Het hart van de Teufel E 450 Digital bestaat uit een klein component, dat met een multifunctionele draaitoets en een afstandsbediening wordt bediend. De Teufel DecoderStation 5 mk2 is voorzien van een tweeregelig uitschakelbaar display, dat op kleinere afstand goed leesbaar is. Aan boord van deze kleine processor/ voorversterker zijn decoders voor DTS, Dolby Digital en Dolby ProLogic II en naast vier digitale ingangen kunnen ook drie analoge stereo bronnen worden aangesloten. Speciaal voor de PC is een 5.1-kanaals analoge ingang aanwezig. De verbinding met de subwoofer geschiedt eveneens via een analoge 5.1-kanaals verbinding, Teufel levert drie sets tulpkabels met een lengte van 3 meter mee. Om de speakers te verbinden met de eindversterking in de subwoofer, zit er ook een verpakking met 30 meter luidsprekerkabel bij de Teufel E 450 Digital.
Ik gebruikte de Teufel E 450 Digital in mijn woonkamer, waar ik de verschillende speakers met de meegeleverde kabels verbond met de subwoofer. De verbinding met de DecoderStation 5 werd gemaakt met de meegeleverde tulpkabels en als bronnen dienden een Samsung SMT-C7140 PVR, een Marantz UD5007 en een Denon DVD 2900, die analoog werd aangesloten op de 5.1-kanaals ingang middels InAkustik Rhodos interlinks. Ik ben geen gamer, maar films, documentaires en series worden hier wel veelvuldig bekeken.
De Teufel E 450 Digital in de praktijk
De setup van de Teufel E 450 Digital is best eenvoudig te noemen. Met de menufunctie kunnen inputs, surround-instellingen, tone control, lipsyncing en de speaker setup worden benaderd. Een automatische setup is niet voorhanden, maar wie echt goede ogen heeft kan vanaf de luisterpositie het display nog net lezen en stap voor stap de speakervolumes, de fase van de subwoofer, de speakerafstanden en de afkapfrequentie (crossover) voor het signaal naar de subwoofer instellen. Deze stel ik in op de 150 Hz, want lager geven de satellieten niet weer.
De volume-instellingen voor op de subwoofer stel ik één keer in, daarna laat ik de DecoderStation 5 over het volume beslissen. De door Teufel meegeleverde afstandsbediening is overzichtelijk ingedeeld, bronnen kunnen direct worden gekozen en onderaan zitten toetsen waarmee direct het volume per surroundkanaal kan worden aangepast. Wie overigens even meerekent, weet dat de 700 Watt subwoofer dat vermogen verdeelt over acht kanalen. De subwoofer zelf wordt door een 150 Watt (RMS) klasse D versterker aangedreven, de overige kanalen hebben elk 25 Watt (RMS/ klasse A/B) versterkers tot hun beschikking. De som van het gemeten piekvermogen komt op ongeveer 700 Watt uit.
In de periode dat het Teufel E 450 Digital 5.1-kanaals mijn woonkamer van geluid heeft voorzien, viel vooral de kracht van de subwoofer positief op. Zoals tijdens diverse actiefilms duidelijk werd, worden geluidseffecten overtuigend weergegeven, waarbij het laag gezien de prijsklasse van de set nogal imponeerde met detail en controle. Wat wel duidelijk wordt tijdens de via Netflix gestreamde film Sinister (en waarschijnlijk dus ook van games), is dat stemmen en andere geluiden die via het center-kanaal worden weergegeven wat body missen. Hoewel de subwoofer alle tonen onder 150 Hz over zou moeten nemen, mist de weergave af en toe net wat overtuiging. Dezelfde ervaring bood de set ook tijdens de serie The Walking Dead, waar spraak ook een groot deel van uitmaakt. De geluidseffecten tijdens de terugkerende vechtscènes worden door het vrij open klankkarakter van de front- en surroundspeakers wel weer positief benadrukt en het zombiebloed spat dan ook hoorbaar in het rond.
Ook muziek werd gespeeld over de Teufel E 450 Digital 5.1-set. De meerkanaals sacd van Pink Floyd’s Wish You Were Here (in de 2011 EMI-uitvoering) bevat nog steeds een van de mooiste meerkanaals mixen die ik ken, en verdwijnt dan ook vaak in de lade van de Denon multispeler. De geluidseffecten die de sacd-laag van het fraaie schijfje herbergt komen krachtig uit de speakers van de Teufel E 450 Digital, waarbij de nadruk ligt op helderheid en geluidsdruk. Een vergelijking met vloerstaande weergevers gaat natuurlijk mank, maar ik heb home cinema-sets in deze prijsklasse een stuk minder overtuigend horen spelen. Bassen klinken vol en redelijk droog, met dank aan de flinke subwoofer, en tijdens het intro van Welcome To The Machine bekruipt me het gevoel dat een game-liefhebber met al die krachtig weergegeven geluidseffecten een beter geluid krijgt dan ik van veel Logitech-, Trust- en Creative sets heb gehoord tijdens demonstraties op shows. De nadruk die ligt op bas, gecombineerd met een heldere en redelijk detailrijke weergave van hoge en hogere middentonen, zal juist die doelgroep extra aanspreken.