REVIEWC.E.C.

Luisteren 2 - Als D/A-converter

Max Delissen | 11 juni 2015 | C.E.C.

Met de drie digitale ingangen op de CD5 biedt C.E.C. nadrukkelijk de mogelijkheid om externe digitale bronnen te laten profiteren van de uitstekende D/A-converter in de speler. Volgens het vandaag de dag veel gehoorde dogma ‘digitaal is digitaal’ zou de kwaliteit van de weergave onder alle omstandigheden identiek moeten zijn, maar het valt niet te ontkennen dat de weergave van mijn zelf geripte cd’s via mijn als streamer ingerichte Mac mini en een AudioQuest Carbon USB kabel op zijn minst ‘anders’ is. Het verschil is echter zeer klein en ik probeer ook angstvallig de woorden ‘beter’ of ‘slechter’ te vermijden, want zo stellig zou ik het niet kunnen beweren. Een bit-perfect geripte kopie via de streamer klinkt voor mijn gevoel net iets schoner en lichtvoetiger, maar dat geldt uitsluitend in een direct vergelijk met de cd die als bron is gebruikt.



De grote kracht van de extern benaderbare DAC is natuurlijk dat je er HiRes audiobestanden mee af kunt spelen. De ESS ES9018K2M ‘hyperstream’ converterchip in de CD5 accepteert PCM signalen tot maximaal 32bit/384kHz (in het onder andere door het Noorse 2L muzieklabel gebruikte DXD bestandsformaat) en DSD tot 5.6MHz. De toegenomen resolutie van de weergave vertaalt zich - uiteraard afhankelijk van de kwaliteit van de opname - in een nog grotere natuurlijkheid en ruimtelijkheid. Ook met HiRes materiaal had de DAC in de CD5 een weergave die de wonderlijke en zeldzame combinatie van verregaande resolutie én muzikaliteit had. Bij het prachtig geregistreerde ECM album Cartography van Arve Henrinksen liet de CD5 me diep in de textuur van de muziek luisteren. De kleine nuances van lippen in het mondstuk van Henriksen’s trompet, de valse lucht die hem soms zo verrukkelijk als Jon Hassel laat klinken, de subtiele elektronische ritmes en soundscapes van (alweer) Jan Bang, de ijle gitaar van Eivind Aarset, de warme, diepe bas van Lars Danielsson en, zowaar in twee tracks, de stem van David Sylvian zorgden voor een buitengewoon intense luister-ervaring.Bij de weergave van DSD files zul je trouwens merken dat de filterinstelling ‘Pulse’ niet beschikbaar is. C.E.C. raadt in de Engelstalige handleiding het open-source programma Foobar2000 aan om DSD mee af te spelen. Op zich is dat een erg goed programma, maar het is voor de gemiddelde gebruiker wel wat lastig om zelf met de ASIO driver-plugins aan de gang te moeten die je nodig hebt om er DSD mee af te kunnen spelen. Daarom raad ik liever het betaalde maar zéér goed functionerende programma JRiver aan (inmiddels is daar versie MC20 van verkrijgbaar). En niet alleen voor de gebruikers van Windows-pc’s, ook voor het Mac OS X besturingssysteem is een versie van MC20 beschikbaar. Eigenaren van een Mac kunnen daarnaast ook nog kiezen voor Audirvana+, dat als stand-alone speler kan fungeren, maar ook als schil rond iTunes. 



Luisteren 3 - Als hoofdtelefoonversterker
Goede hoofdtelefoons zijn een andere nieuwe trend in de hifi. De individuele luister-ervaring is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. En ook al prefereer ik nog steeds het samen naar muziek luisteren, het is duidelijk dat ‘de hoofdtelefoon’ aan een opmars bezig is. Het nadeel van sommige nieuwe modellen is dat ze weliswaar prachtig kunnen klinken, maar dat ze hun diepste muzikale geheimen pas prijsgeven als ze door een fatsoenlijke hoofdtelefoonversterker worden aangestuurd. De C.E.C. CD5 voorziet daarom in een goede interne hoofdtelefoonversterker. Als ik die - met mijn niet al te lastig aan te sturen AKG K701 - vergelijk met de discreet opgebouwde hoofdtelefoonversterker in mijn Naim Supernait2 is het verschil zeer klein. De C.E.C. is iets helderder van klank, wat erg lekker is voor dynamische muziek. Het stelt echter ook iets hogere eisen aan de kwaliteit van de opname.

Conclusie
De C.E.C. CD5 kost 2995 euro en dat is voor het gebodene een uitstekende prijs. Ik heb wel eens geroepen dat we met de opkomst van streaming audio in een overgangsperiode zitten, waarbij de cd-speler langzaam uit beeld zal gaan verdwijnen als de belangrijkste muziekbron in de hifi-installatie. Die overgangsperiode duurt langer dan ik had verwacht. Veel muziekverzamelaars blijken niet zomaar afscheid te kunnen nemen van hun uitgebreide cd-collectie, terwijl ze toch óók openstaan voor nieuwe ontwikkelingen als online muziekdiensten en HiRes downloads. Dat betekent dat de cd-speler als bron in een hoogwaardige hifi-set nog steeds relevant is. De CD5 is in dat opzicht dus een erg ‘logisch’ product. Een ‘best of both worlds’ oplossing die erg mooi gebouwd is, bijzondere technologie bevat en vooral fantastisch klinkt, hoe je hem ook gebruikt.

Prijs
C.E.C. CD5 € 2.995,-
Hear Everything Audio, www.guruaudio-benelux.com






EDITORS' CHOICE