Op volautomaat heb je geen kind aan de Sony FDR-AX1. In meer dan 90% van de opnamesituaties heeft de automatiek het bij het rechte insteleind. De scherpstelling op AF is behoorlijk snel. Gevorderde videomakers willen echter ook handmatig kunnen instellen. Bij audio is dat met de manuele volumeregeling goed gelukt. Vooral het gebruik van externe XLR-microfoons heeft daar baat bij. Op het 20 maal zoomende F1.6 G-objectief met goede 28 mm groothoek, optische beeldstabilisatie en zeker niet tegenvallende optische kwaliteit zitten drie instelringen. Zoals standaard voor scherpstelling, diafragma en zoom. De handmatige focussering vonden wij problematisch bij het exact scherpstellen. Dat moet toch beter kunnen Sony. In het paintmenu staan de instellingen voor witbalans, huidtint, gamma, matrix en detail.
Voor het beoordelen bij de opname en weergeven van het videobeeld zijn er een 8,9 cm LCD-display met 409.666 pixels en een 0,45 inch kleurenzoeker aan boord. Hier eist 4K zijn tol. Het LCD-schermpje is eigenlijk te klein om 4K goed te kunnen beoordelen. Verder zijn er ook gewoon drie grijsfilters aan boord.
Kwaliteit van beeld en geluid
Een € 4.500,- kostende camcorder zoals de Sony FDR-AX1 koop je op de geboden kwaliteit. Die zit hem voor de amateur in het UHD en Full HD-beeld, het geluid, ergonomie en verdere gebruiksmogelijkheden. Met de 4K beeldkwaliteit zit het meer dan snor. Sluit deze camcorder met een HDMI2-kabel aan op een UHD-TV en het beeld in ultieme scherpte, natuurlijke kleurenpracht, zichtbare details, fraai contrast en grotere kijkhoek spetteren van het scherm. Er is wel wat voorbehoud. Alleen exact scherpstellen geeft ook echt superscherp. Diafragmeren kleiner dan f 11 doet de kwaliteit van het objectief en daarmee het videobeeld zichtbaar teruglopen! Bij matig licht gaat de beeldkwaliteit eveneens achteruit. Maak zoveel mogelijk vloeiende camerabewegingen anders wordt het schokken al gauw scherp duidelijk.
Ook bij Full HD, 2K, staat deze camcorder zijn mannetje. Je kunt dan op gewone klasse 10 SD-kaarten een stuk goedkoper opnemen. De geboden 2K-kwaliteit is meer dan goed. Het PCM-geluid is op niveau voor dit type camcorder en kent slechts weinig ruis en stoorgeluiden. De interne stereomicrofoons doen het lang niet slecht. Externe mics verbeteren het geluid nog verder.
De ergonomie is, op de handmatige scherpstelling en het naar verhouding niet al te grote LCD-schermpje na, boven gemiddeld. Logische menu’s, goed zichtbare knoppen en programmeerbare instellingen. Als gevorderde amateur vindt je eigenlijk alles wat nodig is om een uitstekende 4K videofilm te kunnen schieten.
Het vervolg
Wat doe je met de 4K opnamen? Naar keuze direct bekijken via HDMI2 op de UHD-TV of verder bewerken (postproduction). Sony levert Vegas Pro 12 als montageprogramma mee. Deze software weet prima raad met UHD op een stevige Intel i7 pc met 8 GB systeem-RAM, snelle videokaart en extra hard disk. Andere montageprogramma’s hebben een plug-in nodig om met het Sony 4K-formaat XAVC -S MPEG-4 / H.264 uit de voeten te kunnen. Mixen kan ook al met de eerste UHD switcher van Blackmagic. Voor het uitlezen van de XQD-geheugenkaart is een aparte Sony reader verkrijgbaar. Een andere overweging is werken met 2K. Je kunt zowel in 4K master opnemen en dit vervolgens in hoge 2K-kwaliteit omzetten als meteen in Full HD registreren.
Van harte aanbevolen
Samenvattend is de Sony FDR-AX1 een gelukt 4K-concept voor de videoamateur. De beeldkwaliteit is echt heel goed en haalt uit de UHD-TV wat er in zit. Er zitten nog enkele bedieningsvlekjes op het blazoen maar daar valt best mee te leven. Van harte aanbevolen voor de nieuwe 4K-hobby.
Prijs
Sony FDR-AX1 € 4.500,-
NIEUWSSony
Belangrijkste specificaties
Ulco Schuurmans |
08 februari 2015
| Sony