NIEUWS

Vergeet het geluid niet!

Ulco Schuurmans | 12 maart 2015

Bij foto doet het er veelal niet zo toe maar bij video zeer zeker wel: het geluid of de audio. Beginnende videofilmers zien het geluid nogal eens als een soort bijproduct. Aardig als audio eveneens wordt opgenomen. Hoe verder je echter met de videohobby komt, des te meer naar voren komt hoe essentieel goed geluid is. En dan blijkt dat bij eenvoudigere en goedkope camerasystemen het geluid helaas op de tweede plaats komt. Matige microfoons, een niet (handmatig) regelbaar volume en geen aansluitingen voor externe microfoons of hoofdtelefoon. Beter is om meteen een camerasysteem aan te schaffen dat raad weet met het geluid. Alternatief is een veldrecorder voor audio kopen. Voor echt kritisch geluid zijn handmatige volumeregeling en het kunnen aansluiten op externe bronnen zoals de zaalinstallatie bij muziekuitvoeringen nodig.



Bedieningsgemak
Beginnende hobbyisten zijn gebaat bij automatische camerasystemen die bij 90% of meer van de opnamen goed scherpstellen en belichten plus de kleuren corrigeren. Modellen met intelligente (i) automatiek zijn er bij de vleet. Handig zijn zogenaamde scenes, voorgeprogrammeerde instellingen voor bijvoorbeeld landschap, portret, actie, huidtinten en avond & nacht.
Al gauw groeit echter de behoefde om meer invloed op de registratie van beeld en geluid te gaan uitoefenen. Wat zijn dan de mogelijkheden voor correcties en/of geheel handmatige bediening?
Let verder op de grootte van de knopjes, de plaats en soepelheid van de bedieningselementen en de logica van de instelmenu’s. Tot slot de kwaliteit en kantelbaarheid van de viewerschermpjes. Ook geschikt bij veel licht en het beoordelen van videobeelden?



Accessoires
De behoefte aan aanvullende accessoires voor het verbeteren van de creatieve mogelijkheden verschilt sterk per hobbytoepassing en het type camera. Het kan zijn dat je gewoon niet meer nodig hebt dan een handmodel camcorder of een hybride camera. Maar wat brengen de toekomst en nieuwe onderwerpen. Dan komt vaak pas aandacht voor:
- Verwisselbare objectieven
- Externe videolampen of flitsers
- Het aansluiten van externe microfoons
- Handgrepen en rigs (zie o.a. het volgende nummer)
- Tassen, koffers en onderwaterhuizen
Zijn die ook voor jouw camerasysteem leverbaar?



Formaten
Hoe slaat het cameraysteem beeld en geluid op. Bij de fotografie gaat het om RAW, TIFF en JPEG. Welke kwaliteit en bewerkingsmogelijkheden achteraf heb je eigenlijk nodig. De ware fotohobbyist gaat voor het nog volledig bewerkbare RAW-formaat en zo weinig mogelijk compressie bij TIFF en JPEG. Het aantal megapixels is praktisch bezien van ondergeschikt belang. En vanaf de betere basisklasse zijn er eigenlijk geen slechte fotocamera’s meer. Alles vanaf 12 Mps voldoet ruimschoots.
In geval van video gaat het om twee zaken. Als eerste de Full High Definition (HD of 2K) en Ultra High Definition (UHS, 4K) beeldresolutie. En dat nog onderverdeeld naar interlaced (i, samengesteld beeld uit een plaatje met de oneven en even beelden) of Progressive (P, de volledige opname in 1 keer). Kies bij voorkeur voor een camera met voldoende hoge datarates anders heeft de compressie een nadelige invloed op de beeldkwaliteit. Een tweede punt vormt het opslagformaat in AVCHD, MOV, MPEG of ander formaat. Slikt jouw montagesysteem of afspeel-tv deze formaten?


EDITORS' CHOICE