Overigens wordt op de verwachte termijn voor introducties van nieuwe software (of hardware!) herhaaldelijk en met een bepaalde diplomatie ‘in the near future’ geantwoord, maar de richting van de onderzoeksdivisie van Pedersen is helder. En terwijl Rick van Nimwegen (Hifi Studio Number One, Leiden) zich hardop afvraagt waar de concurrentie vandaan zal gaan komen nu Dynaudio zo het monopolie lijkt te hebben op succesvolle actieve speakers, gaat Edwin Vlieger daarbij ook uit van die eigen kracht. “We zullen eraan werken onze voorsprong te behouden. Maar dankzij de lopende ontwikkelingen en het later dit jaar te openen R&D-centrum maken we ons daar geen zorgen over.” Niet dat het als iets vanzelfsprekends wordt gezien, maar met de knappe koppen én de middelen die het merk in huis (gehaald) heeft, mag dat tegelijkertijd als een realistische ambitie gezien worden.
Active Wireless
“Ook in de traditionele home audio wordt overigens volop doorontwikkeld,” valt Böwadt (VP Product Management) ondertussen in. Waarmee hij wil zeggen dat er op de bestaande route nog genoeg bezienswaardigheden zullen volgen. “We zijn er bijvoorbeeld nog niet qua perfecte driver. Maar advanced technology gaat zeker een grote(re) rol krijgen in de visie van Dynaudio.” Een opmerking die Bob Zwanikken (Wifimedia, Arnhem) zichtbaar verheugt. “Het 19 inch rek verdwijnt, en ouderwetse hifi op termijn ook. Active wireless is de toekomst, en het is goed dat merken als Dynaudio dat begrijpen.”
Op dat laatste haakt Roland Hoffman graag in. “De Focus XD is meer dan een actieve speaker,” zegt hij met in zijn PowerPoint een slide vol buzzwords op de achtergrond. ‘HD. 24-bit. Reference. DSD.’ Woorden die veelal betrekking hebben op de ‘voorgrond’, de muziekbron. “Consumenten investeren tegenwoordig om die digitale bron beter te maken. Denk aan relatief duurdere hi-res streamingdiensten en abonnementen, maar ook aan programma’s als Amarra. De focus XD is gemáákt voor die nieuwe tijdsgeest.”
De weg van de mastering studio naar de huiskamer is steeds beperkter. Die route nog korter maken blijft een doel binnen Dynaudio. De traditionele keten loopt van bron naar dac naar versterker naar speaker. De moderne combinatie is van digitale bron (24/192) naar digitale speaker (24/192). “Een nadeel van die eerste opzet is het feit dat de hi-res input aan de ingang niet ongewijzigd de gehele route (digitaal/analoog) aflegt tot de ‘uitgang’, de luidsprekers.”
Audioketen
Hij illustreert zijn voorbeeld aan de hand van een hele bijzondere hifi-set die hij eens op High End München bewonderde, volledig analoog opgebouwd met componenten van Nagra. Wat die (onvoorstelbaar kostbare) opstelling zo geweldig maakte, was het feit dat de gehele route analoog was, van begin tot eind. Een ingewikkelde keten van schakels tussen het analoge en het digitale domein, kan nooit honderd procent afleveren wat erin gestopt wordt. “Daarom is de Focus XD zo goed. Omdat het digitaal is tot aan de driver.”
“What's next?”, probeert Frank Botman dan nog eens. Hij doelt op de stap na actieve speakers. “Een complete set van Dynaudio?” (lees: met bron). “Ach, wat is een bron tegenwoordig,” reageert Pedersen nuchter. “It’s a completely different beast nowadays.” Hij lijkt er mee te willen zeggen dat het in de toekomst zomaar een mogelijkheid zou kunnen zijn. ‘In the near future.’