ware uitdaging. De glasvlakken van tien meter lang zouden vragen om side channels waar de verduisteringsstof in zou lopen, maar om esthetische redenen moesten we met een andere oplossing komen. Het laten overlappen van de stof bleek de oplossing. Ook het creëren van een koof was onontbeerlijk omdat de rollers dan overlappend boven elkaar geplaatst dienden te worden.
Een ander probleem welke we moesten tackelen, waren de hoogteverschillen in de vensterbanken.
Bij een roller kan er geen ‘hap’ uit de onderkant gehaald worden. De oplossing is ook weer even simpel als doeltreffend, twee rollers laten overlappen. We hebben bij dit project wel moeten werken met adresseerbare rollers omdat exacte positionering van de onderlat heel belangrijk was om een strak geheel te krijgen in alle posities.
Mode
Raambekleding heeft ook te maken met mode. Een trend van de laatste tijd is om ook de zogenaamde ophaalgordijnen te automatiseren. In een project dat wij enige tijd geleden opleverden hadden we de kans om een complete façade te automatiseren. Twee lagen ophaalgordijnen in combinatie met elektrische daklicht-verduistering. Een werkelijk spectaculair systeem dat wij samen met Goelst tot een succes hebben gemaakt.
Het segment waar wij als systeemintegrator werkzaam zijn biedt ons de kans echte high-end oplossingen te bieden. Het summum op het gebied van raamdecoratie is de ‘Venitian’ met twee motoren. Eén voor de liftfunctie en één voor de tilt van de lamellen. Een combinatie van die twee biedt eindeloze mogelijkheden en een zeer nauwkeurige uitlijning, wat erg fijn is bij hele façades. We zien namelijk al heel snel ook maar het kleinste verschil in lamelstand als deze naast elkaar worden opgesteld. Bij modellen met één motor is dit toch een stuk lastiger omdat het op timing aankomt van de motor en deze op precies het juiste moment moet stoppen.
De façade op de foto bestaat uit vijf separate Venitians welke met één druk op de knop van het Lutron-systeem verandert van een privacy-setting naar maximale doorkijk. Goed detail was ook dat het pakket volledig in de koof verdween wanneer de Venitians maximaal waren opgetrokken. Een lastigheidje bij de huidige moderne houten lamellen is wel de dikte van het materiaal en dus het totale pakket in opgetrokken toestand. Overigens zijn leren lamellen een goed alternatief. Eigenlijk is er geen enkel raamdecoratie-systeem meer dat niet geautomatiseerd zou kunnen worden!
De elektrische gordijnrails die we in veel van onze projecten hebben toegepast geven ook ruimte voor klassieke oplossingen. Een combinatie van meerdere motoren en systemen geven een spectaculair effect. En zie daar, de echte home-emotie komt volledig tot uiting bij de raamdecoratie!
Nieuwtje
Tot slot zag ik op de ISE nog een nieuwtje welke u nog te goed houdt. Een roedegordijn met echte ogen, welke open en dicht gaat door het draaien van de roede. Het betrof hier nog een prototype maar wel weer een goede opportunity voor de samenwerking tussen decorateur en installateur. Hierover volgende keer meer…