Winterplaatjes zijn heel geliefd om hun vaak feeërieke schoonheid. Een goede foto van winterlandschappen valt snel en eenvoudig te maken op basis van de volgende aandachtspunten. Let op de juiste belichting zoals hiervoor al besproken. Maak desnoods meerdere foto’s met enige over- of zelfs onderbelichting. Bij grote contrasten kan HDR (= een hoog dynamisch bereik door het combineren van meerdere opnamen in één foto) helpen. Voorkom een teveel aan blauwzeem en het detailloos uitvreten van witte vlakken. Breng diepte en structuur aan in de foto. Spelen met de lichtval accentueert bepaalde delen van het landschap en brengt de details aantrekkelijk in beeld. Strijklicht doet het in deze vaak goed.
Maak ook gebruik van rijp en mist. Rijp gaat vaak snel weer weg. Wees er dus tijdig bij om de fraaie ijsafzetting vast te leggen. Doet het erg goed met invallend zonlicht! De mist is heel bruikbaar om te verdoezelen en een dromerige sfeer te creëren.
Bij video geldt dat het voor de kijker allemaal even mooi is doch spoedig gaat vervelen. Er moet iets gaan gebeuren dat beweging geeft en de aandacht trekt. Mogelijkheden genoeg. Sneeuwballen gooien, honden en kinderen die in de sneeuw rollen, het bouwen van een sneeuwpop, dwarrelende sneeuw of opspattend ijs, langlaufen of een snel veranderende lichtval.
Een andere methode is de camcorder zelf te laten bewegen. Pannen van het statief, een actiecamera op het hoofd of aan een voertuig en een dronevlucht over het winterlandschap. Als laatste het wisselen tussen verschillende shottypen: close-ups, halftotalen, details en macro. Dat geeft vaart bij de montage.
Wintersport
Een van de meest flitsende onderwerpen is de wintersport. Dit zowel voor foto als video. Het is allemaal kleurrijk, snel en flitsend spectaculair. Iedereen kent wel de filmpjes van waaghalzerige snowboarders, voortrazende (bob)sleeën en stuntende skiërs maar een arrenslee of langlaufers geven eveneens een interessante beweging. Let bij het fotograferen op de juiste sluitertijd en het goed uitkaderen van het beeld en bij video het voldoende meebewegen, inzoomen en scherp houden tijdens de beweging.
In wintersport vindt u voor video vaak bruikbare verhaallijnen. Het vertrek vanuit het logement. Met de skibus naar de lift. Het wachten, instappen in en transport met de skilift, de afdaling en tot slot de lunch of après ski.
Bij het videofilmen en fotograferen van de wintersport de volgende aandachtspunten:
- De eigen veiligheid. Staat u wel op een veilige plek? Het zal niet de eerste keer zijn dat een videofilmer door een skiër of snowboarder onderuit gehaald werd! En bent u zelf in actie kies dan voor een actioncamera. Om met GoPro te spreken: “Wees een held” maar geen slachtoffer voor de gipsvlucht omdat u op de ski’s een camera aan het instellen was;
- Kies bij langs de piste of schaatsbaan een opnamepositie uit van waaruit u de sportactiviteiten goed dekkend kunt volgen. Een vrij schootsveld dicht genoeg bij de activiteiten;
- Neem een camera met minimaal 10-12 keer zoom om de close-ups te kunnen maken. Zorg bij sterk inzoomen voor een stevig statief of voldoende optische beeldstabilisatie.
Zie verder de eerder genoemde correcties voor sneeuwopnamen.
Cameradrones maken het mogelijk om vanaf boven en op afstand boeiende wintersportopnamen te maken. Dat is weer eens een geheel ander perspectief. Let er ter dege op dat er zich geen botsingen met wintersporters of omstanders voordoen. Actioncamera’s bieden handsfree actie in supergroothoek vanuit de optiek van de deelnemende sporter.