Digitaal

Naast de C1 ‘voorversterker’ is de D1 SACD/CD Drive het tweede digitale product van CH Precision. Dit is één van de meest verfijnde (SA)CD loopwerken die ik ooit gezien heb. Opgebouwd rond een TEAC/Esoteric VMK5 Neo VRDS loopwerk en voorzien van de meest geavanceerde interne- en externe clock-functies durft CH Precision onder de juiste omstandigheden een absoluut jittervrij digitaal en analoog signaal te garanderen. De D1 heeft al een zeer nauwkeurige Clock aan bood, maar kan via een optionele synchronisatie-insteekkaart gelinkt worden aan een externe Clock-generator of aan de Clock in de C1 D/A Controller. Ook wat uitgangen betreft laat de D1 niets te wensen over.

Ook hier weer zien we die modulaire opbouw, waarbij de klant de keuze heeft tussen een insteekkaart met 6 gebalanceerde en ongebalanceerde analoge uitgangen, twee gebalanceerde of ongebalanceerde mono-uitgangen, voor stereo-weergave, of een digitale uitgangsmodule waarbij naast de gebruikelijke S/PDIF, Toslink en AES/EBU ook weer de CH Link aanwezig is. Voordeel van de CH link is dat hij het DSD signaal volledig doorgeeft aan de C1. Via de andere digitale uitgangen wordt het DSD signaal wegens wettelijke beperkingen teruggerekend naar 16bit/44.1kHz PCM. Tot de app beschikbaar komt bedien je de speelfuncties van de D1 via de meegeleverde afstandsbediening en de menu-functies via een ergonomische draai/druk knop die fantastisch solide aanvoelt. Het high-definition AMOLED display kan geheel naar wens van de gebruiker in allerlei kleuren en getoonde functies worden ingesteld.

Voeding en toekomst
De X1 tenslotte is een externe voeding waarmee je de C1 en de D1 van ongelooflijk schone en stabiele stroom kunt voorzien. De toevoeging op de website die heel subtiel ‘…and future products’ vermeldt geeft aan dat er inderdaad nog wat in de pijplijn zit. Voor 2015 staat in elk geval de P1 op de rol. Analoogliefhebbers zullen bij het zien van de letter P al wel zijn opgeveerd, en ze hebben gelijk: de P1 wordt een phonotrap waar Raphaël op dit moment nog niet zoveel over kan vertellen, behalve dat hij zijns gelijke niet zal kennen in de analoge muziekwereld. En om het analoge feest compleet te maken mag ik ook nog de L1 vermelden, waarbij L staat voor ‘Line’. Een volledig analoge voorversterker dus, maar dan zoals CH Precision denkt dat het moet.

Wilson Benesch
Hoewel de introductie eigenlijk de producten van CH Precision betrof mag niet onvermeld blijven dat de demonstratie werd gegeven in combinatie met de eveneens kakelverse Endeavour luidsprekers van Wilson Benesch. Als directe afgeleide van de machtige Cardinal luidspreker belooft de Endeavour (een eerbetoon aan het legendarische schip van Captain Cook dat 250 jaar geleden te water werd gelaten) op papier al heel veel goeds. Wilson Benesch maakt bijna alles zelf, van kasten tot units en ook sommige filteronderdelen worden naar eigen specificatie vervaardigd. De Endeavour is een typische form-follows-function luidspreker, wat resulteert in een markant uiterlijk.

De kast is gemaakt van lichte en uiterst stijve carbon-panelen en heeft een kenmerkende ‘hoed’. Deze puntvormige uitstulping aan de bovenkant van de behuizing zorgt niet alleen voor net wat meer kastinhoud, maar ook voor de kritische demping van mechanische en akoestische resonanties en voor het verstrooien van geluid. De isobarische dubbele woofer zorgt voor een ongekende laagweergave voor het formaat van de luidspreker en de eigen Semi-Sphere tweeter geeft een ver doorlopend maar ongelooflijk verfijnd hoog. Voor de demonstratie in de grote luisterruimte van Beter Beeld & Geluid werden ook nog twee Torus Infrasonic Generators ingezet die het laag ondersteunen door middel van infrasoon geluid.

Luisteren
Als tegen acht uur ’s avonds de eerste gasten binnendruppelen, heerst er een soort opgewonden verwachting. Na het interview zijn we een hapje gaan eten dus ik heb zelf ook nog niet geluisterd. Als na een korte introductie dan eindelijk de eerste tonen weerklinken, is mijn eerste indruk er één van ongelooflijk muzikaal gemak. De weergave is brandschoon, maar niet op de gepolijste manier die veel esoterische hifi kenmerkt. Neutraal is nog zo’n half-toepasselijke kwalificatie die me te binnen schiet. Daar kom je er namelijk ook niet mee vind ik. Het klinkt bijna oneerbiedig om de totale afwezigheid van ongewenste kleuring af te doen met ‘neutraal’. Maar goed, bij gebrek aan een betere omschrijving moet het maar. De grote én kleine dynamiek zijn van het allerhoogste niveau. Kleine geluidjes die ver in de mix verstopt zitten zijn moeiteloos hoorbaar maar als er gebulderd moet worden geeft de set eveneens geen krimp.

En het is snel. Héél snel. Tikken van de drumstok op een bekken zijn fel en spits en er zit een ongelooflijk kleurrijke metalige toon achter als het metaal direct na de aanslag begint te resoneren. De integratie van dit soort bij elkaar horende geluiden is perfect, zeg maar holistisch. Het ongelooflijk grote en diepe geluidsbeeld dat wordt neergezet is trouwens ook een resultaat van de uiterste precisie waarmee beide merken hun spullen bouwen. Het is met de ogen gesloten onmogelijk om aan te wijzen waar de luidsprekers zich bevinden. Niet alleen in de breedte, maar vooral ook in de diepte. Dat heeft veel, zo niet alles, te maken met timing en fase-reinheid van het signaal. Van Wilson Benesch wist ik al dat dit een sterk punt was, maar CH Precision sluit hier zó naadloos op aan dat ik heel goed begrijp waarom de Engelse distributie van het merk in handen van Wilson Benesch is. Ik voorzie een bijna oneindig aantal combinatiemogelijkheden voor beide merken, maar dit is toch wel een ‘match made in heaven’.

Het is ongelooflijk knap dat een merk als CH Precision, ondanks én dankzij de geweldige staat van dienst van de eigenaren, binnen vijf jaar een indrukwekkende product-range in deze kwaliteitsklasse kan neerzetten. Natuurlijk hebben we het over aanzienlijke kosten als je een complete set van beide merken wil aanschaffen, maar als je in de budgettaire overwegingen meeneemt dat exotische high-end vaak met allerlei nukken en grillen komt, dan kun je de doelgroep voor deze twee merken al vrij goed uittekenen: dit is voor mensen die alleen met het allerbeste genoegen nemen, zowel op het gebied van geluidskwaliteit als bedieningscomfort en bouwkwaliteit. Ten opzichte van een aantal bekende maar vrij Spartaans uitgevoerde high-end merken die hun strepen (terecht!) al ruimschoots hebben verdiend biedt CH Precision een vergelijkbare geluidskwaliteit en een heleboel toegevoegde waarde met een bijna eindeloze lijst van features die de geluidskwaliteit én het bedieningsgemak ten goede komen. Een welkome aanvulling aan de bovenkant van de markt derhalve, en een merk waar Beter Beeld & Geluid heel erg trots op mag zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE